fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Zdrav življenjski slog na sejmu Narava–zdravje

Gospodarsko razstavišče v Ljubljani, 11.–14. oktober 2012

Letošnji, že 43. sejem Narava–zdravje promovira zdrav življenjski slog. Ni pomembno le, kaj jemo, ampak tudi kako bivamo, skrbimo za svojo celostno kondicijo in kakšen je naš odnos do okolja. Prihodnost vseh nas je odvisna od tega, kako uporabljamo vire in energijo. Dovolj učinkovito? Trajnostno? Vse bolj se namreč zavedamo, kako pomembno je, da z manjšimi sredstvi hkrati čim bolj znižamo vpliv na okolje, s tem pa bistveno prispevamo h kakovosti bivanja posameznika in družbe v celoti.


Sejem Narava–zdravje, ki ponuja izdelke, dejavnosti in ekološko ozaveščene ideje za zdravo življenje ter trajnostni razvoj, se predstavlja skozi tematske sklope:

  • Prehrana
  •  Wellness in gibanje
  • Zdravje
  • Eko dom in okolje.

 

Sejem Narava-zdravje arhivska slika.
Sejem Narava-zdravje arhivska slika.

V sklopu Eko dom in okolje lahko pobliže spoznate ekološko, pasivno in energetsko varčno gradnjo, rabo lesa za različne namene, obnovljive vire energije, ukrepe za ohranjanje narave in njene biotske raznovrstnosti ter za urejanje okolja. Tudi letos se na sejmu zaključuje natečaj za Planetu Zemlja prijazno občino s podelitvijo priznanj najbolj prijaznim.

 

Na ogled so solarni moduli za proizvajanje električne energije, ogrevanje vode in toplotne črpalke, gradbeni material za nizko energijsko gradnjo, t.i. »deviški« materiali, kot so slama, les idr., tradicionalne savne in leseni čebri po vzoru skandinavskih držav. Okolju prijaznejša pa so lahko tudi vozila, npr. električno vozilo s podaljšanim dosegom in z okolju prijazno  tehnologijo z ničnim izpustom, kot je Opel Ampera.

 

Ekologi brez meja razstavljajo kreacije iz rabljenih oblačil, ki so jih ustvarili mladi oblikovalci iz vse Slovenije. Kreacije spodbujajo javnost k preprečevanju nastajanja odpadkov ter k ponovni rabi odpadnega tekstila in embalaže. Je vaša omara polna oblačil, ki jih ne nosite več? Prinesite jih na sejem, kjer poteka izmenjava oblačil po principu Prinesi 5 – odnesi 5. Na sejem pa lahko z osebnim ali dostavnim avtomobilom pripeljete odvečni papir in kot eni izmed prvih sodelujete v akciji Star papir za novo upanje 2012. Akcija se bo v polnem teku po vsej Sloveniji odvila novembra, njen namen pa je, da vsak prebivalec Slovenije doda svoj list k boljšemu svetu, saj gre izkupiček v dobrodelne namene.

 

Sejem Narava-zdravje arhivska slika.
Sejem Narava-zdravje arhivska slika.

Sejem je zanimiv tudi za mlade družine. Za otroke so na voljo ekološke delavnice, Miniolimpijada ter vrsta poučnih vsebin, prav tako za odrasle z vrsto predavanj, predstavitev in delavnic glede ohranjanja zdravja.

Na sejmu razstavljajo sadjarji, pridelovalci zelenjave, mlekarji, gobarji, medičarji, zeliščarji  ter številni drugi ponudniki kmetijskih pridelkov oz. živil. Letošnji sejem še posebej izpostavlja mlečne izdelke na t.i. Mlečni cesti – prikazu poti mleka od pašnika do potrošnika ter pestrost in prednosti uživanja sveže, lokalno pridelane zelenjave in sadja v Sloveniji.

 

Sejem Narava-zdravje arhivska slika.
Sejem Narava-zdravje arhivska slika.

Se kdaj sploh vprašamo, kaj pomenijo oznake na živilih in drugih izdelkih? Obiščite sejem Narava–zdravje in sledite znaku, ki vas pripelje do certificiranih izdelkov in storitev z dodano vrednostjo in jim potrošniki lahko zaupamo.

Podari jabolko! je slogan letošnjega sejma. Podarite jabolko tudi vi v humanitarni akciji, ki jo v okviru sejma organizira revija Lea.

Vabljeni na sejem z odsluženim mobilnikom, ki vam omogoča vstop z znižano vstopnico.

www.narava-zdravje.si 

 

vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]