fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

11. del (Nevroprehrana in čustva): VRSTE HRANE/III – VODA

Na portalu za zdravo in aktivno življenje objavljamo MINI VODNIK na temo “Nevroprehrana in pomembnost čustev skozi vsakdanje življenje” mlade raziskovalke Alexandre Blaži. Dva do tri krat na teden objavljamo en njen prispevek. Tukaj je 11. del vodnika z naslovom:

VRSTE HRANE / III

V 10. delu smo obravnavali 4. skupino živil, ki sproščajo NORADRENALIN in GABO. Tukaj obravnavamo prvo živlo v 5. skupini živil, v katero spadajo voda, jajca, semena, med in korenček. Danes si bomo pogledali vodo.

5. skupina: Voda, jajca, semena, med in korenček

VODA

Radi ponavljamo, da voda predstavlja kar približno 65 odstotkov telesne teže. Največ vode je v krvi, kar 93 odstotkov, v očeh 90 odstotkov, v možganih 70 do 85 odstotkov, v mišicah 75 odstotkov in v kosteh do 30 odstotkov.

Zakaj je voda tako pomembna? Ker pravzaprav vse glavne telesne naloge potekajo ravno s pomočjo nje. Voda omogoča vse nujne biokemične reakcije v telesu.

Pitje vode ohranja ravnotežje telesnih tekočin.

Naši možgani komunicirajo z ledvicami in jim ‘naročijo’, koliko vode je treba izločiti kot urin in koliko vode je treba zadržati kot rezervo.

Ko so naše rezerve nizke, možgani v telesu sprožijo mehanizem za žejo.

Hrana z večjo vsebnostjo vode je obilna, njen večji volumen pa zahteva več žvečenja in tako se v telo absorbira počasneje, kar nam da občutek sitosti.

Voda zato pomaga nadzorovati kalorije.

Tudi videz kože je odvisen od količine vode, ki jo vnesemo v telo.

Vaša koža vsebuje veliko vode in deluje kot zaščitna pregrada pri preprečevanju izgub odvečne tekočine.

Voda prav tako pomaga ledvicam.

Če kronično pijemo premalo tekočin, smo izpostavljeni večji nevarnosti za ledvične kamne, še posebej v toplih mesecih.

Voda pomaga ohraniti normalne črevesne funkcije. Ustrezna hidratacija poskrbi za normalno delovanje prebavnega trakta in preprečuje zaprtje.

Zelo pomembno:Najhitreje se odžejamo z vodo, saj popita na  prazen želodec v približno 20 minutah napoji celice. Če vodi dodamo sladkor, se čas podaljša na 40 ali 45 minut, da se želodec izprazni.

Nekatera priporočila svetujejo, da naj bi povprečen človek popil šest do osem kozarcev vode na dan. A zagotovo ti kozarci niso za vse enako veliki. Večji ljudje, na primer, potrebujejo več vode kot manjši. Količina tekočine, ki jo potrebujemo, je namreč odvisna tudi od tega, v kakšnih temperaturnih pogojih smo in koliko smo telesno dejavni.

Ob pitju kave ali sladkih rečeh zaužijte zadostno količino vode!

NASLEDNJIČ: Semena

PIŠE: Alexanda Blaži

Viri besedila:

Nevroprehrana (mag. sc. Sandi Krstič, dr.med.)

Voda, tekočina življenja – ste res lačni ali ste morda žejni?

Viri slik: Sasin Tipchai, Friedrich Frühling, Martin Str in congerdesign s Pixabay.

vitaFIT

Dodaj komentar

Prijava na novice

[recaptcha]