fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

S konferenco korak bliže državni strategiji razvoja družbene odgovornosti

Jubilejna 10. IRDO mednarodna konferenca »Družbena odgovornost in izzivi časa 2015: Načrtovanje in poročanje o družbeni odgovornosti bo potekala 18. in 19. marca 2015 v prostorih rektorata Univerze v Mariboru, večerni program 18.3.2015 v mariborski Tkalki. Konferenco z mednarodno veljavo bo obiskalo preko 200 udeležencev in več kot 100 avtorjev iz vsaj 10 držav sveta. Ob konferenci bo izšla tudi biografija Matjaža Muleja, dvakratnega doktorja za sistemsko teorijo in inovacije ter družbeno odgovornost z naslovom Življenje je učitelj.

IRDOO

Konferenca se letos loteva načel družbene odgovornosti: odgovornost za vpliv, transparentnost, etično vedenje, spoštovanje interesov deležnikov, spoštovanje pravne države, spoštovanje mednarodnih norm obnašanja in spoštovanje človekovih pravic (ISO 26000, 2010). Posebej izpostavljena je preglednost informacij. Prvi dan bo posvečen znanstvenim vidikom načrtovanja in poročanja o družbeni odgovornosti. Drugi dan konference je namenjen podjetjem in drugim organizacijam, da predstavijo dobre prakse in strokovne izkušnje s tega področja.

Častni pokrovitelj konference je Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije. »Kar se tiče slovenskih politikov, smo predsedniku države Borutu Pahorju hvaležni, da nadaljuje tradicijo dr. Janeza Drnovška in prof. dr. Danila Türka s častnim predsedovanjem konferenci. Hvaležni pa smo tudi predsedniku Vlade RS prof. dr. Miru Cerarju, da bo kot prvi izmed predsednikov Vlade RS prisoten, četudi ne osebno, ampak po svojem državnem sekretarju Matevžu Frangežu. Upamo, da je to korak bližje k strategiji za razvoj družbene odgovornosti v Sloveniji, ki bi jo po priporočilu Evropske unije morala Slovenija sprejeti že pred štirimi leti,” pravi zasl. prof. ddr. Matjaž Mulej. Dvodnevna konferenca v Mariboru bo ponudila najnovejše znanstvene in strokovne poglede s primeri dobrih praks.

Ob letošnji jubilejni konferenci bo izšla tudi biografija Matjaža Muleja, dvakratnega doktorja za sistemsko teorijo in inovacije in vodilnega strokovnjaka za družbeno odgovornost v Sloveniji. Predstavitev biografije z naslovom ‘Življenje je učitelj: Od figalam do družbene odgovornosti’ bo 18.3.2015 ob 18.30 v mariborski Tkalki. Knjiga ni samo popotovanje po življenju in delu ddr. Muleja, pač pa med drugim tudi sporočilo mladini in odraslim, da kljub zunanjim okoliščinam (družbeno-političnim, gospodarskim in drugim) človek lahko ohrani svojo integriteto in se ne pusti zmotiti na svoji poti, ne glede na to, v kakšnem političnem in gospodarskem sistemu živi. Ddr. Mulej je še vedno med redkimi v Sloveniji, ki dolga leta jasno opozarjajo, da je treba inovirati poslovno prakso in človeške navade – tehnološke inovacije so namreč premalo. Domači in tuji javnosti vztrajno dopoveduje, da živimo na Zemlji, na planetu, ki ga imamo samo na posodo in ki ima zelo omejene vire, a ga človeštvo kljub temu v hlastanju za še večjim gmotnim bogastvom neumorno in tudi brez upoštevanja prihodnjih rodov neodgovorno izčrpava. Ddr. Mulej je zelo jasen: »Podjetniki brez družbene odgovornosti so pač škodljivi.«

Inštitut IRDO s konferenco ”Družbena odgovornost in izzivi časa” že od leta 2006 tradicionalno letno izpostavi posamezno temo, ki je v danem časovnem obdobju najbolj aktualna. Glede takšne vsebine je Inštitut za razvoj družbene odgovornosti – IRDO v sodelovanju s podpornimi partnerji edini v Sloveniji, tudi zato, ker povezujejo teorijo s stroko, znanstveno plat s praktičnimi prikazi uporabe, ter zato, ker povezujejo stroke interdisciplinarno z namenom čim bolj celovito pristopati k reševanju problemov sodobne družbe in človeka v njej.

Znanstveni partner konference je Univerza v Mariboru, strokovni partner VŠR Visoka šola za računovodstvo, nacionalna partnerja pa sta SPIRIT Slovenija Javna agencija in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo RS.Konferenco organizirajo v sodelovanju s podpornimi partnerji: Mednarodno akademijo za sistemske in kibernetske znanosti, Dunaj (IASCYS), Evropsko akademijo znanosti in umetnosti, Salzburg, CSR Europe, Enterprise 2020, Združenjem delodajalcev Slovenije, Združenjem Manager, Štajersko gospodarsko zbornico, DOBA Fakulteto za uporabne poslovne in družbene študije Maribor, Združenjem CAAP, so.p., Fundacijo Prizma, Slovenskim inštitutom za standardizacijo (SIST), Slovenskim združenjem za kakovost in odličnost, Slovenskim društvom za odnose z javnostmi (PRSS),  Društvom za marketing Slovenije (DMS).

Generalni sponzor konference je Nova KBM d.d.. Sponzorji konference so Prohit d.o.o., Medis-M d.o.o., Identiks, kartični sistemi d.o.o., Etika d.o.o., Intera d.o.o. in Pohorska kavarna, Vina Frešer. Donatorji konference so Lidl Slovenija d.o.o. k.d., Tiko-Pro d.o.o., Zadruga Dobrina. Partner klipinga je Press Clipping. Medijski partnerji so TSmedia d.o.o. (planet.siol.net, najdi.si), Radio Marš, RTV Slovenija – Radio in TV Maribor, Med.Over.Net in Večer, časopisno založniško podjetje, d.d.

irdo logo

Dodatne informacije: IRDO – Inštitut za razvoj družbene odgovornosti, WWW.IRDO.SI

zasl. prof. ddr. Matjaž Mulej, predsednik Strokovnega sveta in RS ZRC IRDO ter predsednik Programskega odbora konference,

e-pošta: mulej@uni-mb.si, tel. 031 393 916;

Anita Hrast, direktorica inštituta IRDO in predsednica Organizacijskega odbora konference,

e-pošta: anita.hrast@irdo.si, info@irdo.si, www.irdo.si , tel.: 031 344 883

vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]