fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Telesna dejavnost ob vročini in na soncu

Aktivnosti v toplem vremenu zahtevajo še posebno previdnost. Ne glede na to, ali gre za vrtnarjenje, tek, tenis, hojo ali še preprostejše dejavnosti, bodite previdni in upoštevajte nekaj nasvetov, kako se dobro zaščititi med gibanjem, kadar zunaj pripeka.

Ob vsakem slabem počutju takoj prenehajte s telesnimi dejavnostmi, ki jih počnete, odpravite se v senco in si odpočijte. Preverite, ali ste upoštevali varnostne ukrepe. Če se je slabo počutje pojavilo kljub varnostnim ukrepom in se to ponavlja, se je dobro posvetovati s svojim zdravnikom.

Telesna vadba v vročini – trening v vročem in vlažnem vremenu
http://www.cenim.se/vadba/telesna-vadba-v-vrocini/

Ko ste izpostavljeni vročini in soncu…

se primerno oblecite! Izberite udobna, zračna oblačila, primerna vremenu in dejavnosti; v sončnih dneh za telesne dejavnosti na prostem raje izberite svetle barve.

se zaščitite pred soncem! Poskušajte se čim bolj izogniti dejavnostim na prostem med 11. in 15. uro. Uporabljajte kakovostna sončna očala, ki ščitijo pred UV-žarki. Tudi zaščitno pokrivalo ne bo odveč. Kožo si zaščitite s kremo, ki ščiti tako pred UV A kakor tudi pred UV B-žarki.

ne pretiravajte! Ne naprezajte se preveč, intenzivnost izbranih dejavnosti naj bo nižja, kakor ob hladnejših dneh. Kadar začutite, da potrebujete počitek, si ga tudi privoščite.

pijte veliko tekočine! Da bi se izognili dehidraciji, pijte veliko tekočine. Najbolje je piti vodo, navadno ali mineralno. Pijte pred telesno dejavnostjo, pa tudi med njo in po njej.

Avtorica besedila:

Manuela Pendl Žalek, inštruktorica fitnesa in aerobike, FŠ, AFA in ACE

Vir: www.zavod-sport-domzale.si

manuela

Prijava na novice

[recaptcha]