fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

TOPLOTNE ČRPALKE – ZELENI NAČIN OGREVANJA

Prednosti toplotnih črpalk so očitne.

Kurilna doba je v Sloveniji precej dolga, saj traja približno osem mesecev, v kombinaciji z nizkimi temperaturami ozračja pa lahko vpliva na izredno visoke stroške ogrevanja. Načini klasičnega ogrevanja (plin, drva, kurilno olje) navadno predstavljajo precejšen finančni zalogaj, zadnja leta pa se njihove cene še višajo. Alternativni vir ogrevanja, ki je hkrati
varčnejši in trajnostno naravnan, so toplotne črpalke. Zanje je značilno, da delujejo na osnovi toplote zraka, vode ali zemlje, ki veljajo za obnovljive vire energije, obratujejo pa s pomočjo električne energije.

Največje prednosti toplotnih črpalk

Toplotne črpalke so zaradi načina pridobivanja toplotne energije trenutno okolju najprijaznejši vir ogrevanja. Slednje pomeni, da okolja v primerjavi s fosilnimi gorivi ne onesnažujejo, izpust ogljikovega dioksida v ozračje pa je občutno nižji. Poleg tega zaradi načina njihovega delovanja uporabniki nimajo skrbi z nabavo ustreznega energenta (npr.
drva, kurilno olje, peleti).

Toplotna črpalka omogoča ogrevanje prostorov in sanitarne vode, njena pomembna prednost pa se kaže v tem, da so stroški ogrevanja bistveno nižji v primerjavi s tradicionalnimi načini ogrevanja, hkrati pa njeno vzdrževanje ni zahtevno. Prav tako je življenjska doba toplotnih črpalk dolga, investicija pa se povrne lahko že v 5 letih.

Vrste črpalk

Večino črpalk sestavljata notranja in zunanja enota. Zunanja pridobiva energijo iz okolja, notranja pa to toploto prenese v vodo in jo uporabi za gretje. Slednje omogoča tudi rezervoar tople vode. Trg ponuja mnogo različni vrst toplotnih črpalk, v splošnem pa jih ločimo glede na način pridobivanja energije iz okolja.

Tretji tip črpalk predstavljajo črpalke zemlja-voda oz. geotermalne črpalke, ki delujejo na osnovi energije zemlje. Za njihovo delovanje je treba v zemljo namestiti sistem posebnih cevi, kar se je v praksi izkazalo za precejšen finančni zalogaj. Zadnja vrsta črpalk so črpalke zrak-zrak, ki omogočajo ogrevanje in hlajenje. Zanje je značilno, da se navadno uporabljajo z drugimi viri toplote. Ker je izhodni medij iz naprave topel zrak, je mogoče s tovrstnimi črpalkami ogrevati le en prostor. V navezavi na to jih je mogoče opredeliti kot slabe, ne glede na to pa so se izkazale za dober način ogrevanja v prehodnih obdobjih, ko je potreba po ogrevanju manjša in neenakomerna.

Toplotna črpalka Hipachi zrak-voda linije Yutaki

Toplotne črpalke Hitachi

Podjetje Hitachi je eden od pomembnejših ponudnikov toplotnih črpalk v Sloveniji. Kot ugodno rešitev ogrevanja ponujajo toplotne črpalke zrak-voda linije Yutaki. Njihova prednost se kaže v tem, da delujejo v zahtevnih vremenskih razmerah, da so vsestranske in visokokakovostne. Vse med njimi sodijo v energijski razred A+++. Njihova visoka učinkovitost vpliva na manjšo porabo energije, kar pomeni nižje stroške ogrevanja. Čeprav je prihranek odvisen od naprave same, lahko znaša tudi do 75 %. Poleg tega je njihova prednost tudi v tem, da so enostavne za vzdrževanje, posebna tehnologija pa omogoča njihovo boljše delovanje saj je najnovejša na trgu.

Trenutno so na trgu najpomembnejše toplotne črpalke podjetja Hitachi sledeče: Yutaki M, Yutaki S, Yutaki S Combi, Yutaki S80 in YUTAMPO II. Vse med njimi imajo v krmilniku slovenski jezik in mnogo različnih kombinacij (ogrevanje bazena, kombinacija s kotlom in serijsko krmiljenje drugega kroga), njihov uporabniški vmesnik pa omogoča natančen
vpogled v delovanje naprave.

Za konec

Toplotne črpalke imajo torej mnogo prednosti, kot najvidnejše pa se kažejo zlasti nizka poraba obnovljivih virov energije, s tem povezani nizki stroški in visoka učinkovitost. Če ste se kljub temu znašli v dilemi, ali je nakup toplotne črpalke za vas smiseln, se posvetujte s strokovnjakom, saj je izbira ustrezne črpalke odvisna od mnogih dejavnikov.

vitaFIT

Dodaj komentar

Prijava na novice

[recaptcha]