fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

VREDNO OGLEDA-HRANA ZA DUŠO

DVORANA UNION

6. abonmajski koncert »Orkestrskega cikla«

sobota, 2. april, 19.30 – za abonente in izven

ORKESTER SLOVENSKE FILHARMONIJE

Dirigent: Matthias Pintscher

Solist: Orion Weiss, klavir

Spored:

Matthias Pintscher: Toward Osiris

Aleksander Skrjabin: Koncert za klavir in orkester

Ludwig van Beethoven: Simfonija št. 3 v Es-duru op. 55, »Eroica«

Cena vstopnic: 20,00 €; 18,00 € – upokojenci; 16,00 € – invalidi; 12,00 € – mladina


Osrednja osebnost tokratnega gostovanja orkestra Slovenske filharmonije bo vsekakor nemški skladatelj in dirigent Matthias Pintscher. Pintscher je najbolj iskan nemški skladatelj mlajše srednje generacije. Njegovo glasbo že več let redno naročajo in izvajajo vodilni evropski orkestri in solisti, kot so Berlinski filharmoniki, londonski orkester Philharmonia, Londonski simfonični orkester, Orkester iz Pariza, dresdenska Opera in pariška opera Bastille in Mahlerjev komorni orkester (npr. na Festivalu Luzern). Pintscher, ki se je dirigiranja učil pri enem od vodilnih sodobnih dirigentov-skladateljev, Petru Eötvösu, se po vzoru učitelja enako intenzivno posveča tako skladateljevanju kot dirigiranju, saj verjame, da napredek v enem podkrepi veščost v drugem. Tokrat bo dirigiral svojo orkestrsko študijo Towards Osiris, za katero je dobil navdih v delu Josepha Beuysa, ki razčlenjuje pomene staroegiptovskega mita o bogu plodnosti in sodniku mrtvih. V edinem klavirskem koncertu ekspresivnega ruskega skladatelja in pianista Aleksandra Skrjabina bomo slišali mladega ameriškega pianista Oriona Weissa, ki je na domači celini požel uspehe z nastopi s tamkajšnjimi vodilnimi orkestri, trenutno pa pogumno stopa tudi po velikih evropskih odrih.VELIKA DVORANA NARODNEGA DOMA

5. abonmajska predstava cikla »Komedija«

nedelja, 3. april, 17.00 – red POPOLDANSKI 2 in izven

nedelja, 3. april, 20.00 – red MODRI in izven

Peter Quilter: DUETI

Slovensko stalno gledališče Trst

Igrata: Maja Blagovič, Vladimir Jurc

Režija, izbor glasbe: Matjaž Latin

Prevod: Breda Briščak

Scenografija: Ana Rahela Klopčič

Kostumografija: Svetlana Visintin

Oblikovanje Luči: Peter Korošic

Cena vstopnic: 17,00 €; 15,00 €


Slovenska praizvedba

»Poroka z gejem še zdaleč ni najbolj nora stvar, ki jo ženska lahko stori v tem kaotičnem svetu« – vsaj tako misli Janet, ena od protagonistk štirih bizarnih in humoristično realnih partnerskih odnosov 21. stoletja, kot si jih je angleški komediograf Peter Quilter zamislil v svoji uspešnici »Dueti«.

Romantična komedija, postavljena v sodobno urbano okolje, ki bo gledalce popeljala v kompleksni in nikoli do dna razčiščeni svet odnosov med ženskami in moškimi. Spoštovane gledalke, cenjeni gledalci, pred vami so Dueti, svetovna uspešnica sodobne anglosaksonske dramaturgije, ki bo jutri premierno uprizorjena v mali dvorani tržaškega Kulturnega doma.KINO UDARNIK

Kulturni dnevnik

torek, 5. april, 14.00 – red ZELENI II

PROJEKCIJA FILMA – KINOTEKA

Delavnica: Optični eksperimenti


DVORANA UNION

5. abonmajska predstava »Cikla za mlade«

četrtek, 7. april, 14.00 – red CRESCENDO 1, Kulturni dnevnik red MODRI in izven

GOVORICA IN LJUDSKA PESEM SLOVENSKIH POKRAJIN

Vokalna skupina Kresnice

Umetniški vodja: Metka Potisk

Avtorici: Dana Kmetič, Sonja Blaž

Sodeluje: Sonja Blaž

Kulturni dnevnik – delavnica: Vezenje ljudskih motivov

Cena vstopnic: 5,00 €


Slovenija ima zaradi svoje geografske lege, hribovitosti, pestre zgodovine in različnih drugih vplivov izredno barvito zakladnico narečij za narod z zgolj dvema milijonoma prebivalcev. Jezikovni strokovnjaki beležijo kar 48 narečij, zato bo zanimivo pospremiti vokalno skupino Kresnice na popotovanju čez vso Slovenijo, od Porabja do Rezije. Vsako pokrajino opredeljujejo številne ljudske pesmi.

