fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Valentinovo -praznik zaljubljenih

Praznik svetega Valentina oziroma Valentinovo je tradicionalni dan izkazovanja ljubezni in se praznuje 14. februarja. Praznik svetega Valentina se je sprva praznoval kot rimskokatoliški dan posta v čast svetemu Valentinu. Današnji pomen je dobil šele po visokem srednjem veku, ko se je razvila zamisel o romantični ljubezni. Danes je praznik najbolj povezan z medsebojno izmenjavo daril, pisem in drugih pozornosti.

fhf

KRATKA ZGODOVINA

Sveti Valentin se pojavlja v kar nekaj podobah, najbolj znan pa kot glasnik ljubezni in dvorjenja. Bil je kristjan, ki je dal novo obliko starorimskim obredom, ki so častili plodnost in so bili posvečeni bogu poljščin in čred. Rituali so potekali 15. februarja, dan kasneje kot danes praznujemo Valentinovo.

Že na predvečer ritualov pa so mladi moški žrebali pisma devic iz žare in si tako zagotovili njihovo družbo za praznovanje. Kaj pa je bil glavni dogodek praznovanja? Ceremonija, v kateri so se mladih žensk dotikali s posebnim perilom iz kozjih kož. Kristijanom takšno obnašanje seveda ni bilo po godu, a ker grožnje s peklom niso zalegle, jim ni ostalo drugega, kot da so praznovanje nekoliko spremenili ter ga umestili v krščanski koledar kot praznovanje Valentinovega.

Navada se je v mnogih deželah ohranila, čeprav jo je katoliška cerkev poskušala omiliti tako, da so namesto imen deklet prisotni izvlekli lističe z imeni svetnikov, ki so jih potem varovali med letom.

Zgodbe o svetem Valentinu so se kasneje združile z zgodbami o Kupidu, ki je najpogosteje upodobljen kot navihan krilat fantič z lokom in puščico. Puščice je streljal v srca ljudi, za katere je želel, da bi se zaljubili, in tako sta tako srce kot Kupid postala standardna simbola za ljubezen.

Za široko priljubljenost Valentinovega se lahko najbolj zahvalimo Američanom, ki najbolje združujejo čustva s poslom. V ZDA je s karticami za Valentinovo prva zaslovela Esther Howland. Danes kup podjetij živi le od tiskanja tovrstnih čestitk. A še vedno so najbolj cenjene tiste, ki jih pošiljalci izdelajo sami. Verzi sicer niso obvezni, a so zelo zaželjeni. Tudi naslovnik sploh ni nujen.

 

SIMBOLI VALENTINOVEGA

Cvetje – Valentin je cvetje s svojega vrta radodarno delil predvsem otrokom. Ti so mu ga kasneje prinašali v zapor.

Golobi – Kot leteči pismonoše so se izkazali za idealne prenašalce skrivnih ljubezenskih sporočil. Veljali so za napovedovalce prihodnosti. Bel golob je prinašal srečo in še danes velja za simbol miru. Enako velja za sanje o belem golobu.

Srce – Rimljani so verjeli, da je v srcu sedež duše. Prav tako velja za simbol ljubezni. Če ga je s svojo puščico prestrelil Kupid, si se moral zaljubiti.

Slaščice – Angleški otroci so za petje pesmi na Valentinovo običajno dobili slaščice. Čeprav danes ne prepevajo več, je sladkosnednost ostala.

 

esfs

KAJ PODARITI ZA VALENTINOVO?

Se vam dogaja, da za valentinovo vedno zadnji trenutek skačete po trgovinah in iščete primerno darilo? Da se vam kaj takega ne bi zgodilo tudi letos, vam že vnaprej podajamo ideje kaj podariti ljubljeni osebi – in s tem ne mislimo samo vašega partnerja/partnerko. Ker je valentinovo namenjeno izkazovanju naše ljubezni in predanosti lahko pozornost v obliki darila namenimo tudi katerikoli drugi osebi, ki nam veliko pomeni ali jo le želite razveseliti.

Vsekakor ne morete zgrešiti, če za darilo kupite en lep šopek rož, lahko tudi posamezno rožo (najbolj priljubljene so vsekakor vrtnice) in zraven podarite čestitko oziroma pismo s kakšnim lepim verzom ali ljubezensko izpovedjo. Dobra ideja za darilo je vedno tudi nakit, ki je prava izbira za romantično presenečenje.

Prelepo darilo so tudi parfumi in drugi kozmetični izdelki, a pred nakupom se je dobro pozanimat kakšno kozmetiko oziroma vonj parfuma ima rada vaša ljubljena oseba. Vedno bolj priljubljena postaja naravna kozmetika, vse od naravnih dišečih mil, pilingov, kopeli, dišečih olj in mleka za telo ter drugih podobnih izdelkov za razvajanje telesa in duha.

Za nepozabne trenutke in lep spomin lahko poskrbite tudi z romantično večerjo v restavraciji ali kmečkem turizmu za tiste, ki iščejo miren in sproščen trenutek v dvoje. Romantično večerjo si lahko privoščite tudi doma, tako, da jo skuhate sami in presenetite ljubljeno osebo, a pri tem ne pozabite na dober kozarec rdečega ali belega vina. Prav tako ne morete zgrešiti s sledečo idejo za romantičen dan, dva ali več:  privoščite si oddih v termah, wellnessu, savni in se razvajajte v dvoje, npr. v Solnem centru.

logo_Solni_kristal_Vitafit

Med lepša in preprostejša darila spadajo tudi skupne fotografije, ki jih lahko opremite z lepim okvirjem ali naredite cel album ozirom kolaž. Za tiste pogumne pa priporočamo, da ljubljeni osebi zapojete serenado ali ji/mu napišete ljubezensko pesem.

Če je vaša ljubljena oseba sladkosneda pa vsekakor ne morete zgrešiti z nakupom dobre bonboniere, čokolade, piškotov in drugih slaščic.

 

Ne glede na to za kakšno obliko darila se boste odločili, šteje dejanje in namen in seveda sporočilo, ki ga darilo nosi v sebi: da je to za vas posebna oseba, ki vam veliko pomeni!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]