fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Česen, zdravilo za vse bolezni!

Česen ne nosi naziva naravni antibiotik kar tako. Preverite, kako vse koristi našemu zdravju. Da je česen naravni antibiotik, ste zagotovo slišali že neštetokrat, vse skupaj pa potrjujejo tudi znanstveni dokazi.

Za zdrav imunski sistem
Česen s svojim protivirusnim in protibakterijskim delovanjem ščiti imunski sistem, koristen pa je tudi za srce, saj znižuje krvni pritisk, preprečuje nastajanje holesterola v jetrih, znižuje raven škodljivega holesterola in dviguje raven koristnih lipoproteinov v krvi.

Zdravilo za vse bolezni
Je česen res zdravilo za vse bolezni? Če ste skeptični, vas morda prepričajo naslednja dejstva. Poleg že naštetega česen pospešuje znojenje, lajša izkašljevanje, blaži krče, preprečuje razvoj glivičnih bolezni, blaži vnetja prebavil, uničuje črevesne zajedalce, zdravi vnetja dihalnih poti in izboljšuje prekrvavitev arterij. Ste prehlajeni? Strok surovega česna odmaši zamašen nos ter ublaži druge simptome prehlada in gripe.

V boj proti raku
Raziskave so pokazale, da česen preprečuje razvoj malignih tumorjev. Na Kitajskem, kjer je število obolelih za rakom na želodcu največje, pa so znanstveniki ugotovili, da redno uživanje česna znatno zmanjša možnost za njegov pojav.

Zakaj je tako zdravilen?
Česen vsebuje veliko kalija, vitamina B1 in B6, vitamina C in K, niacin in selen. Zdravilne lastnosti česna pa so tudi posledica žveplovih spojin, ki jih vsebuje. Čeprav znanstveniki še niso ugotovili, ali ima termično obdelan česen enake zdravilne lastnosti kot surov, je česen vsekakor živilo, s katerim je vredno popestriti okuse različnih jedi. Strokovnjaki priporočajo strok ali dva česna na dan.

Pripravki iz suhega česna
Vedno bolj razširjeni in priljubljeni dodatki k prehrani so kapsule iz suhega česna, ki znižujejo krvni pritisk in raven holesterola v krvi. So te ravno tako zdrave? Znanstveniki odgovarjajo pritrdilno, seveda pa je njihovo delovanje šibkejše.

Zadah, nujno zlo?
Veliko ljudi obožuje okus česna, a se mu zaradi neprijetnega zadaha raje izognejo. Ga lahko preprečimo? Nekateri menijo, da lahko zadah preženete s kozarcem mleka, z jabolkom, peteršiljem ali z žvečenjem nageljnove žbice. Poskusite.

Vir : Viva

vir: Zakaj Alternativa?

Vir:
https://www.viva.si/Alternativna-in-naravna-pomo%C4%8D/15819/%C4%8Cesen

vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]