fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

22.3. 2016 – Svetovni dan voda: Voda in delovna mesta

Kjub temu, da brez vode ni življenja, se njenega vsestranskega pomena velikokrat sploh ne zavedamo. Velik pomen je imela že pri oblikovanju zemeljskega površje, omogočila pa je tudi začetek razvoja življenja na zemlji.

delovna mesta

Glavni vir pitne vode, na območju, ki ga oskrbuje Mariborski vodovod, je filtrat reke Drave. Mariborski vodovod črpa in distribuira pitno vodo, ki je skladna z določili Pravilnika o pitni vodi. Je zdravstveno ustrezna in s strani Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano ocenjena kot varna. Distribuira se 220.000 uporabnikom, kar predstavlja dobrih deset odstotkov prebivalcev Slovenije.

unnamed

Vodilni odtis

Količina vode, ki jo dnevno spijemo ter uporabljamo za umivanje in kuhanje je zanemarljiva v primerjavi s tem, koliko vode posredno “pojemo”, saj se kar 92 odstotkov vode, ki jo dnevno posredno zaužijemo, porabi pri pridelavi in pridelavi hrane.

Tako imenovana  virtualna voda, ki je neposredno ne vidimo, je voda, porabljena na namakanje kmetijskih površin, napajanje živine in v tehnološkem postopku pri pridelavi in predelavi hrane in izdelkov.

Vodni odtis je opredeljen kot skupina količina vode, porabljena pri proizvodnji hrane in ostalih izdelkov in storitev, ki jih uporabljamo. Količnik vodnega odtisa je pomemben predvsem v državah, ki z vodo niso bogate. V Sloveniji se vodnega odtisa velikokrat ne zavedamo, saj je večina izdelkov uvoženih.

vodni odtis

Voda in delovna mesta

Milijarda in pol svetovnega prebivalstva dela v sektorjih, povezanih z vodo. Sicer pa je, splošno gledano, večina delovnih mest odvisna od voda ali pa je z njo povezanih v tem pogledu, da zagotavlja njeno dostavo.

Tema Svetovnega dneva voda 2016 “Voda in delovna mesta” se osredotoča na to, kako lahko zadostne količine in kakovosti vode spreminjajo življenje in preživetje dotočnih delavcev ter poskrbijo za preoblikovanje družbe in ekonomije.

Statistični podatki kažejo, da je največ porabnikov vode sektor energije, sledi industrijski sektor, predvsem tisti, kjer je voda sestavni del proizvodnega procesa, sledi pa kmetijstvo, kjer se velike količine voda sestavni del proizvodnega procesa, sledi pa kmetijstvo, kjer se velike količine vode porabijo tudi za namakalne površine. Trend proizvodnje v gospodarstvu se zvišuje, to pa pomeni,  da se voda kor prvina izdelkov uporablja veliko bolj racionalno in premišljeno.

 

 

 

 

 

vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]