fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Kompresijske nogavice in učinkovita kompresijska terapija

Se po napornem dnevu soočate z utrujenostjo v nogah? Vam preglavice povzročajo krčne žile ali drugačne težave z ožiljem? Rešitev so učinkovite kompresijske nogavice!

Se po napornem dnevu soočate z utrujenostjo v nogah? Vam preglavice povzročajo krčne žile ali drugačne težave z ožiljem? Potem ste na pravem mestu. Nemalo ljudi se v današnjem času sooča prav s temi težavami. Raziskave so pokazale, da se kot izredno učinkovita rešitev za tovrstne probleme kažejo terapevtske in preventivne kompresijske nogavice, in sicer zlasti za zdravljenje kroničnega venskega popuščanja, poleg tega pa z njimi lahko preventivno delujemo proti mnogim drugim težavam. Med njimi je denimo globoka venska tromboza, ki jo kompresijske nogavice zmanjšujejo do 63 %.

O kompresijskih nogavicah

Kompresijske nogavice so medicinski pripomoček in jih najpogosteje uporabljamo kot osnovno zdravljenje zlasti takrat, kadar druga vrsta zdravljenja ni mogoča. Poleg tega se njihova prednost kaže v tem, da lahko z njimi onemogočimo napredovanje venskih obolenj in preprečimo ponovitev obolenja oz. verjetnost njegovega nastanka ali poslabšanja.

Učinki postopne kompresije

Kompresija, ki jo omogočajo kompresijske nogavice, pozitivno vpliva na cirkulacijo krvi, in sicer tako, da povzroči potiskanje krvi iz nog proti srcu. Za najmočnejše nogavice je značilno, da stiskajo pri gležnju, nato pa kompresija proti vrhu noge popušča. V tem oziru gre za postopnost kompresije, ki ustvarja boljši pretok po venah, s čimer onemogoča otekanje in utrujenost nog, ki sta posledica dolgotrajnega sedečega ali stoječega položaja.

Kompresijske nogavice Lady Gloria

Indikacije za zunanjo kompresijo z medicinskimi kompresijskimi nogavicami

Zunanja kompresija z medicinskimi kompresijskimi nogavicami se kot dobra rešitev kaže zlasti pri krončinem venskem popuščanju, po trombotskem ali limfatičnem edemu, obstrukciji pelvičnih ven, edemu po poškodbi in venskih malformacijah. Poleg tega tovrstne nogavice zaradi krčnih žil pogosto uporabljajo nosečnice in tisti, ki so prestali operacijo krčnih žil. Kot izredno pomembna možnost zdravljenja se kažejo tudi po skleroterapiji manjših varic, pripomorejo pa tudi bolnikom s kronično vensko insuficienco.

Izbira ustrezne kompresijske nogavice

Izbira kompresijske jakosti je ključnega pomena. Pri tem moramo biti pozorni na to, da je pritisk zunanje kompresije med hojo zadosten, saj lahko le tako premaga pritisk v vrhnjih venah. V današnjem času je v primerjavi s povoji prav zato pogostejša uporaba medicinskih kompresijskih nogavic, ki omogočajo ustvarjanje pritiska od stegna proti gležnju, vendar samo v primeru natančne meritve. Nemški proizvajalci medicinske kompresijske nogavice (GZG) ločijo na:

  • 1. razred (18,4–21,2 mmHg),
  • 2. razred (25,1–32,1 mmHg),
  • 3. razred (36,4–46,5 mmHg) in
  • 4. razred (več kot 59 mmHg).

Za konec

Če se soočate s krčnimi žilami ali drugimi težavami z ožiljem, ne odlašajte. Da bi preprečili poslabšanje ali da bi preventivno delovali proti različnim težavam, ki vam jih povzroča ožilje, si zagotovite kompresijske nogavice ustreznega razreda. V tem primeru boste z gotovostjo vplivali na izboljšanje kakovosti svojega življenja.

vitaFIT

Dodaj komentar

Prijava na novice

[recaptcha]