fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

10 let Dnevnega centra aktivnosti za starejše, društva TOTI DCA Maribor v torek, 25.10.2022.

Letos Dnevni center aktivnosti za starejše, društvo TOTI DCA Maribor, praznuje 10 obletnico.

Društvo je pomembno pri vključevanju starejših v številne brezplačne aktivnosti društva (telovadba, ročna dela, slikarstvo, izleti, poezija, trening možganov itd) od 9. do 15. ure. Vključevanje ohranja psiho-fizično kondicijo starejših, ki veliko manj in pa kasneje obolevajo, zato lahko živijo sami doma, namesto, da bolehajo sami doma, v bolnici ali v domovih za starejše, zato te aktivnosti zelo razbremenjujejo zdravstvo, tako kadre kot blagajno. To je družbeni učinek, ki je značilen tudi za socialna podjetja. Društvo TOTI DCA Maribor ima namreč status socialnega podjetja.

Slovenija je namreč druga najhitreje starajoča družba v Evropi, Maribor prvi v Sloveniji. Število starejših strmo narašča, oskrba pa zaostaja. Zato Dnevnih centerov aktivnosti za starejše in medgeneracijskih centrov zelo primankjuje, medtem ko TOTI DCA praznuje 10 obletnico. TOTI DCA ima 30 prostovoljcev-voditeljev brezplačnih aktivnosti za starejše, nekateri so tudi mlajši, zato gre tudi za medgeneracijsko sodelovanje. Namreč TOTI DCA ustanavlja tudi Večgeneracijski center Maribor. Na prireditvi bo župan svečano odprt prenovljeno srednjo dvorano, ki bo služila tudi za aktivnosti Večgeneracijskega centra Maribor, ki bo prostor ponudil tudi vsem društvom v okolici. Na dopoldanski tiskovni konferenci bo prisotna tudi podžupanja Alenka Iskra.

Vabljeni 25. oktobra 2022 na celodnevni dogodek ob 10 obletnici društva na Gorkega 34 v Mariboru.

Dopoldne se bodo predstavili naši uporabniki, soustvarjalci in prijatelji pod taktirko Toneta Partljiča ter društva v kareju nekdanje Železničarske kolonije na Taboru v okviru nastajajočega Večgeneracijskega centra Maribor na stojnicah.

Popoldne ob 17.uri vabljeni na svečano proslavo
z moškim pevskim zborom Slava Klavora ter svečano otvoritvijo prenovljene srednje dvorane s strani predsednika društva Marjana Holca in župana Saše Arsenoviča.

Program na vabilu.

Vhod v Dnevni center aktivnosti za starejšte TOTI DCA Maribor na Gorkega 34, kjer bo tudi prireditev ob 10. obletnici.
Ustanovitelji Društva TOTI DCA Maribor (z leve proti desni): Miro Mihec, Gaja Lašič in predsednik Marjan Holc

vitaFIT

Dodaj komentar

Prijava na novice

[recaptcha]