fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Slovenski zdravniki uspešno zdravijo raka na jetrih

Nova metoda zdravljenja: Slovenci prvi na svetu uspešni v uporabi elektrokemoterapije v jetrih.

jetra

Tudi v Sloveniji nam uspe včasih biti prvi. Naši znanstveniki in zdravniki so prvi, ki uporabljajo elektrokemoterapijo za zdravljenje globoko ležečih rakavih tumorjev. Študijo o tem so julija objavili v ameriški medicinski reviji Journal of Surgical Oncology. V okviru študije je bilo na Onkološkem inštitutu Ljubljana uspešno operiranih prvih 16 bolnikov z rakavimi zasevki na jetrih, ki so bili posledica primarnega raka na debelem črevesu in danki, julija pa so operirali tudi prve bolnike s primarnim rakavim tumorjem na jetrih v UKC Ljubljana in z zasevki na jetrih v UKC Maribor.

Gre za uporabo elektrod, s katerimi s pomočjo električnega toka odprejo rakave celice, da lahko zdravilo – kemoterapevtik – lažje pride do njih. Postopek je enkraten in traja od pol ure do 45 minut. V tem času zdravnik zada smrtni udarec rakavemu tumorju in ta v naslednjih tednih odmre in ga telo izloči, tako da ga ni več. Bistvena prednost postopka je učinkovitost, in to ob manjši uporabi citostatikov, ki imajo zato manj stranskih učinkov na telo, sta povedala biologa dr. Gregor Serša in dr. Maja Čemažar.

ONKOLOSKI INSTITUT
Pri prvi fazi klinične študije, ki je torej že bila izvedena, je najpomembnejša varnost, pri naslednji pa tudi učinkovitost in seveda širitev metode. Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Od kože do jeter

Naša sogovornika raziskovalca predklinika, kar pomeni, da v okviru onkološkega inštituta, kjer sta zaposlena, opravljata bazične in aplikativne raziskave, sta nekakšen most med laboratorijskim znanjem in zdravniki, ki izsledke iz laboratorijev uporabijo v praksi pri elektrokemoterapiji v operacijski dvorani. Obiskali smo ju v kleti stare stavbe onkološkega inštituta, v tako imenovani gluhonemnici ob avtobusni postaji na Zaloški cesti v Ljubljani. Iz te kleti je prišla pobuda za elektrokemoterapijo kot novo metodo zdravljenja globoko ležečih tumorjev v jetrih, ki se bo – tako upajo slovenski znanstveniki – izkazala za tako uspešno, da se bo razširila in jo bodo uvrstili med standardne postopke zdravljenja rakavih tumorjev. V skupini 15 strokovnjakov so poleg Serše in Čemažarjeve še raziskovalci s Fakultete za elektrotehniko v Ljubljani pod vodstvom dr. Damijana Miklavčiča in dr. Eldarja M. Gadžijeva zdravniki z onkološkega inštituta (dr. Ibrahim Edhemović, dr. Erik Brecelj, Gorana Gašljevič, dr. Maja Marolt Mušič, dr. Vojka Gorjup in dr. Marko Snoj).

Kako se loči nova metoda od standardnega zdravljenja? »Za zdravljenje raka se že od druge svetovne vojne standardno uporablja kemoterapija. A težava nekaterih citostatikov, torej kemoterapevtičnih zdravil je, da ne dosežejo tarče znotraj celice – to je okvarjene molekule DNA. Električni impulzi, ki jih uporabljamo, naredijo pore v celicah in jih tako odprejo, da citostatik lažje pride v celico. Elektrokemoterapijo že uspešno uporabljajo za zdravljenje kožnih tumorjev po vsej Evropi, mi pa smo naredili velik prodor, ko smo jo uporabili tudi za globokoležeče tumorje in to opisali. V kliničnih študijah jo uporabljajo tudi v Italiji za zdravljenje kostnih metastaz in tumorjev na trebušni slinavki, vendar še niso objavili študije z rezultati,« pojasni dr. Čemažar.

