fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Sejemski trojček FLORA, POROKA, ALTERMED

Spomladanski sejmi v Celju letos v novih sejemskih dvoranah za še več ponudbe – Trije dnevi vsega za vrt in dom, za srečo in za zdravje

Sejemska sezona v Celju se bo letos začela 13. marca s tremi spomladanskimi sejmi FLORA, POROKA in ALTERMED. Čez vikend (14. in 15. marca 2015) pa bo ponudbo treh sejmov dopolnila še mednarodna prodajna razstava in največje regijsko srečanje čebelarjev ApiSlovenija. V treh dneh se bo na sejmišču predstavilo 426 razstavljavcev iz 12 držav. Sejemsko dogajanje bo zaznamovala 20. obletnica sejma Flora, sejem Poroka prinaša top poročne trende, Altermed bo v znamenju razprave o konoplji, čebelarke in čebelarji pa bodo pred začetkom čebelarske sezone lahko izbirali med doslej najbogatejšo ponudbo opreme in materialov za čebelarjenje. 

image001

V Celjskem sejmu so letos naredili kar nekaj sprememb v poziciji posameznega sejma na sejmišču, s čimer so pridobili dodatne razstavne površine ter dodatne možnosti za nove sejemske vsebine, je na novinarski konferenci pred sejmi pojasnila izvršna direktorica družbe Celjski sejem d.d. Breda Obrez Preskar. Razstavljavci in partnerji Celjskega sejma pa bodo poskrbeli za predstavitev nove ponudbe in zadnjih trendov, aktualno brezplačno svetovanje ter sejemske popuste in ugodnosti.

Vsa predavanja in trije oz. štirje sejmi čez vikend za ceno ene vstopnice

Sejemski trojček bo mogoče vse tri dni obiskati med 9.00 in 18.00 uro, za spodbuditev obiska prvi sejemski dan, pa so v Celjskem sejmu pripravili še posebno akcijo 2 + 1 vstopnica gratis. Pri nakupu dveh vstopnic za odrasle prvi sejemski dan (13.3.), tretjo vstopnico podarijo. Akcija velja ob sočasnem vstopu treh oseb. Odrasli obiskovalci sejmov bodo sicer za dnevno vstopnico odšteli 6,50 EUR, upokojenci, šolarji in študenti pa 5,00 EUR. V Celjskem sejmu obiskovalce vabijo, da si pred obiskom natančen program dnevnega dogajanja na sejmišču ogledajo na spletni strani www.ce-sejem.si.

Jubilejna 20. FLORA  bo v sejemski dvorani L. Razstavljavci napovedujejo ugodne nakupe najboljših semen, sadik in zelišč, sadnega in okrasnega drevja, izbirati bo mogoče med trajnicami in enoletnicami, eko sadikami zelenjave in eko dišavnicami. V ospredju razstavnega programa je samooskrba in domača pridelava. Bogato razstavno ponudbo, ki prinaša tudi opremo za vrtnarjenje in vrtno mehanizacijo, bodo dopolnjevale še aktualne delavnice, predavanja in svetovanja za strokovno javnost in ljubitelje. Med drugim se bodo lahko obiskovalci podučili kako zasnovati samooskrbni zelenjavni vrt, kako se lotiti obrezovanja sadnega drevja in jagodičevja, kako se lotiti pridelave geografsko zaščitena čebule Ptujski lük, katera semena bodo prinesla najbolj bogat in zdrav pridelek …

V sejemsko dvorano L se letos seli tudi skupinska predstavitev članov Sekcije cvetličarjev in vrtnarjev pri OZS, ki je dolgoletni pomembni partner sejma. Skupinska predstavitev bo namenjena predstavitvi domače vrtnarske proizvodnje, parkovnih zasaditev, ponudbe cvetja in dodatkov, šopkov … Koncept celotne letošnje predstavitve je na temo »Zasaditev priložnosti novemu razcvetu«.

