fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Slovenski izdelki iz industrijske konoplje

Zadruga KonopKo je prva zadruga za razvoj trajnostne pridelave in predelave industrijske konoplje v Sloveniji, na tržišču ponujamo proizvode iz industrijske konoplje, proizvedene v lastni proizvodnji iz slovenskih pridelkov. Vsako leto izvajamo odkup semena in čaja industrijske konoplje od izključno slovenskih pridelovalcev, pri čemer smo razvili tudi vse potrebne postopke preverjanja kakovosti in določili ostale odkupne pogoje.

Skladno z našimi načeli in vizijo zadruge temeljimo na pravični trgovini in doseganju visokih standardov kakovosti, tako na področju pridelave kakor tudi predelave industrijske konoplje v različne izdelke za končne kupce. Kakovost se odraža v vstopni surovini, v proizvodnem procesu, embaliranju (npr. hladno stiskano konopljino olje v posebnem, UV obstojnem mironskem steklu) in distribuciji izdelkov, pridobljen imamo tudi ekološki certifikat.

S prodajnim programom izdelkov iz slovenske konoplje presegamo obstoječo ponudbo na domačem trgu in dosegamo visoko stopnjo zadovoljstva pri potrošnikih, ki podpirajo slovenske izdelke iz industrijske konoplje:

Konopljin čaj 
Zeliščni čaj iz industrijske konoplje (Cannabis Sativa L) je pridobljen z ročnim obiranjem vrhov, sušenih v zračnem in temnem prostoru. Industrijska konoplja je pridelana in predelana v Sloveniji. Konopljin čaj ima žlahten vonj, je prijetnega okusa, pomirjujoč in blag. Sestavine v čaju so naravno pridelane in ne vsebujejo pesticidov, kofeina in teina.

Konopljin čaj je odličen antioksidant, odpravlja prebavne motnje, ledvične težave, zmanjšuje telesno težo, zavira rast rakavih celic, odvaja strupe iz telesa, ščiti imunski sistem in deluje protistresno.

Priprava: v 2 dcl vrele vode dodamo 1 do 2 čajni žlički čaja. Po 3 do 5 minutah precedimo in čaj je pripravljen. Konopljinemu čaju lahko dodamo tudi druga zelišča, limono, žličko medu ali mleko. Konopljin čaj nima stranskih učinkov, zato ga lahko pijemo čez da toplega ali hladnega, najbolje pa zjutraj na tešče ali zvečer pred spanjem. Konopljin čaj vsebuje kanabinoide (CBD in druge), zato je ob pripravi v vodo priporočljivo dodati kanček maščobe, masla ali mleka. Kanabinoidi v vodi namreč niso topni in se vežejo izključno na maščobe.

Konopljino olje, hladno stiskano in polnjeno v steklenicah iz mironskega stekla 
Sveže ekološko konopljino olje je pridobljeno s postopkom hladnega stiskanja semen industrijske konoplje (Cannabis Sativa L), pridelane in predelane v Sloveniji. Konopljino olje je vir nenasičenih maščobnih kislin, ki v našem telesu delujejo protivnetno. Zaradi idealnega razmerja Omega maščobnih kislin je konopljino olje edinstveno, saj že ena žlica na dan zadostuje 90% potrebam po teh maščobnih kislinah. Za ohranjanje kvalitete olje polnimo v steklenice iz posebnega mironskega stekla, ki vsebino ščiti pred UV žarki.

Nefiltrirano konopljino olje, hladno stiskano, ekološko
Sveže stisnjeno nefiltrirano ekološko konopljino olje predstavlja enostaven, a hkrati edinstven vir zdravja v mali flaški. V njem najdemo nenasičene maščobne kisline, ki v našem telesu delujejo protivnetno, ta efekt pa še dopolnjujejo ogljikovi hidrati in beljakovine, ki jih v nefiltriranem olju najdemo v obliki polnovrednih usedlin. Priporočena uporaba samostojno 1 do 2 žlici na dan ali dodatek k jedem. Konopljino olje lahko nanašamo na kožo ali lasišče in ni primerno za segrevanje.

BUČKO, mešanico bučnega in konopljinega olja  
Mešanica ekološko pridelanega jedilnega nerafiniranega bučnega olja in hladno stiskanega ekološkega konopljinega olja predstavlja enostaven, a bogat vir hranilnih snovi. V njem najdemo nenasičene maščobne kisline, ki v našem telesu delujejo protivnetno, ta efekt pa še dopolnjujejo ogljikovi hidrati in beljakovine, ki jih v nefiltriranem konopljinem olju najdemo v obliki polnovrednih usedlin.

Olje ima zaradi zato zelo nežen vonj in edinstven okus.

Konopljina semena, oluščena in neoluščena 
Konopljina semena so vir antioksidantov, proteinov oz. beljakovin in mineralov, ki imajo idealno razmerje maščobnih kislin Omega-3, Omega-6 in Omega-9 in so edinstvena.

Imajo izjemno zanimiv, blag in prijeten okus po oreščkih. Dodajamo jih lahko k sadju, zelenjavi, kosmičem, juham, testeninam, za izboljšanje okusa in obenem hranljive vrednosti obroka.

Oluščena konopljina semena so odličen dodatek v vsakodnevni prehrani športnikov, vegetarijancev in veganov.

Konopljine testenine 
Testenine se delajo ročno po domačem postopku. Vse testenine, ki gredo skozi stroj in roke, se skrbno pregleda, nato se jih položi na sito, da se naravno sušijo. Ne uporabljamo pripomočkov za hitro sušenje. Skozi proces sušenja spremljamo vonj domačnosti in to je tudi tisto sušenje, ki da testeninam pravo obliko. Nato vse testenine ročno spakiramo in jih opremimo z nalepko ArtCraft Slovenija, ki kupcu zagotavlja, da gre resnično za naravni in domač proizvod.

K testeninam se dobro poda pečena zelenjava, mesna omaka ali jedi iz divjačine.

Konopljina moka, ekološka
Konopljino moko pripravljamo svežo v lastni proizvodnji z mletjem konopljine pogače (ostanek po stiskanju olja). Vsebuje vse pomembne sestavine konopljinega semena, le da je še bolj koncentrirana v vsebnosti proteinov (odvzet je večji del maščob). Zato je takšna moka idealen dodatek prehrani za športnike (predvsem po vadbi) in pomemben člen v veganski prehrani.

Moko uživamo kot dodatek v smoothijih ali drugih napitkih, lahko je tudi odličen in hranljiv nadomestek obroka, zato je priporočljiva za tiste, ki se borijo z odvečno telesno težo ali se soočajo z glutensko intoleranco. Konopljino moko uporabljamo v prehrani kot dodatek pri peki peciva, kruha.. običajno v razmerju do 15%.

Več na naši spletni strani www.konopko.si.

vitaFIT

Dodaj komentar

Prijava na novice

[recaptcha]