fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

31.del (Nevroprehrana in čustva): GLASBA ČUSTEV

Na portalu za zdravo in aktivno življenje objavljamo MINI VODNIK na temo “Nevroprehrana in pomembnost čustev skozi vsakdanje življenje” mlade raziskovalke Alexandre Blaži. Tukaj je ZADNJI, 31. del vodnika z naslovom: GLASBA ČUSTEV.

Beseda mantra prihaja iz sanskrta in je sestavljena iz dveh delov: sanskrtska beseda ”Mana” pomeni ”Um”, beseda ”Tra” pa pomeni ”rešiti” oz. `Trana”, kar pomeni zaščita.

V prvi vrsti ščiti mantra našega duha tako, da naše misli, ki skačejo na vse strani, usmeri v eno samo točko, v točko namena mantre.

Moč glasbe je bila dobro znana, še preden je znanost potrdila, kar smo vedeli že od nekdaj: glasba ozdravlja.

Kronični stres v telesu povzroča nepravilnosti v mehanizmu, ki se odziva na stres, kar povzroča duševne motnje, depresijo, želodčne čire in visok krvni tlak.

Poslušanje glasbe pa lahko te posledice odpravi.

Še posebej klasična glasba …

V raziskavi, ki so jo opravili na univerzi Juntendo na Japonskem, so učinke treh glasbenih zvrsti (klasične, zdravilne in japonske pop glasbe) preizkusili na sodelujočih različnih starosti.

Raziskava je pokazala, da ima poslušanje glasbe, posebej klasične in zdravilne zvrsti, tri pozitivne učinke na telo:

• Izboljša variabilnost srčnega utripa.

• Poveča pretok krvi (ki nakazuje sproščujoč odziv).

• Zviša površinsko telesno temperaturo (ki nakazuje sproščujoč odziv).

Vpliv glasbe na čustva

Sreča

To je praviloma glasba hitrih ritmov, da bi bila prihod in slavje v pričakovanju Novega leta izpolnjena z občutkom sreče.

Glasba hitrih ritmov pogojuje nastanek sreče.

 Pravzaprav mi sami netimo srečo, čeprav se tega najpogosteje niti ne zavedamo.

Jeza

Pri ljudeh se z glasno glasbo vzpodbuja dejavnost.

Deluje tudi na nastanek čustva jeze, ki je pod vplivom nevrotransmiterja noradrenalina, ki krepi voljo in vzpodbuja ljudi k dejavnosti.

Žalost in tesnoba

Žalost je čustvo, vezano na glasbo počasnih ritmov. Zato se glasba počasnih ritmov pogosto imenuje žalostna glasba (blues)!

Tesnoba je čustvo brezvoljnosti, ko nimamo volje za nikakršno dejavnost, niti za poslušanje glasbe, zaradi česar to čustvo podpira tiha glasba.

Piše: Aleksandra Blažetić

Viri besedila: Nevroprehana (mag. sc. Sandi Krstič, dr.med.) https://si.aleteia.org/2019/01/10/3-zdravilni-ucinki-glasbe-na-telo/ https://www.shamballa.si/vpliv-glasbe-na-nase-telo-in-duha/

Viri slik: Kate Cox, Tommy Hammarsten,  himanshu gunarathna, magicbowls. 

Konec rubrike MINI VODNIK NEVROPREHRANA IN ČUSTVA.

vitaFIT

Dodaj komentar

Prijava na novice

[recaptcha]