fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Rdeča pesa, najboljša obramba proti slabokrvnosti

Pesa je rastlina z odebeljenim korenom in zelenimi do rdečkastimi listi. Kot zdravilo je znana že več kot 2000 let. Vsebuje ogromno zelo koristnih sestavin, ki obnavljajo kri in krepijo organizem, zato bi to zelenjavo moral uživati prav vsak.

 

Rdeča šesa. Vir slike: http://www.nolimitsendurance.com/2012/11/20/beets/
Rdeča pesa. Vir slike: http://www.nolimitsendurance.com/2012/11/20/beets/

 

SESTAVA PESE:

Rdeča pesa ima zelo malo kalorij, saj jih na 100g vsebuje le 45 kcal (189 kj).

Rudninske snovi (na 100 g):

  • 100 mg kalija
  • 285 mg natrija
  • 30 mg kalcija
  • 1,4 mg magnezija
  • 5,3 mg železa

Poleg tega v njej najdemo še fosfor, fluor in v manjših količinah baker, žveplo, jod, brom, rubidij, cezij in stroncij. Vsebuje tudi kobalt, ki sodeluje pri tvorbi vitamina B12. Ta vitamin sodeluje pri tvorbi eritrocitov, zato ga potrebujejo zlasti strogi vegetarijanci.

V pesi najdemo tudi betain in betacian, ki pospešujeta izmenjavo snovi v celici in delovanje jeter, dobro pa delujeta tudi pri demineralizaciji kosti in zob. Betain je učinkovit pri maščobni degeneraciji jeter. Njegove citostatične učinke še vedno preučujejo. Zaradi betaina in betaciana pesa zdravilno deluje pri krepitvi krvnih žil in zniževanju holesterola  v krvi. Visoka vsebnost železa pa omogoča obnavljanje in aktivnost rdečih krvnih telesc.

Vsebuje tudi veliko vitamina C ter nekaterih vitaminov skupine B ter karotena.

 

ZDRAVILNO DELOVANJE:

Pesa uspešno, blagodejno in zdravilno deluje pri krvnih obolenjih, kot so anemije (slabokrvnost), povišan holesterol, zaradi česar je pri teh obolenjih nepogrešljiva. Zdravilni učinek pese na jetra, in sicer na njihovo zamašenost, se pokaže že po krajšem jemanju. Zaradi diuretičnega delovanja pesa pomaga pri revmatizmu in protinu, ker razgrajuje sečno kislino ter pospešuje njeno izločanje, hkrati pa razstruplja celoten organizem.

Pesi pripisujejo učinke pri zdravljenju raka, levkemije in posledic sevanja. pri obolenjih dihal, kot so bronhitis, vnetje pljuč, gripa in prehladi je pesa prav tako izvrstno zdravilo. Zdravljenje s peso se je izkazalo kot uspešno tudi pri otrocih z razvojnimi motnjami. Sok prav tako preprečuje staranje organizma. Z njo zdravimo tudi prenizek krvni tlak, ker ga uspešno uravnava.

 

PESA V KUHINJI:

Zdravilno vrednost pese najlažje ohranimo, če jo uživamo presno, česar pa se večina ljudi izogiba. Če je ne morete uživati surove priporočamo, da jo v malo vode najprej na pol skuhate, nato pa spečete.

Kisana pesa:

Peso lahko tudi skisamo in jo tako ohranimo čez zimo. Najprej jo moramo dobro oprati s krtačko (skorje ne luščimo) in razrežemo na tanke rezine, ki jih polagamo v kozarec za vlaganje in posipamo s kumino. Ko vse zložimo in potresemo, to zalijemo z razredčenim jabolčnim ali vinskim kisom. S takim načinom kisanja ohranimo vse zdravilne sestavine pese.

Pesin sok:

Iz pese lahko pripravimo tudi sok. Najprej jo operemo, nato jo čim bolj na drobno naribamo. Pustimo jo stati nekaj ur, potem pa jo precedimo skozi krpo ali iztisnemo iz nje sok s pomočjo sokovnika. Lahko jo tudi naribamo, pokapamo z limoninim sokom in prelijemo z medom.

Pri hujših obolenjih se priporoča pol litra soka na dan (razporejeno čez ves dan, najbolje začeti zjutraj na tešče), pri lažjih obolenjih 3 krat na dan po 1 dcl, ko ozdravimo pa pijemo po 2 dcl pese na dan še dva meseca. Lahko jo pijemo tudi za preventivo po 1 dcl zjutraj po požirkih od enega tedna do mesec dni.

 

beet-juice-5-1-of-1
Pesin sok.

 

 

Vir: Ivan Lesinger – zdravilnost zelenjave, sadja in začimb.

vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]