fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Makrobiotika – skrivnost ravnovesja 2.del

Tako kot rastline se tudi mi napajamo iz dveh energij, zaradi katerih tudi Zemlja stoji (se vrti) sredi vesolja, se morje preliva po njej, reke tečejo, se menjavata dan in noč – to sta energiji jin  in jang, »zemeljska« in »kozmična« energija. Ti dve energiji se vedno in kar naprej pretakata druga skozi drugo, se prepletata v obliki spirale in držita vesolje v ravnovesju. Tudi naše telo je mini vesolje, čudovita kemična tovarna, ki neprestano dela in presnavlja vse tisto, kar ljudje namečejo vanj.

http://www.vitafit.si/kam-po-zdravje/makrobiotika-najboljse-zdravilo/


Ta uvod je bil potreben zato, da malo razmiga vaše možgane, da boste začeli resno razmišljati o svojem energijskem telesu in o dveh energijah jinu in jangu.

Naše  telo obdaja energijski oblak, ki ga imenujemo avra (obstaja veliko dokazov o njej, tudi slike- Kirlianova fotografija). Avra se napaja iz sedmih energijskih centrov, imenovanih čakre. To so lijakasti vrtinci, ki sprejemajo in oddajajo energijo. S tem pa energijsko hranijo, vzdržujejo in varujejo naše telo. Vse živo se prehranjuje in napaja z energijo jin in jang. Tako se tudi hrana, ki jo uživamo presnavlja v čisto energijo. Zato moramo paziti, da je naša hrana v energijskem ravnovesju, saj tako lahko pravilno in enakomerno napaja vse naše energijske centre (čakre) .

Kakšna je zemeljska energija jin?

Poglejte na primer fižol, kako se ovija okoli palice. V smeri urinega kazalca se ovija navzgor. Nata način rastline rastejo gor v nebo, s pomočjo energije jin .


Kakšna je kozmična energija jang ?

Kozmično energijo jang lahko vidite tako, da si nalijete polno kad vode, in ko boste kad odmašili, bo voda začela odtekati in se v obliki vrtinca vrteti v levo in navzdol (torej v nasprotni smeri urinega kazalca).

To je najenostavnejši primer oz. način prepoznavanja jina in janga. Zdaj veste, da vse korenine v zemljo rastejo s pomočjo energije jang, ki prihaja iz vesolja, in so zato zelo jang. Vsi nadzemni deli rastlin pa so jin. V zrak rastejo s pomočjo zemeljske energije jin, ki se dviguje iz zemlje v vesolje. Bližje soncu so, bolj jin so, sončnično seme in sadje, na primer. Žito raste in dozoreva blizu zemlje, zato je zelo v ravnovesju in je osnovna hrana za ljudi (pšenica, proso, ječmen … ). Koruza, na primer, pa je že močno jin, ker je visoko na steblu.

Še na en način si lahko razlaga te energijo jin in jang. Recimo, prosena kaša je veliko bolj jang od pšenice, ker je bolj drobna. Sezamovo olje je veliko bolj jang od sončničnega olja, ker sezamovo seme raste bližje zemlji in je drobcena in ploščato; sončnice pa rastejo visoko od tal, so večje in drugačne oblike.

JIN: koruza, rž, ječmen, oves.

JANG: proso, pšenica, riž, ajda.

JIN: paradižnik, krompir, paprika, fižol, kumarc, buče, grah, gobe, zelje, pesa, česen, zelena.

JANG: por, brstični ohrovt, regrat, motovilec, ohrovt, čičerka, redkvica, repa, čebula, peteršilj, velika buča (hokaido), korenje, pražene bučnice, divji krompir (topinambur).

JIN: vse južno sadje, hruške, grozdje, breskve, dinje, suhe slive.

JANG: mandeljni, kikirikiji, lubenica, češnje, lešniki, olive, jagode, robidnice, kostanj, jabolka.

JIN: vsi umetno pripravljeni napitki, kava, vino, pivo, voda, čaji lipe, mete,timijana.

JANG: čaji kamilice, rožmarina, pelina.

JIN: ingver, paprika, kari, poper, limona, kis, gorčica, nageljnove žbice, vanilija, lovor, česen, janež, kumina, muškatni oreh, drobnjak.

JANG: šalotka, pehtran, cimet, sladki janež, šetraj, timijan, rožmarin, materina dušica, čebula, peteršilj, žajbelj, hren, neprečiščena morska sol.

JIN: med, beli sladkor, rjavi sladkor, melasa, margarina, kokosovo olje, arašidovo olje, oljčno olje, sončnično olje.

JANG: sezamovo olje, repično olje, sojina omaka tamari, miso, umeboši slive, gomašio (sezam in sol).

Sojin sir- tofu spada pod zelenjavo,ker je soja stročnica in je predstavnica energije JIN. Zato ga s kuhanjem in pečenjem jangiziramo. Tamari in gomašio pa dasta še piko na i.
Sojin sir-tofu
Sejtan – pšenično meso spada pod pekarske izdelke, ker se pridobiva iz pšenične moke. Ker je pšenica JANG,

vsebuje tudi sejtan energijo jang. S pečenjem in kuhanjem, z dodajanjem tamarija in misa je še bolj jang.
Sejtan-pšenično meso
povzeto po knjigi Ice Krebar : Kuharica za dušo in telo http://www.rotis.si/index.php?str=product&prodid=30vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]