fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

14. del (Nevroprehrana in čustva): VRSTE HRANE/VI – Med

Na portalu za zdravo in aktivno življenje objavljamo MINI VODNIK na temo “Nevroprehrana in pomembnost čustev skozi vsakdanje življenje” mlade raziskovalke Alexandre Blaži. Dva do tri krat na teden objavljamo en njen prispevek. Tukaj je 14. del vodnika z naslovom:

Med

Čeprav so med poznali in uporabljali že davno pred prvimi pisnimi zgodovinskimi omembami, sta bila njegov pravi izvor in sestava skrivnost.

Zakaj je tako koristen?

Med je koristen predvsem zaradi visoke vsebnosti mineralnih snovi, velja kot odlično pomirjevalo in je hkrati zaradi vsebnosti sladkorja tudi idealen vir energije

Med je živalski proizvod in je edino živilo živalskega izvora, ki ima skorajda neomejen rok trajanja

Pri medu se rada pojavi kristalizacija, kar je povsem normalno – pri nekaterih vrstah medu se pojavi prej (cvetlični med), medtem, ko se pri drugih vrstah pojavi kasneje (akacijev med).

Zdravilni učinki medu

Poleg naštetega med vsebuje še veliko dragocenih snovi, kot so:

  • encimi
  • rudninske snovi: kalij, natrij, mangan, železo, baker, cink
  • vitamini
  • rastlinske kisline
  • aminokisline
  • hormonske snovi
  • inhibini – snovi, ki preprečujejo rast številnih bakterij in jih pomagajo uničevati.

Dokazali so, da med zmanjšuje škodljive posledice obsevanja pri pacientih, ki so bili izpostavljeni takšnemu zdravljenju rakastih obolenj.

Prav tako med izboljšuje zdravstveno stanje ustne votline, krepi antioksidante in povečuje atletske zmožnosti rekreativnih športnikov.

Poznamo ga tudi kot narodno zdravilo v primeru kožnih poškodb, neka raziskava pa je pokazala, da v kombinaciji s perutnino zavira proces oksidacije, zato lahko takšno meso brez škode uživamo kar nekaj dni.

Med ima lastnosti antioksidantov kot nekatere vrste sadja in zelenjave, zato je zelo priporočljivo, da ga zaužijete po napornem treningu ali dviganju težkih bremen.

V Novi Zelandiji pa med uporabljajo za uničevanje bakterij, ki se pojavljajo pri čiru na želodcu ali po poškodbah in opeklinah.

NASLEDNJIČ: Korenje

PIŠE: Alexanda Blaži

Viri besedila:

  • Nevroprehrana (mag. sc. Sandi Krstič, dr.med.)
  • https://www.bodieko.si/med-in-njegove-zdravilne-lastnosti

Viri slik: Дарья Яковлева, Hans Braxmeier in Pexels s Pixabay.

vitaFIT

Dodaj komentar

Prijava na novice

[recaptcha]