Pionirji in vodilni

Elektrokemoterapijo so sprva uporabljali za uničenje tumorjev na koži pred več kot dvema desetletjema. In tudi takrat so bili Slovenci pionirji v razvoju. Dr. Gregor Serša, ki je zdaj koordinator slovenske raziskave za uporabo elektrokemoterapije za globokoležeče tumorje, je sodeloval v razvoju metode od samega začetka. Njegova pripoved kaže, kako pomembno je, da imajo naši raziskovalci, zdravniki in vsi tisti, ki bodo skrbeli za razvoj družbe, tesen stik s svetom. »Bilo je leta 1992, ko smo v treh centrih – v Franciji, ZDA in v Sloveniji – začeli sočasno predklinične raziskave. Ideja je vzniknila v Franciji, za Slovenijo pa je bilo takrat odločilno delovanje Damjana Miklavčiča s Fakultete za elektrotehniko v Ljubljani. Na enem izmed kongresov je videl plakat o tem, da je mogoče z elektriko zdraviti raka. Bil je podjeten in je takoj obiskal profesorja v Parizu, ki se je ukvarjal s tem. Sam sem se ravno takrat vrnil s študija v ZDA. Navdušil me je, začela sva sodelovati. Najprej sva poskušala na miših in bila presenečena nad ugodnimi učinki. Tumorji na koži miši so namreč po uporabi elektrike in kemoterapije povsem izginili, koža pa ni bila niti poškodovana. Sodelovanje skupine z elektrofakultete in naše iz onkološkega inštituta, v kateri je bila kot mlada doktorantka tudi Maja Čemažar, je bilo nato bistveno za razvoj nove tehnologije in njeno uporabo. Danes uporabljajo elektrokemoterapijo za zdravljenje kože že v 140 centrih po vsej Evropi in drugje. Metoda je dosegla splošno uporabno vrednost za zdravljenje kožnega raka, melanoma, rakov glave in vratu, uporabljajo pa jo tudi v veterinarski medicini, kjer je kolegica Maja glavni promotor,« pripoveduje danes 58-letni dr. Gregor Serša.

Potisočerjen učinek

»Elektrokemoterapija se je na koži zelo dobro izkazala ne glede na tip tumorja. Učinkovitost zdravila se v primerjavi z drugimi standardnimi metodami zaradi električnih impulzov poveča tudi večtisočkrat. Je tudi do bolnika prijazna metoda, saj zadostuje enkratno zdravljenje, bolniki, ki jih obsevajo, pa morajo prihajati nekaj tednov. Tudi v primerjavi s kirurgijo je manj zahtevna, saj ni potrebna anestezija, ni nobene rane, le krasta. Po uspehu metode z elektriko na koži zdaj torej poskušamo iti z isto metodo v telo,« pove dr. Maja Čemažar.

»Tumorji na koži, ki so primerni za zdravljenje z elektrokemoterapijo, so veliki od dva do tri centimetre. Če so na drugih organih večji, je treba tehnologijo prilagoditi. Za to je naša skupina uporabila igelne elektrode, ki se lahko vstavijo v različne konfiguracije na podlagi načrta zdravljenja in se na ta način pokrijejo večji tumorji. Za to so zaslužni kolegi iz elektrotehnike. Prvič smo nove elektrode uporabili na globoki podkožni metastazi na nogi. Tumor se je najprej zmanjšal, nato pa rasel naprej. Nismo še znali, nismo še bili uspešni. Nato smo razvijali metodo naprej in na bolnikih, ki imajo metastaze v jetrih, se je tehnologija, ki smo jo razvili, izkazala za zelo učinkovito in varno. Ključni sklep študije je, da je elektrokemoterapija primerna metoda za tumorje v jetrih, ki jih zaradi bližine žil ni mogoče operirati in pri katerih radiofrekvenčna ablacija zaradi učinka hlajenja krvi ne more biti uspešna,« pojasni dr. Serša.

