fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Razgledi, narava, Strunjanske soline… idealno za pohodništvo in kolesarjenje

Strunjan je krajinski park in naravni rezervat, znan po svoji zdravilni klimi. Idelen kraj za kopanje, sprehode, hojo in seveda kolesarjenje. Naši dve nočitvi smo izkoristili tako, da smo prvi dan peš raziskovali soline, Strunjan in okolico, drugi dan pa smo z električnimi kolesi obiskali sosednje obalne kraje.

Bivanje z zajtrkom in električna kolesa so nam zagotovili v Oleander Resortu, natančneje v njihovem hotelu Oleander. Že na vhodu v hotel vas pozdravi zelo svetel prostor s klavirjem, starim daljnogledom, sedežnim kotičkom s televizijo, knjižnim kotičkom in recepcijo s prijaznim sprejemom.

V sožitju z naravo.
Pogled iz hotelske sobe. Na balkonu se ga lahko naužijete.

Po nastanitvi v prijetni sobi z balkonom in izjemnim razgledom na soline, smo si okolico ogledali peš, z brisačo čez ramo. V okolici hotela sta dve plaži, ena pri Salineri in druga pri Termah Krka. Med njima se razprostirajo Strunjanske soline, ki si jih lahko malce ogledate že s potke, ki predstavlja bližnjico med obema plažama, da ni potrebno pešačiti okoli celega zaliva. Ali pač, vredno je. Je kaj za videti.

Okoli Strunjanskega zaliva.

Pohod okoli Strunjanskega zaliva ponudi aktivno uživanje v miru in naravi ter čudovite razglede na navidez enolično pokrajino. Opazili boste pestrost živalskega in rastlinskega sveta. Zanimivo je, da kjerkoli ste že v Strunjanskem zalivu, ste blizu svoji nastanitvi, hotelu Oleander. Skupaj z njegovim mlajšim bratom, hotelom Lavender, ga vidite skoraj vedno na obzorju; hotela vas spremljata in nudita varen smerokaz in orientacijo.

Center za obiskovalce Krajinskega parka Strunjan najdete ob potki čez soline.

Strunjanske soline so najsevernejše soline v Sredozemlju in najmanjše v Jadranu, kjer se sol po tradicionalnem postopku pridobiva že več kot 700 let. Le tri soline v Sredozemlju imajo status zavarovanega območja: na Cipru, v Sloveniji in Italiji. Strunjanske soline so del Krajinskega parka Strunjan, ki obsega 4 km dolgo severno obalo strunjanskega polotoka med Simonovim in Strunjanskim zalivom ter pripadajoči 200-metrski pas obalnega morja. Soline ležijo ob iztoku potoka Roje v Strunjanski zaliv vzhodno od Pirana, ob nekdanjem strunjanskem pristanišču, mandraču Stjuža.

Strunjanski zaliv s pogledom čez soline. Če se odpravite od ene do druge plaže, lahko naredite podobno fotografijo.

Soline si je mogoče ogledati; obisk je potrebno najaviti v Centru za obiskovalce Krajinskega parka Strunjan. Ne morete ga spregledati, saj je edina stavba na solinah. Lahko si privoščite tudi voden ogled krajinskega parka.

Če se odpravite po poti čez soline ali pa od hotela proti centru Strunjana in nato nadaljujete po zalivu proti Termam Krka, boste prispeli do čudovite plaže.

Strunjanska plaža pri Termah Krka.
Počitek z razgledom.
Sončni zahod z pogledom na Piran mora človek doživeti.

Tukaj smo dočakali sončni zahod, s pogledom na veduto Pirana.

Naslednje jutro nas je razveselil zajtrk, obogaten s sladicami in sadjem. Najlepše je, da lahko zajtrkujete s pogledom na morje in soline.

Zajtrk z razgledom.

V prvem planu so spet soline, v ozadju pa se razprostira morje in Stunjanska plaža.

Čudovita terasa hotela Oleander.

To čudovito okolico lahko doživite še bolj pristno, če zajtrkujete na čudoviti kamniti terasi pod zeleno streho.

Ta dan smo namenili raziskovanju okolice Strunjana v smeri Pirana, Portoroža in Lucije z električnim kolesom. Hotel Oleander nam je prijazno posodil zelo kvalitetno električno kolo znamke KTM.

Skozi tunel Valeta (Parancana), ki je od hotela oddaljen 2 minuti vožnje s kolesom (peš pa manj kot 10 minut), pridete v Portorož v 5 minutah. Mimo Avtoditorija Portorož se pripeljete direktno na promenado. Mi smo zavili levo, proti Luciji ter nadaljevali skozi kamp do novega fitnesa, postavljenega na zelenici proti rtu, kjer stojita stara gostilna in lokal v obmorskem stilu. Tu se nahaja tudi skrita plaža.

Skriti kotički naše obale pri Portoroških solinah.

Pot smo z električnimi kolesi nadaljevali na drugi konec, v Piran.

Za kolo v Piranu ni ovir.

Nerodno je, da med Piranom in Strunjanom ni urejene poti za pešačenje ali kolesarjenje. Lahko se odpravite do Fiese in se potem vzpnete na cesto v hribu, ali pa iz Pirana krenete nazaj proti Belemu križu in tam na vrhu nato izberete cesto v križišču levo, proti Salineri. Ko se spust konča, za ovinkom pri Salineri zagledate hotel Oleander in Strunjan v ozadju.

Po poti iz Svetega križa proti Strunjanu; večerni pogled na vasico Pacug in Piran.

Tretji dan je dan za počitek. Počitek od hoje in kolesarjenja. Pa tudi dan za plavanje in sončenje.

Plaža Salinera za ovinkom je kot nalašč za počitek.

Plaža Salinera, kjer je tudi bazen.

Hvala prijaznemu osebju Hotela Oleander, da smo lahko bivali pri vas, peš raziskali čudoviti Strunjan in soline, ter del slovenske obale s kolesom.

Hotel Oleander za aktivno preživljanje prostega časa je odlično izhodišče za raziskovanje okolice.

Tukaj veliko bučne zabave ni, je pa to lokacija, kjer najdete mir, naravo in aktivni počitek.

Doživite po svoje:

www.oleander.si

Viri besedila:

Fotografije:

  • lastne fotografije (uredništvo portala za zdravo in aktivno življenje Vitafit.si)
  • arhiv hotela Oleander (naslovna)

vitaFIT

Dodaj komentar

Prijava na novice

[recaptcha]