fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Limona – čudež narave

Limona je zelo razširjena po vsem svetu in je ena izmed najstarejših sadnih rastlin. V obilju raste v Mehiki, Maleziji, Šri Lanki, Indiji in severovzhodni Aziji, kjer naj bi limonovci tudi prvotno uspevali. V današnjem času je limona nepogrešljiva in uporabna tako v kozmetiki, gospodinjstvu, kuhinji kot zdravilstvu.

 

Limona - čudež narave
Limona – čudež narave


Limone pomagajo vzdrževati vaše zdravje
Limona je že zelo dolgo uporabna za zdravljenje raznih bolezni. Njena sestava nam pomaga spodbuditi naravno sposobnost organizma za boj proti različnim infekcijam tako zunanje kot notranje. Zaradi velike količine C vitamina izredno pozitivno deluje pri bolečem grlu, prehladu, spodbuja prebavo, pripomore k zmanjševanju holesterola in sladkorja v krvi, preprečuje nastanek sive mrene, znižuje povišan krvni tlak, pomaga pri glavobolu, želodčnih težavah, pikih žuželk, slabem ustnem zadahu, utrujenosti in še bi lahko naštevali.

Limona- darilo lepote
Od vseh vrst sadja vsebuje limona največji delež C vitamina in deluje kot antioksidant. Zaradi visoke vrednosti naravnih sadnih kislin deluje pomlajevalno. Koži vrača prožnost, napetost, jo čisti in obnavlja. Limona pospešuje izločanje tekočine iz telesa in deluje proti celulitu.

Limonin peeling
Na košček limone natresite sladkor in z njim podrgnite po obrazu. Na ta način odstranite odmrle celice, koža je bolj zdrava in sijoča na pogled.

Limona in olivno olje
Pomešaj limonin sok z olivnim oljem in ga nanesi na obraz in vrat ( to lahko storiš zjutraj in zvečer).

Limona in voda
Stisni sok ene limone in dodaj malo mlačne vode. Z vato nanesi na obraz. Zelo dobro deluje proti drobnim gubicam. Sam sok limone brez vode pomaga odpraviti obrazne sončne pege in odpravlja mozoljčke.

Limonina maska proti gubam
Žlico jojobinega olja zmešamo z enim rumenjakom in dodamo sok limone. Nanesemo na obraz in pustimo stati 15-20 minut. Nato masko speremo.

Obloga iz limon za mehke in sijoče lase
V 2-3 žlice toplega olivnega olja zmešaš sok limone in naneseš na lasišče. Zaviješ z brisačo in pustiš stati približno 30 minut. Nato oblogo temeljito spereš.

Z limonami v boj proti kilogramom
Čeprav je limona kislega okusa v telesu deluje bazično in razstrupljevalno. Pektini, ki jih sebujejo limonine lupine vsebujejo tudi balastne snovi, ki nam pomagajo zmanjševati telesno težo, spodbujajo občutek sitosti in so pomembne za normalno delovanje našega prebavnega sistema.

Če vam življenje ponuja limone, si naredite limonado! Za zmanjšanje telesne teže spijte vsak dan sok ene ali dveh limon. Vsako jutro na tešče spijte kozarec tople vode s sokom limone (priporočljivo je pitje po slamici) in si na ta način pospešite prebavo. Dodajajte jo tudi ostalim jedem in jim tako obogatite in izboljšajte okus. Pred spanjem prav tako spijte sok pol limone z malo vode- že zjutraj se boste počutili lažji.

 

limone
Z limonami v boj proti kilogramom.

vir: Zakaj Alternativa?

vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]