Tekmovanja mladih cvetličarjev in vrtnarjev, ki tradicionalno potekajo prvi sejemski dan, bodo letos v sejemski dvorani E. Teme tekmovanj so čebelarsko obarvane, in sicer je naslov letošnje tekmovalne teme vrtnarjev “Prijazno za čebele, prijetno za ljudi – medovite rastline in sprostitev”. Mladi cvetličarji se bodo pomerili v izdelavi cvetlične kreacije – fantazija na temo »Čebelica«, za drugi izdelek presenečenje, bodo navodila prejeli neposredno na tekmovanju, izdelava v roki vezanega šopka pa bo v znamenju teme »Najboljši šopek«. Tekmovanje bo štelo tudi za izbor slovenskega predstavnika za Euroskills 2016. Na državnem tekmovanju se bodo pomerili tudi mladi aranžerji. Tema tekmovanja je: JUTRO, prebujanje v znanost in inovacije.

CS-2

14. sejem POROKA v sejemski dvorani L1 prinaša top poročne trende, vrhunske kreacije na modni pisti, sejemske ugodnosti ter ideje in nasvete za popolni poročni dan. Na sejmu bo že peto leto zapored velika promocijska razstava poročnih šopkov, s katero želita Celjski sejem in Sekcija cvetličarjev in vrtnarjev pri OZS promovirati slovenske cvetličarne in njihovo kreativnost. Med novostmi pa bodo letos modna revija Srednje šole za storitvene dejavnosti in logistiko, Šolski center Celje, kjer bodo dijaki predstavili lastne poročne kreacije. Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje pa pripravlja predstavitev Slovenska poroka 2015, ki bo izvedena kot praktični prikaz od predporočnega vzdušja, kaj se vidi, vonja in okuša na poroki do prestavitve vloge cvetličarja pri poroki. V nedeljo se bo zgodila modna revija trendovskih poročnih oblek razstavljavcev s priznanimi slovenskimi modeli ter predstavitev sanjskih poročnih frizur na dogodku Sanjski frizer, ki ga Celjski sejem pripravlja v sodelovanju z Haircenter Celje. Strokovnjaki Sekcije zlatarjev in draguljarjev OZS bodo na sejmu razkrili, kako izbirati pravi poročni prstan. V soboto in nedeljo pa bo na sejmu še veliko nagradno žrebanje s praktičnimi nagradami razstavljavcev.

CS-3

Med letošnjimi poročnimi trendi razstavljavci na sejmu izpostavljajo belo, črno in rdečo barvo oblek. Prevladuje čipka, obleke krasijo cvetličnimi našitki, kristalčki … Pri cvetju oz. poročnih šopkih prevladujejo kremne in pastelne barve, sezonsko cvetje. V dekoracijo poročnih miz pa je vključenih čim več detajlov iz vsakdanjega življenja oziroma predmetov, ki so v dnevni rabi (kozarci za vlaganje, itd.).

11. sejem ALTERMED bo letos v večji sejemski dvorani K. Sejem prinaša zdravo kuhanje in zdravilne tehnike, zelišča, začimbe in superživila, delavnice v živo z največjimi mojstri zdravega življenja. Letos bo posebna pozornost namenjena razpravi o vsestranski uporabnosti konoplje ter predvsem demistifikaciji njene uporabe v medicinske namene. Prvi sejemski dan v Celju pripravljajo tudi poseben program za seniorje. Poleg simbolične vstopnine za najavljene skupine v višini 2,00 EUR na osebo, ogleda sejemske ponudbe in ugodnega nakupovanja, bo program obiska vključeval predavanje priznane ambasadorke zdravega načina življenja Sanje Lončar o resnicah in zmotah osteoporoze. Vsi udeleženci predavanja bodo lahko tudi kupili knjigo Resnice in zmote o osteoporozi avtorice Sanje Lončar z 10 EUR sejemskega popusta (namesto 25 EUR bo cena za udeležence predavanja le 15 EUR). Sledila bo pogostitev z zdravo prehrano v sejemski dvorani K in druženje s strokovnjaki zdravega načina življenja.

