fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Bioveganec na kolesu-Na poti okoli sveta

Nekdanji vrhunski BMX in gorski kolesar Simon Eržen iz Maribora se je pred dvema letoma lotil projekta S kolesom okoli sveta, ki ga bo prekolesaril v sklopu več ekspedicij. Doslej je na kolesu spoznal že veliko dežel, njegova zadnja turneja je bila Japonska. Vsak dan na kolesu porabi ogromno kalorij iz rastlin. Simon je namreč bioveganec, kar pomeni, da poleg hrane živalskega izvora ne uživa niti razhudnikov, kot so krompir, jajčevci, paprika in paradižnik.

“Ta hrana mi trenutno najbolj ustreza, ni pa rečeno, da bom tako jedel celo življenje. Dobro se počutim, nimam zdravstvenih problemov. Odkar sem se začel vegansko prehranjevati, so izginili po večini vsi zdravstveni problemi. Ker jem bolj polnovredno hrano, mi ni potrebno jesti več toliko sladkorja in čokolad, zato tudi ne potrebujem zobozdravnika, razen ko grem na redni pregled enkrat letno,” je dejal Simon po prihodu iz dežele vzhajajočega sonca.


– Koliko časa ste že veganec?
“Veganec sem postal že pred svojo odločitvijo, da prekolesarim svet, kar so bile moje dolgoletne sanje. Prej sem tudi tekmoval v BMX in gorskem kolesarjenju, ampak enkrat prideš do točke, ko vidiš, da je vedno nekdo na tem svetu boljši od tebe in to nenehno primerjanje z drugimi pripelje do frustracij, depresij, egoizma, ljubosumja, zavisti in sebičnosti. Vse to ni dobro niti za posameznika niti za družbo. S tem sem se odločil prekiniti, zato se tudi ne udeležujem množičnih športnih prireditev, maratonov, kajti tudi to je na nek način tekmovanje, primerjanje z drugimi. Najrajši kolesarim sam ali v družbi prijateljev. Mnogi me imajo za ekstremista, tako glede kolesarjenja kot načina prehranjevanja in življenja nasploh, ampak jaz se s tem ne obremenjujem. To sem sprejel kot del svojega življenja in temu sledim. Seveda, če se bom v svetu kdaj znašel v situaciji, da ne bo na voljo veganska hrana, potem bom zaužil tudi kaj drugega. Doslej sem prekolesaril okoli 12 tisoč kilometrov in v situacijo, da bi moral jesti meso, nisem nikoli prišel. Zgodilo pa se je, da sem zaradi vljudnosti zaužil kakšno jed, ki je vsebovala mleko ali jajca.”
Lažje prenašal vročino
– Kakšne so vaše izkušnje z vegansko prehrano in fizičnimi napori?
“Zadnje čase kot veganec opažam, da lahko kolesarim dosti daljše razdalje, tudi do dvakrat več, kajti imam veliko več energije in vzdržljivosti. Na Japonskem je bilo zelo vroče, tudi do 38 stopinj in 90 odstotna vlažnost. Po petih minutah kolesarjenja sem bil že povsem preznojen. Spiti sem moral tudi do 12 litrov vode na dan in pri tem nisem šel niti enkrat na stranišče. V bistvu se je vsa tekočina izločila skozi kožo. Moja izkušnja je, da je z zelenjavo in sadjem veliko lažje prenašati vročino. Zaradi dolge prebave mesa, te uživanje takšne hrane upočasni in tudi znoj ima bolj neprijeten vonj. Meso povzroča tudi zakisanost telesa. Dolgoletno uživanje mesa vzpodbuja agresivnost v človeku, kajti ob smrti živali le te sprostijo zelo velike količine adrenalina, ki ga človek ob zaužitju prenese v sebe.”
– Mnogo trdijo,da vegetarijanci in veganci ne morejo opravljati napornega fizičnega dela ali biti profesionalni športniki.
“Jaz se s tem ne strinjam. Ravno obratno. Moja izkušnja je, da kot vegetarijanec in sedaj veganec lahko opravljam več fizičnega dela in lažje. Enakega mnenja sem tudi glede profesionalnih športnikov. Čeprav imam krvno skupino 0, kar za nekatere pomeni, da bi moral uživati meso, se kljub temu zelo dobro počutim in mislim s to prehrano, dokler se bom počutil fenomenalno, kot se sedaj, tudi nadaljevati. V bistvu je toliko krvnih skupin, kot je ljudi. Ni splošnega recepta za vse, vsak je individum za sebe in mora ugotoviti sam, kaj je najboljše zanj.”
