fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

MARGARINA – Uničuje možgane!

Pred kratkim je krožil poučen mail o razlikah med maslom inmargarino. Razveseljivo je, da se ljudje vse bolj osveščajo. Kajti: margarina je plastika – v laboratoriju izdelan, popolnoma nenaraven maščobni zvarek, ki je za telo škodljiv in povzroča celo vrsto bolezni – med njimi rak, diabetes, srčnožilne bolezni, možganske bolezni – in prezgodnjo smrt.

Ne samo, da je to skrajno škodljiv umeten izdelek in nikakor ne hrana, ampak je narejena tudi iz smrtonosnih industrijsko pridobljenih rastlinskih olj, ki povzročajo v telesu huda vnetja.
Kot da to še ni dovolj, so te maščobe povrhu še hidrogenirane.
Toda … žal so umetni izdelki neprimerno bolj donosni za izdelovalce kot pa naravna hrana, saj v njih lahko uporabijo kup poceni sintetičnih polnil, medtem ko mora prava hrana nekje zrasti in je to ne le odvisno od vremena in okolja, temveč tudi od pridnih človeških rok. Zato se poslužujejo izdelovalci vsakovrstnih umazanih tehnik za prodajo. Gotovo ste opazili, da izdelke neumorno reklamirajo (kar v bistvu plačujete vi) – kdaj ste že na TV videli reklamo za ohrovt, košček naravnega mesa ali recimo kokosovo maslo? – poleg tega pa vanje dodajajo cel kup »zdravih« sestavin, ki naj bi te umetne packarije »obogatile« in jih s tem naredile bolj privlačne. Bolj ko se kopičijo dokazi o škodljivosti margarine, več cenenih dodatkov bodo zločinski izdelovalci te anti-hrane natrpali vanjo. Omega-3, betakarotin, laneno olje, fitosteroli … čakamo le še, da bodo našli način, kako vanjo vgraditi zlato ribico, ki vam vsakokrat, ko jo odprete hladilnik, izpolni tri želje.

 

Margarina uničuje možgane.
Margarina uničuje možgane.

Največja tragedija pri vsem tem je to, da nam margarino skušajo podtakniti kot nekakšno domnevno bolj zdravo zamenjavo za maslo. To ne bi moglo biti dlje od resnice, pa čeprav se na plastničnih vsebnikih šopirijo napisi »Zdravo«, »Naravno«, »Brez holesterola« in »Za zdravje vašega srca«. O holesterolu in zahrbtnih, zlaganih trditvah, da povzroča srčna obolenja, sledi prav kmalu še en članek. Medtem pa imejte pred očmi predvsem to, da je margarina nekaj, kar bi bilo definitivno treba prepovedati veliko prej kot pa cigarete ali celo trde droge. Še zlasti, ker je v njej pogosto tudi škodljvo sojino olje – kjer je soja, se pa hitro prikradejo zraven tudi gensko spremenjeni organizmi.

Študij, ki potrjujejo neizmerno škodljivost margarine, je nešteto. Poglejmo samo tri novejše.

Če vam je mar za zdravje vašega otroka, nikar ne pustite, da bi v šoli ali kjerkoli jedel margarino. Raziskovalci iz University of Auckland so namreč ugotovili, da so imeli triinpolletni otroci, ki so vsak dan jedli margarino, nižji IQ od svojih vrstnikov, ki margarine niso jedli. Če se je ta prehrana nadaljevala, pa so bile razlike v IQ do njihovega 7. leta starosti še precej večje.

Druga študija, objavljena v Lancetu, je prav tako potrdila škodljivost transmaščob in njihove številne slabe posledice za telo – poleg srca so resnično izjemno škodljive tudi za možgane. Kopičijo se tudi dokazi, da je margarina (in ne maslo!) tista, ki povzroča srčne napade.

Študija, imenovana Uživanje margarine in posledični pojav koronarne srčne bolezni pri moških, je v celoti podprla rezultate slavne Framinghamske študije o srčnih boleznih (Framingham Heart Study), v kateri so veliko število ljudi spremljali kar 20 let in beležili vse pojave srčnih napadov. Ko se je povečal vnos margarine, je takoj poraslo tudi število srčnih infarktov. Ko pa so moški povečali vnos masla, je število srčnih napadov močno
upadlo. To pa še ni vse! V drugem desetletju študije je imela skupina, ki je jedla več margarine, kar za 77 % več srčnih napadov kot skupina, ki se margarine ni dotaknila.

Izogibanje margarini torej ne le čuva vaše možgane, ampak vam tudi rešuje življenje. Ne dotaknite se je v nobeni obliki, nasploh se izogibajte vsem umetnim izdelkom, prav tako pa tudi neizmerno škodljivim rastlinskim oljem, ki niso bila pridobljena s hladnim stiskanje, ker povzročajo vnetja, presnovne bolezni, debelost in tudi rak.

Žal ni tako, da je rastlinska hrana vselej zdrava – če jo dobijo v roke brezvestni prehranski giganti in jo spremenijo do neprepoznavnosti, zagotovo ni tako.

Ne pozabite: vse kupljene sladice, piškoti itd. – tudi če imajo oznako bio – VSEBUJEJO MARGARINO!!! Prav tako vsi kupljeni, industrijsko narejeni vegetarijanski namazi, paštete in podobne umetne zadeve Če ne uživate mesa, jejte zelenjavo v nepredelani obliki (ali pa namaze naredite sami, z zdravimi olji, kot je olivno, sezamovo, laneno, konopljino … tudi hladno stiskano bučno olje je v redu), ne pa kupovati izdelkov!
Maslo je naravna hrana in zato zdravo. Če je le mogoče, pa kupujte domače maslo od kmeta, iz mleka govedi humane reje in proste paše. Sama prosta reja tudi še ni vse, biti mora tudi
ekološka. To zagotavlja, da v maslu ne bo ostankov pesticidov, hormonov, umetnih gnojil, antibiotikov in cepiv. Ker maslo vsebuje veliko kratkoverižnih in srednjeverižnih trigliceridov, je dobro za energijo, poleg tega se te maščobe NE skladiščijo v telesu. Podobno velja za kokosovo maslo (če je deviško stiskano – ne kupujte pa kokosovega masla v raznih Lidlih in Hoferjih, tam imajo kocke brez vonja po kokosu, to je spet predelan industrijski
izdelek …) Maslo vsebuje kar nekaj vitaminov, gotovo pa niste vedeli, da vsebuje recimo več vitaminA kakor korenje. Vsebuje pa tudi vitamin E in selen, ki varujeta proti raku, vse tri snovi pa skupno tudi ščitijo srce pred učinki prostih radikalov.

vir: Zakaj Alternativa

 

vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]