CS-4Aktualne vsebine o konoplji Celjski sejem pripravlja v sodelovanju z ONEJ – Društvom prekmurske pobude. Prvi sejemski dan bo tako javna tribuna Uporaba konoplje v medicinske namene – začnimo z dialogom!, kjer bodo gostje spregovorili o politiki do uporabe konoplje ter o dostopnosti rastline in njenih derivatov za medicinske namene. V soboto, drugi sejemski dan, se bo med drugim odvilo srečanje z Rickom Simpsonom, Kanadčanom, ki je postal slaven s promocijo zdravilnih učinkov konopljinega olja, s katerim si je po lastnih besedah ozdravil raka, danes pa želi zgodbo razširiti po svetu in prispevati svoj delež k legalizaciji te, kakor pravi, od boga dane rastline. Obiskovalci bodo najprej poslušali njegovo kratko predavanje o njegovi zgodbi, nato mu bodo lahko postavljali vprašanja. Na sejmu bo prikazana zgodovina rastline, njena raznolika uporaba v medicini skozi tisočletja, pa tudi statistika tistih, ki se zdravijo v Sloveniji. Predstavljene bodo konkretne izkušnje s konopljo pri uporabi v medicinske namene – osebna pričevanja nekaterih ljudi, ki so se s konopljo ozdravili ali si znatno izboljšali življenje. Prikazana bo konopljina gradnja in tekstil iz konoplje (prikazi, kaj vse se lahko naredi iz konoplje, njena uporaba v gradnji v zgodovini do danes), kako konopljo obravnavajo v Indiji skozi starodavno tradicijo in sodobno medicino (primerjava zdravljena v preteklosti in danes).

Mednarodna mojstrica joge obraza, avtorica knjižne uspešnice in Face Force Yoge, nutricistka, strastna raziskovalka notranje moč, čistih energij in večne mladosti Savina Atai, bo predala o superživilih. Razkrila bo, kako ob hitrem življenjskem tempu superživila podpirajo vse štiri vogale kvalitete bivanja. Ambasadorka zdravega načina življenja Sanja Lončar in vodja projekta Skupaj za zdravje človeka in narave, ki letos praznuje 10. obletnico (na sejmu jo bodo posebej obeležili), bo na 11. ALTERMEDU med drugim premierno predstavila tretji del trilogije Ščepec (Ščepec ustvarjanja).

Že tradicionalni del sejemskega dogajanja na spomladanskem sejemskem trojčku je otvoritvena slovesnost Štafete semen 2015, ki jo bo letos zaznamoval tudi posvet Izzivi prihodnosti – samooskrba, semena, hrana, dobrine in podnebne spremembe. Ali smo pripravljeni? Tako posvet, kot tudi izmenjevalnico avtohtonih, domačih in tradicionalnih vrst semen zelenjadnic, zdravilnih rastlin in cepičev sadnega drevja ter izmenjevalnico znanja in dobriš rešitev pripravlja EKOCI – Eko civilna iniciativa Slovenije. V inicativi vabijo k sodelovanju v Štafeti semen 2015 kjer 11 zrn semen poseješ, 11 zrn izmenjaš in 11 zrn pošlješ v gensko banko. Podrobnejša navodila za sodelovanje so dosegljiva na www.ekoci.si, v iniciativi pa dodajajo, da lahko sodeluje vsak, da v prihodnosti ne bomo lačni.

Na Altermedu se bo v treh sejemskih dneh odvilo več kot 100 predavanj in predstavitev na Demo odru in predavalnicah ter kuharskih predstavitev v Demo kuhinji, ki jih bodo v živo izvedli največji mojstri zdravega življenja.

38. ApiSloveniji, ki ga Celjski sejem pripravlja v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije,  kot največje srečanje čebelarjev in vseh ljubiteljev čebel v regiji letos prinaša številne novosti. Mednarodna prodajna razstava se seli v večjo sejemsko dvorano D kjer se bodo letos predstavili tudi ponudniki medovitih rastlin, najmlajši obiskovalci pa bodo v otroškem kotičku slikali na panjske končnice.

V »stari« dvorani E bo medena tržnica s prodajo izdelkov iz medu, posebna predstavitev certificiranih ponudnikov Apiturizma in api doživetij, predstavili se bodo inovatorji. Strokovni posvet, ki pomembno sooblikuje dogajanje na ApiSlovenija, pa bo letos prvi dan v znamenju razprave o čim boljši izrabi čebeljih paš v Sloveniji ter problematiki malega panjskega hrošča. Nedelja pa bo namenjena predstavitvi dobrih čebelarskih praks ter razglasitvi zmagovalcev mednarodnega natečaja čebelarske fotografije ČZS 2014. ČZS je na natečaj prejela 326 fotografij, 58 avtorjev iz 18 držav. Od tega jih 28 prihaja iz Slovenije.

vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]