fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Pozitivne vibracije sejmov Flora, Poroka, Altermed in ApiSlovenija

Pozitive vibracije spomladanskih sejmov Flora, Poroka, Altermed in ApiSlovenija za zadovoljstvo obiskovalcev in razstavljavcev

44333_112790355442653_112778765443812_81186_7862182_n

Trije spomladanski sejmi Flora, Poroka, Altremed in 38. dneva čebelarstva v Celju ApiSlovenija so minule tri sejemske dni izpolnili pričakovanja obiskovalcev in razstavljavcev. Pozitivno spomladansko sejemsko vzdušje se je izrazilo tudi v sejemski statistiki, saj so v Celju nekoliko presegli laski obisk. Sejemsko dogajanje si je letos ogledalo dobrih 20.000 obiskovalcev.

Obiskovalci, ki so sejmišče prvenstveno obiskali zaradi sejmov Flora, Poroka in Altermed, so bili zelo zadovoljni s sejemskim dogajanjem, saj jih je skoraj 80 % sejme ocenilo z najvišjima ocenama 4 in 5 (na 5-stopenjski lestvici). Svoj ponovni obisk v prihodnjem letu je napovedalo skoraj 64 % anketiranih obiskovalcev, praktično vsi preostali pa ta trenutek še ne vedo oz. menijo, da je še prezgodaj za potrditev obiska tudi v marcu 2016. Pri čebelarkah in čebelarjih je odločenost glede ponovnega obiska prihodnje leto še nekoliko višja. Praktično vsi anketirani obiskovalci 38. ApiSlovenija so izrazili zadovoljstvo s selitvijo prodajne razstave v večjo sejemsko dvorano D. Enako visok (več kot 95 %) je delež tistih, ki jim je sejem izpolnil pričakovanja.

Prva analiza rezultatov raziskave, ki jo med razstavljavci in obiskovalci sejmov redno pripravlja organizator, med drugim še kažejo, da so skoraj tri četrtine razstavljavcem na sejmih Flora, Poroka in Altremed le ti izpolnili pričakovanja. To se odraža tudi v napovedi ponovnega sodelovanja prihodnje leto, saj je le to že ta trenutek napovedalo več kot 71 % vprašanih. Praktično vsi razstavljavci na sejemskem trojčku so svoj nastop ocenili za uspešen oz. zelo uspešen (skoraj 98 %). Vsi anketirani razstavljavci na 38. ApiSlovenija so zadovoljni z obiskom čebelarskega dela sejemskega dogajanja. Da bodo sodelovali tudi prihodnje leto je odločenih že 92 % razstavljavcev, preostali so navedli, da je za odločitev še prezgodaj.

Kjer je cvetje, so dobri ljudje

Sejemsko dogajanje je letos med drugim zaznamovala 20. obletnica Flore, ki je v vseh teh letih ohranila tradicijo največjega sejma svoje vrste v Sloveniji in širše. V ospredju letošnjega razstavnega programa je bila samooskrba in domača pridelava. Družba Celjski sejem pa je za dolgoletno soustvarjanje sejemskega dogajanja in kreiranje kulture urejenega bivalnega okolja nagradila dolgoletne in najbolj zveste razstavljavce.Vsi štirje prejemniki priznanj so se strinjali, da jim prisotnost na sejmu prinaša prepoznavnost ter ohranja in nadgrajuje njihove poslovne odnose.

Priznanje je družba Celjski sejem namenila Sekciji cvetličarjev in vrtnarjev pri OZS, ki je vrsto let dober in zvest partner sejma Flora. Priznanje je šlo tudi podjetju MT Cvek d.o.o. iz Kranja, ki se že od leta 1995 ukvarja s proizvodnjo in prodajo cvetja. Podjetje tako kot sejem Flora letos praznuje 20. obletnico. Tudi podjetje ROTO Slovenija d.o.o. iz Murske Sobote se na sejmu Flora vrsto let predstavlja s svojim programom, enako velja za družinsko vrtnarijo Stanislav Valner s.p. Vrtnarstvo Valner iz Šentjurja.

Poleg bogate ponudbe na razstavnih prostorih, svetovanja strokovnjakov, skupinske razstavne predstavitve članov sekcije, so veliko pozornosti obiskovalcev pritegnili tudi tekmovalni izdelki mladih cvetličarjev, vrtnarjev in aranžerjev. Na tekmovanju mladih cvetličarjev in vrtnarjev so slavili Celjani, med aranžerji na državnem tekmovanju pa je zmaga odšla v Ljubljano. Najboljša mlada cvetličarka je Brigita Klinar iz Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, ki se je pod mentorstvom Ane Sotošek najbolje odrezala v vseh treh tekmovalnih kategorijah. Med mladimi vrtnarji sta prvo mesto osvojila Matej Podgoršek in Stojan Gaber, mentorica Ana Sotošek, iz iste celjske šole. Na državnem tekmovanju mladih aranžerjev pa sta se najbolje odrezali dijakinji Srednje trgovske šole Ljubljana Katarina Smuk in Anja Krebelj, pod mentorstvom Ksenje Sajovic.

