fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Naložbe v fotovoltaiki praktično povsem zaustavljene, industrija v pričakovanju novega energetskega zakona

Naložbe v fotovoltaiki praktično povsem zaustavljene, industrija v pričakovanju novega energetskega zakona

Na področju fotovoltaične industrije se srečujejo s številnimi izzivi. Po eni strani opravljajo dobro delo, saj so hitro nižali stroške in je panoga postajala vedno bolj konkurenčna konvencionalnim virom, je danes na konferenci o stanju na področju sončnih elektrarn v Modri dvorani Celjskega sejma dejal predsednik Združenja slovenske fotovoltaične industrije (ZSFI) Uroš Merc. »Po drugi strani nekateri to razumejo kot pregrevanje trga, kot prehitro rast, v tem času se ni bilo priložnosti navaditi na spremembe in to kliče po rekonstrukciji. Zaradi nizkih cen električne energije je fotovoltaika povsem konkurenčna konvencionalnim virom, panoga pa še potrebuje posluh zakonodajalcev,« pravi Merc. Po drugi strani je državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo in prostor Bojan Kumer na konferenci dejal, da bo nov energetski zakon dal večji pomen konkurenčnosti med energenti, finančna shema na področju fotovolta ike pa mora biti vzdržna.

 

sonce
Sončna energija.

 

Razmere v fotovoltaiki so v tem času zaostrene. V Sloveniji je razvoj sončnih elektrarn precej zaustavljen, izgubili so veliko delovnih mest. »Mogoče je bil trg res do neke mere pregret, a smo vseeno veliko izgubili,« razlaga Uroš Merc. Z vidika ekologije veljajo sončne elektrarne za čiste in do okolja prijazne, saj ne povzročajo nobenih emisij toplogrednih in drugih plinov. Kot taka panoga še potrebuje posluh zakonodajalcev in Merc si to v prihodnje tudi obeta. V tem trenutku sliši sicer številne zamisli in pobude o reševanju razmer, a konkretnih zaključkov še ni bilo. Največji udarec panogi je dalo znižanje subvencij države pri naložbah in prodaji te zelene električne energije. Kot pravi Merc, ki je tudi predsednik uprave Bisola, v njihovem podjetju večjih težav nimajo, saj so od nekdaj usmerjeni na tuje trge. »So države okoli nas, ki tačas bistveno bolj spodbujajo fotovoltaiko kot Slovenija, težko pa je graditi panogo, če ni stabilnosti na domačem trgu,« doda Merc.

Bojan Kumer pove, da lahko davek na nepremičnine, ki ga pripravljajo na ministrstvu za finance, ostro zareže v elektro-energetski sektor, kar bodo občutili tudi potrošniki. Prihajamo v obdobje, kjer moramo narediti premik v energetsko učinkovitost. »Vemo, da bodo potrebna usklajevanja energetskega zakona. Tukaj in zdaj si moramo povedati, kaj želimo ne leta 2015, temveč leta 2050,« opozori Kumer. Pravi, da je previsok cilj, da bi imeli do leta 2020 v Sloveniji kar četrtino vseh energentov iz obnovljivih virov. »V času konjunkture je bilo to lahko napovedovati, sedaj pa potrebujemo denar,« resnost problema opisuje Kumer. Doslej so največji davek spodbud obnovljivih virov energije plačevali potrošniki, poprečno slovensko gospodinjstvo bi naj prispevalo 2 evra mesečno. Fotovoltaika je bila v zadnjih treh letih najhitreje rastoča panoga, vendar se je po besedah Kumra začela pregrevati, bila je nenadzorovana. Me ni, da v Sloveniji nista bili postavljeni niti dve sončni elektrarni po strategiji, ki je bila zastavljena pred razvojem te panoge. Shema obnovljivih virov energije pa je po njegovih besedah finančno še težja od TEŠ 6: »Ne bežimo od odgovornosti, da je treba narediti finančno vzdržno shemo, pri čemer moramo uporabiti zdravo kmečko pamet. Za podporo obnovljivih virov energije lahko namenimo toliko, kot si lahko privoščimo.«

Jože Oblak iz Gasilske zveze Slovenije je na konferenci na MOS govoril o problematiki gašenja objektov s sončnimi elektrarnami, saj te gasilcem še vedno povzročajo precej preglavic. Največ problemov imajo s tistimi, ki so bile postavljene pred leti, ko na težave z gašenjem še niso dovolj mislili. »Zaradi neznank pri gašenju sončnih elektrarn je intervencija bistveno bolj počasna, manjši je efekt gašenja.

»Gasilci predlagamo postopke obveščanja o informacijah objekta, kako so zgrajene sončne elektrarne in kako jih je možno izklopiti,« pravi Oblak in doda, da so se razmere glede gašenja v zadnjih letih bistveno izboljšale.
http://www.ce-sejem.si/novice?id=3077/nalozbe-v-fotovoltaiki-prakticno-povsem-zaustavljene-industrija-v-pricakovanju-novega-energetskega-zakona

Vir
Celjski sejem d. d.

vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]