Človek v življenju svoje prve besede spregovori v narečju ali v pogovornem jeziku svoje matere. Posamezna obredja obdržijo svojo sočnost in prepričljivost le, če teče beseda v narečju. In tako je tudi s slovensko ljudsko pesmijo. Delček tega vam bodo predstavile pevke in gledališka igralka Sonja Blaž.DVORANA UNION

5. abonmajska predstava »Cikla za mlade«

četrtek, 7. april, 18.00 – red FURIOSO 1 in izven

SLOVENSKA LJUDSKA PESEM SKOZI LETNE ČASE

Vokalna skupina Kresnice

Umetniška vodja: Metka Potisk

Avtorici: Metka Potisk, Emica Ogrizek

Povezovalka: Metka Potisk

Cena vstopnic: 5,00 €


Za red Furioso so Kresnice pripravile izbor slovenskih ljudskih pesmi skozi letne čase. Mlade poslušalce bodo vodile skozi delovno pesem v jeseni, čas prve slane, miklavževanje in koledovanje s tremi kralji, zimo z delom na toplem ob peči, ženitovanje pred pustom, odhod fantov na vojsko spomladi, jurjevanje in Florijanovo obredje ter nazadnje čarobno kresovanje.

Predstavile bodo tudi značilnosti slovenskega ljudskega petja, zlasti  slovenskega večglasja, ter opozorile na različne načine zajemanja iz slovenskega ljudskega glasbenega izročila, ki se zrcali v sodobnih skladbah, različnih priredbah skladateljev, etno glasbi, narodno-zabavni glasbi in v drugih zvrsteh.VELIKA DVORANA NARODNEGA DOMA

Koncert

četrtek, 7. april, 20.00 – za izven

GAL GJURIN – DUŠA IN TELO

Gal Gjurin (kitara, vokal), Gašper Peršl (bobni), Matej Tekavčič (bas), Blaž Celarec (tolkala), Denis Horvat (Hammond orgle, Rhodes, zvončki), Gašper Konec (klaviature, harmonika), Miha Kraker (kitara, mandolina), Matija Krečič (violina), Domen Gracej (trobenta, krilni rog, pikolo trobenta)

Gostje: Matevž Šalehar Hamo (kitara, vokal), Severa Gjurin (vokal), Nika Zorjan (vokal)

Cena vstopnic: 12,00 €


Mnogostranski glasbeni ustvarjalec Gal Gjurin se bo v okviru vseslovenske koncertne turneje Duša in telo predstavil tudi mariborskemu občinstvu.

Pričujoča turneja spremlja izid njegovega novega albuma Duša in telo, ki prinaša sveže in izvirne zvočne pokrajine, kot se za Gala tudi spodobi. Ploščo je posnel skoraj v celoti sam, prav tako je podpisan kot avtor, izvajalec, producent in založnik.

S tem albumom se Gal vrača na domači glasbeni poligon in tako nadaljuje glasbeno pot, nakazano s prejšnjim zelo uspešnim in odlično sprejetim albumom Srce (december 2008, založba Sedvex), po seriji izjemno uspešnih koncertov in po zaključeni plošči Vlada Kreslina Drevored, pod katero je podpisan kot producent in soavtor. Obenem je spremenil tudi diskografski status, saj bo plošča Duša in telo izšla v okviru njegove novo ustanovljene založbe Had. Album bo izšel na različnih nosilcih zvoka.

Že od februarja lahko na radijskih valovih spremljamo njegov prvi single z novega albuma, z naslovom Nisem kriv, pred kratkim pa je izšla tudi naslednja glasbena single poslastica, Duša in telo.

Širok nabor Galove glasbe pa lahko povsem brezplačno pretočite s prenovljene spletne strani www.galgjurin.si

Le kako bi lahko koncert izpustili!?


vitaFIT

Komentar

Prijava na novice

[recaptcha]