– Katera hrana je na vaših kolesarskih potovanjih najbolj pogosto na vašem jedilniku?
“Pri turnem kolesarjenju zaužijem na vsakih porabljenih tisoč kalorij nekaj manjšega, tako da telo stalno ohranjam pri močeh za kolesarjenje. Na mojem jedilniku so najbolj pogosto riž, testenine, olivno olje, oreščki. Seveda uživam tudi beljakovinsko hrano kot so soja, tofu, stročnice, čičerika in pšenični izdelki. Potrebno je pojesti tudi veliko sadja, vitaminov, mineralov. Kot dopolnilo k prehrani uživam morske alge, ki imajo med drugim zelo veliko antioksidantov. Če je le možno na potovanjih jem lokalno pridelano, biološko hrano.”
– Veganski športnik Rich Roll iz Združenih držav, eden najboljših tekmovalcev v najtežjem triatlonu na svetu, ki se imenuje Ultraman Hawaii, je dejal, da ta hrana pospeši regeneracijo in da je to ključ do napredka pri športnikih.
“Strinjam se z njim. Sem mnenja, da bi lahko s hrano rastlinskega izvora športniki izboljšali svoje rezultate. Med navadnimi ljudmi in tudi vrhunskimi športniki obstajajo predsodki, da vegansko prehranjevanje ne da dovolj proteinov.To zagotovo ne drži. V povprečju sicer jaz jem malo več, vendar nimam nobene potrebe, da bi moral dodatno vnašati proteine v svoje telo.”
Regeneracija in spoznavanje
– In kaj ste še opazili po uživanju veganske hrane?
“Prva prednost je boljše počutje, saj je takšna hrana dosti lažje prebavljiva, ne pride do napihnjenosti in zastoja hrane v telesu, telo se lažje in prej regenerira. Druga prednost je ta, da veganska hrana čisti telo in ko je telo čisto na fizičnem nivoju, je to predpogoj, da se lahko začne čistiti tudi na drugih nivojih, mentalnem, astralnem in duhovnem. Temu lahko sočasno in počasi sledi lastno spoznavanje. Med drugim takšna hrana vsebuje zelo malo nasičenih maščob. Holesterol v hrani živalskega izvora je glavni vzrok za infarkte. Nekateri pravijo, da brez uživanja mesa ne bi mogli živeti. To ni res. Sem mnenja, da česar se navadiš, se lahko tudi odvadiš. Enako velja za kajenje, uživanje drog, čokolad. Večkrat sem že slišal, da so nekateri ljudje s postom in uživanjem sveže rastlinske hrane pozdravili raka, luskavico, kandido, alergije, bolezni prebavil, astmo, diabetes in duševne bolezni. Z uživanjem te hrane se ti poveča in okrepi imunski sistem, zato si bolj odporen na bakterije, viruse. Pri takšnim prehranjevanju se za prebavo porabi mnogo manj energije kot pri mesni prehrani, zato so tudi manj obremenjeni notranji organi. Kajti bolj ko obremenjujemo notranje organe, hitreje pride do disfunkcije in nepravilnega delovanja, kar ima za posledico različne bolezni. Voh se pri veganski hrani neverjetno izostri, dosti ljudem se izboljša tudi vid in sluh. Pri meni se počasi izboljšuje vid, trenutno še imam korekcijska očala. Odločitev za vegansko hrano je tudi ekološki vidik, kajti mesna industrija je danes največji onesnaževalec okolja. Pri tem pa ne smemo pozabiti tudi na sočutje do živali. Zakaj bi morali v tem svetu eden drugemu povzročati toliko trpljenja, če lahko živimo v sožitju? Ravno zaradi sočutja do živali, na svoji kolesarski poti nisem imel niti enega problema z živalmi. Živali čutijo to energijo, da jih spoštujem in takšna energija se tudi vrača. Na nek način živimo v sožitju. Enako velja tudi za ljudi, ki jih srečujem. Na pot mi po večini prihajajo le pozitivni in pomoči ponujajoči ljudje, kar me zelo veseli in radosti.”

http://www.bikingtheglobe.net/

vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]