fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

12. del (Nevroprehrana in čustva): VRSTE HRANE/IV – Semena

Na portalu za zdravo in aktivno življenje objavljamo MINI VODNIK na temo “Nevroprehrana in pomembnost čustev skozi vsakdanje življenje” mlade raziskovalke Alexandre Blaži. Dva do tri krat na teden objavljamo en njen prispevek. Tukaj je 12. del vodnika z naslovom:

SEMENA

Ko na razpolago ni svežih plodov, so na vrsti semena.

Za nekatera semena velja, da so v naši prehrani nepogrešljiva in da imajo na naše zdravje izjemno koristen vpliv. Naj omenimo le nekatera: bučno, laneno in sončnično.

Bučna semena

Bučna semena niso le izjemno okusna, ampak vsebujejo tudi veliko vitaminov, mineralov in drugih fitohtanil. Naj jih naštejemo le nekaj: Mangan, triptofan, magnezij, fosfor, baker, cink, železo.

Zdravilnost

Triptofan pomaga v boju z depresijo, cink skrbi za krepitev imunskega sistema ter pomaga preprečevati osteoporozo, fitosteroli pa so tisti, ki znižujejo raven LDL holesterola in dvigujejo raven HDL holesterola.

Nekatere raziskave kažejo na prispevek uživanja bučnih semen k zmanjšanju tveganja za nastanek rakavih obolenj.

Pretekle raziskave so se osredotočile predvsem na proučevanje lignanov in njihovi vlogi pri zmanjševanju tveganja za nastanek raka na dojkah in prostati.

Bučna semena so zelo bogata z antioksidanti.

Vsebujejo veliko vitamina E, cink in magnezij, ki sta znana antioksidanta, prav  tako pa v njih najdemo fenolne spojine.

Fenolne spojine so znane po svojem antimikrobnem (zavirajo rast bakterij) in antivirusnem delovanju.

Prav tako obstajajo raziskave, ki kažejo na pozitiven vpliv fenolnih spojin na naše ožilje. Fenolne spojine preprečujejo oksidacijo lipoproteinov z nizko gostoto (LDL) – zaradi oksidacije namreč prihaja do poapnenja žil.

Izvleček iz bučnih semen in bučno olje naj bi izboljšali uravnavanje inzulina ter ščitili ledvice sladkornih bolnikov.

Poleg vseh zdravju koristnih fitohranil in antioksidantov pa so bučna semena bogata tudi z beljakovinami. Pest bučnih semen jih vsebuje približno 10 gramov.

CHIA SEMENA

Uporaba chia semen je že zelo stara, saj izhajajo iz Srednje in Južne Amerike, uporabljali pa so jih že Inki in Maji.

Chia semena so nabita s številnimi izjemnimi sestavinami in telesu nujno potrebnimi snovmi so imele v njihovem času večjo vrednost kot zlato, bojevniki pa so jih jedli za energijo pred bitkami.

Zdravilnost:

Dolgo časa je veljalo prepričanje, da samo ribe vsebujejo omega-3 maščobne kisline, a se je izkazalo, da jih je veliko v lanenem semenu, še več pa v chia semenih, saj vsebujejo približno 60 % omega-3 maščobnih kislin.

Hkrati vsebujejo dvakrat več beljakovin kot katera koli druga semena in dvakrat toliko kalija kot banane, hkrati pa trikrat več antioksidantov kot robidnice, trikrat več železa kot špinača in celo petkratno vsebnost kalcija v mleku! Ker nase vežejo vodo, nam učinkovito pomagajo hidrirati telo, le namočiti jih moramo pred uporabo.

Chia v majevskem jeziku pomeni vzdržljivost in moč; poleg koruze, fižola in amaranta so bila ta semena njihov glavni vir prehrane.

Medtem pa chia semena pomagajo uravnavati telesno težo in so tako sanje vsakogar, ki je kdaj poskusil izgubiti odvečno težo.

Chia semena tudi pospešujejo absorpcijo in razgradnjo maščob, napolnjena z vodo pa olajšajo prebavo in povečajo absorpcijo hranil v črevesju, hkrati pa zmanjšujejo apetit. Imajo nizek glikemični indeks in ne vsebujejo glutena, zato so primerna tudi za ljudi, ki trpijo za celiakijo.

V primerjavi z lanenimi semeni jih prav tako ni potrebno zdrobiti ali zmleti, saj so želodcu prijazna in lahko prebavljiva.

LANENO SEME

Zdravilno vrednost, ki jo imata lanena semena in laneno olje so poznali že v antični Grčiji. Priporočali so ga za različne zdravstvene težave.

Poznamo rumena oz. zlata ter rjava lanena semena.

Imajo rahel okus po oreščkih in vsebuje približno 40 % maščob (laneno olje), od tega okoli 50 % nenasičene maščobne kisline omega 3 in približno 17 % omega 6.

To je najvišja koncentracija nenasičene alfalinolenske kisline (Omega 3) med vsemi znanimi rastlinskimi olji.

Lanena semena oz. olje je idealno dopolnilo k prehrani.

Alfalinolenska kislina je namreč osnova za nastanek omega 3 maščobnih kislin, ki dokazano prispeva k preprečevanju nastajanja bolezni srca in ožilja (učinkovito zmanjšajo raven trigliceridov v krvi in nevarnost nastajanja krvnih strdkov), zmerno zniža krvni tlak, in pomaga pri razvoju možganov novorojenčka

Omega 3 maščobne kisline zavirajo tudi nastajanje snovi v telesu, ki povzročajo vnetja.

Laneno olje deluje tudi antidepresivno. Zvišuje namreč proizvodnjo hormona sreče serotonina. Raziskave, ki so jih izvedli na harvardski univerzi, so pokazale, da nizek nivo omega 3 maščobnih kislin v krvi vodi k pomanjkanju serotonina.

Laneno seme je cenjeno kot blago odvajalno sredstvo, zdravilo naj bi tudi ledvična obolenja.

Heads up!

Vrsta Triffid, ki so jo od 1996 do 2001 gojili v Kanadi  in  jo marsikje po svetu prepovedali, je kljub temu našla pot na številne police nakupovalnih centrov in trgovin.

Zato marsikje še danes ne kupujejo kanadskih lanenih semen.

Kanada se je zato z EU, kot največjim odjemalcem, dogovorila obvezne teste za njihove proizvode, saj je proizvajalcem grozil propad.

Problem gensko spremenjenega lanu je tudi v tem, da lanena semena in olje vse bolj množično dodajajo v hrano (žitarice, kruhe itd.), kjer se sled za njegovim gensko spremenjenimi izvorom pogosto zabriše.

NASLEDNJIČ: Jajca

PIŠE: Alexanda Blaži

Viri besedila:

Nevroprehrana (mag. sc. Sandi Krstič, dr.med.)

www.bodieko.si.

Viri slik: Hans Braxmeier, Pezibear, allly j in april197707180 sPixabay.

vitaFIT

Dodaj komentar

Prijava na novice

[recaptcha]