fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Pomladite se, živite dlje!

Ali 10 korakov do mladostnega počutja, ki jih ponujata v knjigi dr. Deepak Chopra in dr. David Simon.

Knjiga je napisana kot priročnik, kjer vsakega od desetih korakov spremljajo praktična navodila. Za vsak korak potrebujemo približno teden dni.

Povzetek desetih korakov, kjer se pomladimo:

– S spremembo pogleda na življenje

– Z dvema vrstama globokega počitka

– Z umirjenim zavedanjem in krepčilnim spancem

– Z ljubečim hranjenjem telesa z zdravo hrano

– S premišljeno uporab prehranskih dodatkov

– S povezovanjem uma in telesa

– S telesno vadbo

– Tako, da se znebimo strupov

– Z razvijanjem prožnega in ustvarjalnega uma

– Z ljubeznijo

– Z ohranjanjem mladostnega uma

Če verjamemo, da se lahko pomladimo in živimo dlje, bo res tako.

Holistična medicina, ki gleda na človeka kot na celoto, trdi, da lahko vplivamo na zdravje in počutje s svojimi odločitvami.

Ko spremenimo odnos do staranja, spremenimo kemijsko in fiziološko dogajanje v telesu. Ko prepoznamo svoje posebne darove in se odločimo, da jih bomo uporabljali za služenje soljudem, s tem okrepimo svoj imunski sistem. Z redno vadbo in uravnoteženo prehrano, ki nam predstavljata veselje, izboljšamo svoj krvni obtok in znižamo krvni tlak.


1. korak – SPREMEMBA POGLEDA NA ŽIVLJENJE


Lahko razdelimo na 7 praktičnih navodil:


a) Postavljanje vprašanj

Kadar se ustavimo, si vzamemo čas, si zastavljamo sledeča vprašanja: Kdo sem? Zakaj sem tukaj? Kaj zares hočem? Kako lahko najbolje služim ljudem? Kdo posluša?

b) Afirmacija, ki jo ponovimo trikrat na dan trikrat zapored

Vsak dan v vseh pogledih izboljšujem svoje duševne in telesne sposobnosti. Moj biostat je nastavljen na ___ (določite si število let, največ 15 let manj kot ste dejansko stari) let. Zdrava sem, počutim se staro ___ let in sem taka tudi po videzu. Pomlajujem se s spreminjanjem pogleda na telo, staranje in čas. Na razpolago imam ves čas na svetu.

c) Preusmerjanje pozornosti

Ob čustvenem vznemirjenju preusmerimo pozornost na občutke v telesu in se zavestno odločimo, da bomo nehali razlagati čustvena doživetja. Zavedanje prestavljamo v opazovalca in se vprašamo: Kdo to počne? Kdo doživlja?


d) Vizualizacija energijskega telesa chakras-energyflow

Z zaprtimi očmi si predstavljamo pretok energije v telesu. Z zaprtimi očmi ob tem izgovarjamo besede energija (prana), preobrazba (tedžas), inteligenca (odžas).
e) Uporaba besed v vsakdanjem življenju

Zavestno vdihnemo, zapremo oči in v mislih ponovimo besedo: – Energija (prana), vedno, ko stopimo na vrt, gremo od doma ali delamo dihalne vaje. – Preobrazba (tedžas), ko dajemo hrano v usta, čutimo na svoji koži sonce, ponoči, ko gledamo v zvezdnato nebo. – Inteligenca (odžas), ko pijemo vodo, hodimo ob vodi, pijemo svež sadni sok.

f) Telesna vadba z ritmično dejavnostjo, kot so hoja, tek, plavanje, kolesarjenje in tiho ponavljanje besed: energija, preobrazba, inteligenca ali prana, tedžas, odžas.

g) Meditacija

Ob izdihu si predstavljamo tok molekul, ki se sproščajo iz vsake celice, ob vdihu pa tok molekul, ki jih vnašamo v vsako celico telesa. Telo si predstavljamo kot tok energije, ki se nenehno obnavlja in osvežuje. Naš želodec in želodčne stene se bodo obnovili v manj kot enem tednu. V enem mesecu se bo obnovila koža. V treh mesecih se obnovi okostje, jetra v šestih mesecih ter celotno telo v enem letu. V mislih si ob tem rečemo: »Z vsakim dihom obnavljam svoje telo.« Naslednji, drugi korak, naslednjič. Pa veliko volje ob prvem koraku, ki je bil zame osebno najtežji.


Preizkuša in poroča Suzana 044

vitaFIT

Komentarjev

  • Zanimivo. Delno nekaj takega že nekaj časa počnem, po lastni “kmački” pameti.

Prijava na novice

[recaptcha]