Tekmovali pa so tudi starejši kolegi mladih cvetličarjev in vrtnarjev. V okviru 14. sejma Poroka se je na 5. razstavi poročnih šopkov slovenskih cvetličarn s 44 poročnimi šopki predstavilo 37 cvetličarjev in vrtnarjev. Po oceni strokovne komisije je najlepši poročni šopek izdelal Marjan Planinšek iz Cvetličarna Rožcar, Marjan Planinšek s.p., Litija. Njegova sodelavka Claudia Marolt je osvojila drugo mesto, tretja pa je bila Mateja Iršič iz PUP d.d., PE Vrtnarstvo Velenje.

Nekoč prepovedan krompir, danes konoplja

Na 11. sejmu Altermed je bila letos posebna pozornost namenjena razpravi o vsestranski uporabnosti in demistifikaciji konoplje.Ta omogoča, da se na naravni način zoperstavimo raku, so prepričani v Društvu prekmurske pobude Onej, kjer vrsto let opozarjajo vladne institucije, naj odprejo vrata tej rastlini. S tem bi uporabnikom, ki so sedaj porinjeni na črni trg, omogočili samopreskrbo. Na javni tribuni prvi sejemski dan so opozorili na uporabo konoplje v medicinske namene in na nemogoče stanje, ki ga je povzročila dekriminalizacija THC pri nas, drugi dan pa so obiskovalci lahko prisluhnili Kanadčanu Ricku Simpsonu, ki so mu pred 12. leti postavili diagnozo rak. Po neuspešnih operacijah se je odločil za zdravljenje s konopljo in kot pove, so bili zdravilni učinki konopljinega olja tisti, ki so ga ozdravili. Danes svet poziva, naj nujno legalizira uporabo konoplje, zdravljenje z njo pa naj bo dostopno vsem, kot je bilo tisočletja.

Sejemsko dogajanje je dopolnila tudi otvoritvena slovesnost Štafete semen 2015. Del otvoritvene slovesnosti je bil posvet, kjer so se udeleženci strinjali, da podnebne spremembe vse bolj zaznamujejo naše življenje, pomembno pa vplivajo tudi na zagotavljanje naše hrane. To bo zato poleg skrbi za samooskrbo eden glavnih izzivov prihodnosti.

Za prihodnost naše hrane pa so še kako pomembne tudi čebele. Tem minulo leto ni bilo naklonjeno, zato si domači in tuji čebelarji želijo, da bi bilo letošnje leto bolj prizanesljivo. Po besedah predsednika Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) Boštjana Noča bodo zaradi »katastrofalne sezone« posledice vidne sedaj. Čebelarji pričakujejo od 30 do 40 odstotkov izgub. Kar pa prvega moža čebelarske zveze veseli, je rast števila čebelarjev. »V zadnjih petih letih smo prostovoljno članstvo povečali za skoraj 30 odstotkov. Ta trenutek imamo skoraj 8000 članov, kar pomeni 90 odstotkov vseh čebelarjev. To je zagotovo fenomen tudi v EU,« je na novinarski konferenci v okviru 38. ApiSlovenija poudaril Boštjan Noč. ČZS je sicer največje srečanje domačih in tujih čebelarjev v regiji izkoristila tudi za predstavitev vseslovenske akcije Človek posadi, čebela opraši ter za začetek akcije promocije svetovnega dneva čebel. Zveza je predlagala, da naša država OZN predlaga, da 20. maj postane svetovni dan čebel.

April v znamenju industrije

Po uspešnem marčnem sejemskem dogajanju bo v drugi polovici aprila celjsko sejmišče gostilo nove sejme. Od 21. do 24. aprila bodo v Celju potekali štirje bienalni strokovni sejmi Forma tool, Plagkem, Graf&Pack, Varjenje in livarstvo. Na sejmih se bo letos predstavilo več kot 650 razstavljavcev in zastopnikov, od tega več kot 300 direktno. V družbi Celjski sejem pojasnjujejo, da bo na sejemskem četverčku daleč največja ponudba te industrije v zadnjih letih. Razstavne površine so v primerjavi s predhodnimi sejmi povečali za dve sejemski dvorani. Skupaj s partnerji pa pripravljajo tudi aktualen strokovni program, ki izhaja iz potreb industrije.
http://www.ce-sejem.si/sejmi/2015/fpaa/20-sejem-flora/novice?id=3938/zakljucna-informacija

Celjski sejem d. d.

3sejmi

vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]