fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

CELULIT – mora deklet in žena

Čudežnega zdravila proti celulitu ni, četudi ste morda pomislili na vse mogoče naprave in aparature, kreme, masaže in podobno. V najboljšem primeru lahko nastalo pomarančasto kožo “zgladimo”, vendar je pogoj za to vsakodnevno prizadevanje, ki vključuje pravilno prehrano, namensko telovadbo, masaže in nego kože.

Zdravje in lepota nista nekaj, kar nam je dano že vnaprej. Za oboje se je treba truditi. Zdrav človek ni samo človek, ki je zdrav oziroma nima nobene bolezni, ampak je tudi tisti, ki je zadovoljen s svojim načinom življenja, človek, ki se izogiba škodljivim razvadam, ki dovolj spi, se zdravo in pravilno prehranjuje…

Kar zadeva lepoto, lahko rečemo, da smo vsi ljudje lepi. Vendar lepota ni samo to, kar na človeku opazimo, ampak tudi to, kar človek izžareva: energija, prijaznost, sreča, pozitivna naravnanost.

Živimo v dobi računalnikov, robotov in podobnih naprav, ki nam delo sicer olajšajo, vendar imajo tudi stranske učinke. Preveč sedenja v službi, v avtomobilu, doma, hitro pripravljena hrana in drugo slabo vpliva na naše počutje in telo. Najbolj izpostavljena in najbolj dovzetna za vse naše grehe je koža, na kateri brez uporabe debelih  plasti ličil ne moremo skriti ničesar. Pa vendar, ličila lahko uporabljamo na obrazu in tako skrijemo majhne napake. Kako pa bi to lahko storili na nogah, zadnjici in bokih? Obleči nogavice, ki dajejo koži lep, zdrav videz, je rešitev le za hladnejše dni, ne pa tudi za poletno vročino. Zato večina deklet in žena poletje pričakuje s strahom in bojaznijo. Potrebno bo obleči kratka krila in hlače, še huje – kopalke. Takrat bo pomarančasta koža na nogah, zadnjici in bokih vsem na očeh.

Mora deklet in žena sodoben družbe
Celulit kot okvara vezivnega tkiva je poseben problem, zaradi katerega dandanes trpi približno 95 odstotkov deklet in žena. Je največji sovražnik ženske lepote, vendar žal še vedno ne obstaja zdravilo, s katerim bi ga lahko za vedno odstranili. Pojavi se lahko že pri dvajsetletnicah, včasih že v puberteti. Največkrat pa ga je moč zaslediti po tridesetem letu. Najpogosteje ga najdemo na stegnih, trebuhu, bokih, pojavlja pa se tudi na nadlahti. Zaradi tega neestetskega pojava obupujejo debele ženske, ki enostavno ne vedo več, ali jih bolj motijo odvečni kilogrami in maščoba ali pomarančasta koža, medtem ko tiste vitke nikakor ne morejo razumeti, odkod celulit, če so njihove telesne mere idealne.
Odkar je pred skoraj dvesto leti prišel celulit v medicinski besednik, potekajo razprave o tem, kako nastaja in kako bi ga bilo potrebno zdraviti, vendar se dandanes z njim ukvarja bolj kozmetika kot medicina.

Čudežnega zdravila proti celulitu ni, četudi ste morda pomislili na vse mogoče naprave in aparature, kreme, masaže in podobno. V najboljšem primeru lahko nastalo pomarančasto kožo “zgladimo”, vendar je pogoj za to vsakodnevno prizadevanje, ki vključuje  pravilno prehrano, namensko telovadbo, masaže in nego kože.

Avtorica besedila:

Manuela Pendl Žalek, inštruktorica fitnesa in aerobike, FŠ, AFA in ACE

manuela

Komentar

  • Vsaka ženska želi biti lepa. Lepota izvira iz notranjosti. Tudi celulit, gubice, sivi lasje so lahko lepi. Obremenjevati se s tem, kaj si drugi mislijo, kaj je normalno in kaj ni, kaj piše v revijah, se mi zdi nezaupanje v sebe. Staranje sprejeti kot nekaj lepega, prijetnega je najlepše, kar ženska lahko naredi zase.

Prijava na novice

[recaptcha]