fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

28. maj – Svetovni dan sonca

Sonce – edina zvezda in glavno telo našega osončja in vse kar se giba v njem, se vrti okoli sonca.  Vendar čemu drugemu še služi naša velikanska vrteča se žareča krogla plinov? Vsekakor je znano, da sončna energija ugodno vpliva na našo dušo in telo.

Sonce - Vir življenja.
Sonce - Vir življenja.

Povečuje veselje do življenja, izboljša počutje, skoraj ni človeka, ki bi se na prijetno sončno jutro odzval negativno. Igra pa tudi zelo pomembno vlogo pri tvorbi vitamina D, ki se proizvaja v naši koži in je nujno potreben za zgradbo kosti. Vendar naj še tako zelo uživamo na soncu, velikokrat pozabimo na to, kakšne škodljive učinke imajo lahko UV-žarki na naši koži in očesni leči. 22. maja se bo tako po svetu opozarjalo, da naj bi ljudje pazili na primerno zaščito pred UV-žarki.

Vendar sonce služi še drugim stvarem, ne samo zdravju in ena stvar od teh je vir energije. Sonce predstavlja tudi velik neizkoriščen potencial energije, ki se ga še vedno premalo zavedamo. Energija, ki jo sonce oddaja je neomejena, čista in brezplačna, torej sončne elektrarne po svetu proizvajajo »zeleno energijo«, ki ne onesnažuje okolja in s tem zmanjšajo izpust ogljikovega dioksida v ozračje, ki ga ljudje sami po sebi z avtomobili in raznimi tovarnami ter elektrarnami že preveč onesnažujemo. S tem tudi zmanjšajo posek dreves, ki pa so pomemben vir kisika, in kot verjetno vsi vemo je kisik vitalno pomemben za obstoj živih bitij. Torej se bo na ta dan pozivalo tudi k čim večjemu izkoristku »zelene energije« in k spreobračanju na elektrarne, ki takšno energijo proizvajajo.

Sonce - vir življenja.
Sonce - vir življenja.

Organizacije želijo poučiti o škodljivih in koristnih posledicah sončnih žarkov na telo, ter podati primerne rešitve za zaščito in pa pozivajo ljudi, naj izkoristijo sončno energijo, ki jim je na voljo, kot vir energije v gospodinjstvih, ter predlagajo načine in ideje, ter iščejo podporo pri preprostem človeku, saj le s temi faktorji bi lahko najčistejšo energijo maksimalno izkoristili.

vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]