fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Naj bo december sladak a vseeno zdrav

V dneh, ko se božično-novoletnim sladicam skorajda ne moremo izogniti, saj na nas prežijo skorajda iz vseh polic, miz, krožnikov in raznih medijev, bo marsikomu izmed vas prišel prav tudi recept za izjemno okusno, zdravju prijazno in hitro pripravno božično-novoletno sladico.

Recepta v nadaljevanju vam bosta v pomoč pri pripravi božično-novoletnih korenčkovih medenjakov ter marmeladnih ploščic z oreški, ki ju lahko pojedo tudi tisti, ki so, vsaj uradno, na dieti. Teh dveh slaščic bodo še posebej veseli tudi vsi vaši sorodniki ter prijatelji, ki vas bodo obiskali med prazniki.

Taki  sladici pa sta lahko tudi čudovito darilo ob prihajajočih praznikih. Namreč, tudi sama sem bila pred nekaj leti več kot prijetno presenečena, ko nam je, zbrani družbi prijateljev, prijateljica ob izmenjavi daril podarila vsakemu krožnik, obložen z raznovrstnimi, doma narejenimi božično-novoletnimi slaščicami, ki so bile narejene le iz z zdravju prijaznih sestavin.

Korenčkovi medenjaki

Za pripravo korenčkovih medenjakov si pripravite naslednje sestavine in medtem pričnite predgrevati pečico na 190°C:

 • 1/2 skodelice nesladkanega jabolčnega soka (lahko ga naredite tudi sami)
 • 1/2 skodelice medu po vaši izbiri (nadomestite ga lahko tudi z agavinim sirupom ali melaso)
 • 1/4 skodelice masla (kokosovo ali palmino)
 • 1 skodelica presejane polnozrnate moke
 • 1 skodelica presejane večnamenske moke
 • 1 jajce
 • 1 čajno žličko vanilijin ekstrakta
 • 3 žlice limoninega soka (oz. po okusu)
 • 1 in pol čajne žličke pecilnega praška
 • 1/2 žličke soli oz. po okusu
 • 1 skodelica in pol naribanega korenja
 • nekaj koščkov 70% temne čokolade (na željo)

V skledo vmešajte kokosovo oz. palmino maslo (tega predhodno segrejte nad paro, da se bo lepše vmešal), jabolčni sok in med. Dodajte še jajce; predhodno lahko beljak ločite od rumenjaka ter ga stepete in dodate k zmesi naknadno, ko boste vanjo vmešali rumenjak. Nato maso dobro premešajte in med mešanjem dodajte še vanilijin ekstrakt ter limonin sok.

Vzemite novo posodo, v katero presejte moko, skupaj s pecilnim praškom ter soljo ter nato te sestavine primešajte k zmesi iz prve sklede. Mešajte s kuhalnico, dokler ne dobite kremaste zmesi. Tako nastali zmesi dodajte še naribano korenje, ki ga enakomerno z mešanjem porazdelite v zmes.

Na pekač položite peki papir ter nanj s čajno žličko enakomerno porazdelite nastalo maso na toliko delov, kolikor piškotov vam dopušča velikost vašega pekača. Piškote pecite 15-20 minut na 190°C ter jih ohladite na rešetkah pečice.

Če ste bolj sladkosnedi in se nikakor ne morete upreti sladkemu okusu čokolade, pa nad paro stopite še žlički kokosovega masla ter nekaj koščkov vsaj 70% temne čokolade. Tako nastalo zmes vlijte v majhno polivinilno vrečko in ji odrežite en vogal, le toliko, da boste skozenj v drobnem curku vaše korenčkove medenjake okrasili s čokoladnim prelivom.

Ker k božičnim dobrotam ne sme manjkati kakšen kozarec dobrega vina, lahko vašim gostom postrežete Muškat ali Kraljevino iz pozne trgatve.

korenčkovi medenjaki
korenčkovi medenjaki

 

Marmeladne ploščice z oreščki brez jajc

Za pripravo marmeladnih ploščic si pripravite tele sestavine, medtem pa pričnite s predgrevanjem pečice na 180°C:

 • 1/2 skodelice medu (lahko tudi melase ali agavinega sirupa)
 • 1/4 čajne žličke pecilnega praška
 • 1 in pol skodelice večnamenske moke (ki jo lahko zamenjate tudi s polnozrnato)
 • 1/2 čajne žličke zmletega cimeta
 • 1/2 skodelice kokosovega ali palminega masla (ki ga boste stopili nad paro)
 • 1/2 skodelice vam najljubše marmelade ali džema (borovničev, višnjev, marelični, jagodni…)
 • 1/2 skodelice nasekljanih ali nastrganih pekanovih oreščkov, ki jih lahko nadomestite tudi z mandlji, orehi ali lešniki

Za pripravo marmeladnih ploščic z oreščki si bomo pomagali z multipraktikom, lahko pa si pripravite tudi navaden palični mešalec; najprej vzemite večjo posodo, v katero skupaj zamešajte moko, med oz. agavin sirup, pecilni prašek in cimet. Tej zmesi primešajte še stopljeno kokosovo oz. palmino maslo. Masa, ki jo boste dobili z mešanjem, se bo oblikovala v grudice. Tako dobljeno maso razdelite na 2 enakomerna dela.

Prvi del zmesi stresite v drugo, manjšo skledo in zmesi dodajte nastrgane oz. naribane oreščke. Drugi del zmesi vzemite iz multipraktika oz. iz posode ter jo stresite na pekač s stranicami dolžine 20-25 cm, ki ste ga prej obložili s peki papirjem. Zmes enakomerno porazdelite po pekaču ter njeno površino premažite z marmelado oz. džemom, vendar pustite robove 0,5 cm od pekača nenamazane.

Nato s prsti enakomerno porazdelite na tako obložen pekač še maso z oreščki iz druge posode ter pekač postavite v pečico, kjer naj se vaša marmeladna pita peče na 180°C približno 35-45 minut, vse dokler ne bodo robovi pite ter površina rahlo porjaveli.

Ko bo pita pečena, jo ohladite na rešetkah pečice ter jo ohlajeno prerežite na 4 rezine po dolgem ter nato naredite še 4 reze počez, tako da dobite 16 marmeladnih ploščic z oreščki, ki jih ponudite vašim gostom ob kozarčku sladkega aperitiva. Še dober tek vam želim in naj v prazničnih dneh zadiši tudi iz vaših kuhinj!

marmeladne ploščice
marmeladne ploščice

Avtor članka: Nina Kolar

www.zdrava-prehrana.info

vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]