fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Lokalno nam je blizu – I FEEL LOCAL

3.4.2015 je v hotelu Betnava potekal zajtrk z novinarsko konferenco na temo

ČUTITI LOKALNO – postavitev lokalne hrane na jedilnike mariborskih hotelov.

V okviru projekta REGIO VITALIS je bila v novembru 2014 organizirana konferenca INNO- RURAL. Pobudniki mrežne iniciative INNO-RURAL za aktiviranje trajnostne lokalne oskrbe za potrebe turizma in gostinstva ter inovativnosti in podjetništva na podeželju, so ob njenem nastanku izhajali iz težav z lokalno oskrbo s prehrano, ki so v tistem času vladale v Sloveniji – pomanjkanje povezanosti med ponudbo in povpraševanjem po surovinah iz lokalnega okolja.

Pomemben cilj vzpostavitve te mreže je bila tesna naveza in sodelovanje med hotelirji v Mariboru in pridelovalci iz okoliških kmetij ter s tem povezana uvrstitev lokalno pridelanih surovin na jedilnike v hotelskih restavracijah.

Kot prvi in uspešen primer dobre prakse se predstavi hotel Betnava, kjer smo se z lokalnimi pridelovalci surovin povezali preko Zadruge Dobrina. Projekt vpeljevanja lokalno pridelanih surovin smo poimenovali Lokalno nam je blizu in že v kratkem času dosegli vidne rezultate. Veseli nas dejstvo, da gostom na ta način nudimo izjemno kvalitetne storitve, še posebej pa smo ponosni na pozitivni odziv, ki ga prejemamo s strani gostov.

Vasja Ilešič, direktor hotela Betnava: »V Betnavi vidimo prednost v lokalno pridelanih živilih in njihovemu vključevanju v našo ponudbo. Verjamemo, da je lokalno pridelana hrana kvalitetnejša, bolj okusna in pred vsem zelo zdrava. Ob zagotavljanju višje ravni kakovosti hotelskih storitev pa smo želeli delovati tudi povezovalno, predvsem pa slovenskemu kmetu izkazati hvaležnost za trdo delo in trud. Z njegovo pomočjo bomo namreč uspeli nadgraditi doživetje gostov, ki obiščejo naše mesto, ter tako Maribor predstaviti kot edinstveno turistično destinacijo.«

1962846_10153278645249271_8393634121176267802_n

Denis Ploj, direktor Zadruge Dobrina: »V Zadrugi Dobrina smo izjemno veseli, da smo se lahko priključili temu projektu. Sodelovanje s hotelom Betnava poteka odlično in verjamemo, da jim bodo sledili tudi ostali hoteli v regiji. Zadruga povezuje približno 60 kmetij iz območja Slovenskih goric, ki se zavedajo, da lahko s skupnim nastopom lažje vstopamo na trg. Trenutno oskrbujemo še nekatere druge obrate javne prehrane prav tako pa imamo v centru mesta, v Tkalskem prehodu, majhno trgovino, kjer nudimo možnost nakupa tedenskih zabojčkov lokalno pridelanega sadja in zelenjave«.

Marko Kac, Zavod za inovativnost in podjetništvo je povedal: »Z mrežno iniciativo INNO-

RURAL želimo na inovativen način prispevati k vzpostavitvi kakovostnega in sistemsko urejenega sodelovanja med turističnimi in gostinskimi subjekti ter kmetijskimi gospodarstvi in ponudniki produktov podeželja. Eden temeljnih izzivov tovrstnega ciljno usmerjenega povezovanja je povečanje ekonomske, okoljske in socialne privlačnosti trajnostne lokalne oskrbe.«

10984299_10153278645314271_5772407615022633959_n

Janja Viher, direktorica Zavoda za turizem Maribor – Pohorje: »Lokalne oskrbovalne verige in vključevanje lokalno pridelanih produktov podeželja v ponudbo kulinaričnih zgodb hotelov, restavracij in gostišč v destinaciji Maribor – Pohorje je ključnega pomena na gradnji trajnostne, odgovorne in zdrave destinacije. Ker zgodba o podeželju, bogastvu podeželja, lokalno pridelani hrani, čarobnost in opojnost Najstarejše trte na Svetu, ki raste na Lentu v Mariboru in zgodba vinskih turističnih cest je zgodba, ki se nikoli ne konča, prepleta se z letnimi časi in riše ter piše pristna doživetja. Na nas je, da zgodbo sprejmemo za svojo, jo skupaj oplemenitimo in izoblikujemo celoto in to ponudimo obiskovalcu naše destinacije – destinacije odličnosti, pristnosti in avtentičnosti. S ponudbo lokalno pridelanih produktov krepimo kvaliteto endogastronomske ponudbe mesta Maribor in dodajamo kvaliteto urbanemu centru in vzpodbujamo razvoj in deficitarnost ruralnega okolja, ki ponuja s tem možnosti krepitve lokalnih iniciativ in možnost za oblikovanje in vzdrževanje aktivnosti v smeri razvoja večdnevnega oddiha v naši destinaciji.«

Po končani tiskovni konferenci je sledila pogostitev v Restavraciji Betnava– zajtrk pripravljen iz lokalno pridelanih surovin. Slike dogodka si lahko pogledate na facebook strani hotela Betnava.

 

vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]