Radiofrekvenčna ablacija je uveljavljena metoda za uničevanje tumorjev, pri kateri gre za dovajanje toplote v tumor, ki tkivo pregreva in tumor požge, pri čemer pa ni nadzora nad širjenjem toplote in s tem povezano učinkovitostjo metode. Tako se lahko zgodi, da je uničenega tkiva preveč ali, nasprotno, da nekaj celic ostane in tumor raste naprej. Po drugi strani ni ugodno, če je tumor v bližini žil, saj kri, ki teče mimo, sproti hladi prizadeto mesto, zato požig bolnih celic sploh ni mogoč. Sogovornika zato menita, da bi elektrokemoterapija lahko sčasoma nadomestila danes razširjeno in uveljavljeno radiofrekvenčno ablacijo, saj je bolj učinkovita in manj agresivna metoda. Toda do splošne uporabe nove metode vodi dolga pot.

Pri prvi fazi klinične študije, ki je torej že bila izvedena, je najpomembnejša varnost, pri naslednji pa tudi učinkovitost in seveda širitev metode. Sogovornika sta izjemno zadovoljna, da so po uspešnem zdravljenju 16 bolnikov onkološkega inštituta, ki so sodelovali v prvi študiji, zanimanje za novo metodo zdravljenja izkazali tudi v Univerzitetnih kliničnih centrih v Ljubljani in Mariboru, in sicer na obeh klinikah za abdominalno kirurgijo ter na Onkološkem inštitutu Ljubljana. Metodo uporabljajo v okviru druge faze klinične študije, in sicer v Ljubljani pod vodstvom kirurgov Aleša Tomažiča, Mihe Petriča, dr. Blaža Trotovška in Mihajla Đokića, v Mariboru pod vodstvom dr. Stojana Petriča in dr. Arpada Ivanecza, na onkološkem inštitutu pa pod vodstvom kirurga dr. Ibrahima Edhemovića. Ta študija bo predvidoma končana leta 2016.

Metoda se širi 

»Zelo obetavno je, da se metoda širi. Izvedena so bila že prva tri zdravljenja primarnega tumorja in zasevkov na jetrih, elektrokemoterapijo pa nameravamo uporabiti tudi za tumorje v trebušni slinavki. Če bodo tudi nadaljnji rezultati pozitivni, se bo zagotovo pokazalo zanimanje tudi drugih kirurških strok za elektrokemoterapijo. Moram poudariti, da zdaj ta metoda še ni v uporabi za vse bolnike z rakom na jetrih, ki bi to želeli. Bolnike izbirajo kirurgi zelo skrbno, in sicer predvsem take, ki imajo tumor, za katerega uveljavljeni načini zdravljenja ne pridejo v poštev,« je opozoril dr. Serša na dejstvo, da bolniki, kadar preberejo kaj zanimivega in obetavnega v časopisu, kličejo raziskovalce in se zanimajo za metodo. Mimogrede, študija, o kateri pišemo, je objavljena od aprila 2014 na spletni strani.  je javno dostopna.

Slovensko znanje pa se širi v tujino ne samo s člankom, ampak tudi s predavanji na svetovnih kongresih. Oktobra bodo naši znanstveniki svoje dosežke z elektrokemoterapijo predstavili na konferenci o uporabi elektrike v medicini Bioelectrics symposium v ZDA, prihodnje leto na Poljskem in tudi v Sloveniji, kjer bo v Portorožu 1. svetovni kongres elektroporacije. V Sloveniji tudi sicer vsako leto organizirajo mednarodno šolo o elektroporaciji v Ljubljani, na katero prihajajo najboljši strokovnjaki in študentje z vsega sveta na področju uporabe elektrike v medicini.

Vir:

Delo (online), Ljubljana, Delo 2014 -.Dostopno na internetu na naslovu: http://www.delo.si/

 

vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]