fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

VPRAŠANJA IN ODGOVORI O IR OGREVANJU

IR ogrevanje je zaradi številnih prednosti, med njimi je zelo učinkovito nadomeščanje toplotnih izgub stavbe, ki prinaša zelo znižane stroške ogrevanja, vedno bolj v trendu. Za tiste, ki ne poznate delovanja IR tehnologije, bomo na kratko pojasnili princip delovanja. Energija se od grelnih teles, neposredno prenese v predmete, ki nežno ogrejejo in nato posredno segrevajo tudi zrak.  Povpraševanje po IR ogrevanju strmo narašča, hkrati se pojavljajo v večini podobna vprašanja, na katera različni ponudniki včasih odgovarjajo pomanjkljivo, napačno ali zavajajoče. V tem prispevku bomo odgovorili na nekaj pogostih vprašanj glede IR ogrevanja.

noga-mail_NOVA

Kakšne so razlike med paneli?

Obstaja več vrst in samih proizvajalcev IR grelnih teles. Med njimi obstajajo oblikovne, tehnološke in kakovostne razlike iz katerih izhajajo razlike v življenjski dobi, varnosti, namenu uporabnosti in učinkovitosti produktov. Glede namena uporabe je potrebno izbrati ustrezen produkt, kar je naloga specialistov IR ogrevanja.  Pomembna razlika je vezana na to kateri grelni element se uporablja. Najbolj pogosta sta ogljik in žica. Ogljik je učinkovit pri pretvorbi energije v IR toploto in uporaben za panele, kjer želimo imeti manjšo temperaturo površine, ima glavno prednost, da je poceni, zato je pogosto uporabljen v cenejših produktih. Slabost ogljika, je da je manj stabilen od žice, torej se mu sčasoma lahko zmanjša učinkovitost, prav tako lahko pride do pregrevanja panela, kar danes preprečujejo vgrajeni senzorji. Nekateri proizvajalci izkoriščajo nižje temperature in naredijo panel iz slabih materialov, kar se pozna pri življenjski dobi in izgledu.  Žica je preizkušena, stabilna in robustna tehnologija, ki čeprav malo dražja, prinaša dolgo življenjsko dobo, zanesljivost ter večjo varnost. Grelna telesa z žico potrebujejo dražje materiale zaradi malo večjih temperatur, zato so ti produkti navadno malce dražji, kar je tudi edina slabost teh produktov.

Prodajalci pogosto navajajo eksotične novosti, ki so navadno samo teoretično izboljšane verzije ogljikovih grelnih teles. Obstajajo tudi tretja grelna telesa, ki so pri nas redko zastopana. Prav tako so še druge pomembne razlike kot na primer površina (steklo, aluminij, jeklo…), ki tudi močno vplivajo na učinkovitost ter varnost produktov.

Ali je elektrika draga za ogrevanje?

Cena elektrike se v zadnjih 17 letih draži dvakrat počasneje, kot se dvigujejo plače. Torej sedaj lahko s povprečno plačo kupimo dvakrat več električne energije, kot pred 17 leti s takratno povprečno plačo. Torej je cena elektrika sedaj 50% cenejša glede na današnji standard, kot pred 17 leti. Pri električnem ogrevanju z IR paneli tako lahko prihranite več kot 50% stroškov za ogrevanje, kljub temu, da je kilovatna ura elektrike še vedno dražja od kilovatne ure kurilnega olja, kar se zdi na prvi pogled kršitev zakonov fizike, vendar ko pogledamo bolj natančno vidimo, da temu seveda ni tako. Še kot zanimivost: Števec za elektriko 6000 krat obrniti, da je porabite približno 1,2 eur.

Ali z IR ogrevanjem res prihranimo, koliko in zakaj?

Če se trenutno ogrevate na elektriko z navadnimi radiatorji, olje ali plin potem boste prihranili tudi več kot polovico vašega letnega računa za ogrevanje, če imate najsodobnejšo toplotno črpalko potem pač ne. Prav tako morda ne boste prihranili, če boste po nakupu panelov dvignili povprečno temperaturo za nekaj stopinj, ker ste prej varčevali z ogrevanjem ali jih uporabljali napačno.  Torej na kratko. IR ogrevanje je glede na vloženo energijo najbolj učinkovito ogrevanje in uporabnikom omogoča povprečno zmanjšanje porabe glede kurilno olje tudi za več kot 50%, elektrika in plin 40%, poraba približno enaka kot pri drveh ali peletih (če ne upoštevamo dela, ki ga imamo z drvi, sekanci, peleti, čiščenja in menjave peči itd.). Končna razlika je odvisna od veliko dejavnikov in se določa individualno.  Pogosto se vprašamo, če ne gre zavajanje kupcev, saj so kilovati elektrike dražji od kilovatov drugih energentov, vendar zaradi drugačnega prenosa toplote prihaja do popolnoma drugačne dinamike prenosa toplote in manjših izgub in s tem manj vklopov IR grelnega telesa. To je dejstvo, ki se kaže pri vseh uporabnikih po celem svetu, narejene so tudi znanstvene študije, ki dokazujejo večjo učinkovitost IR ogrevanja pri nadomeščanju toplotnih izgub.

Kaj se bolj izplača toplotna črpalka ali IR paneli?

Odgovor je skoraj vedno IR paneli. Razlika v investiciji je previsoka in dejanska razlika v porabi premajhna, da bi pokrila razliko v investiciji med toplotno črpalko in IR paneli. Poleg tega je življenjska doba IR panelov je občutno daljša in ne zahteva nobenega vzdrževanja in še občutek toplote je pri IR ogrevanju vedno boljši.

Ampak energetski svetovalci pravijo, da je poraba drugačna in da ne more biti tako nizka. Kaj je s tem?

Žal dejstev o IR ogrevanju niso preverili nekateri energetski svetovalci oziroma drugi strokovnjaki, ki so v dobri veri, da pomagajo ljudem dejansko naredili veliko škodo, ko so govorili, da gre za zavajanje in da poraba ne more biti tako majhna. Ob tem so celo namigovali na zavajanja, kljub tisočim primerov, ko je bilo dejansko stanje porabe uporabnikov IR panelov manjše od njihovih napovedi. Namesto takšnih nestrokovno osnovanih mnenj, si preverite dejstva in se na podlagi tega odločajte o načinu ogrevanja .

Kakšni so vplivi na zdravljenje?

IR toploto oddaja vse okoli vas in tudi vi. Vplivi na zdravje so po znanstveni literaturi kvečjemu pozitivni, vendar gre tam za večje količine IR toplote. Potrebno je vedeti, da z IR ogrevanjem, kot ga izvajamo (torej na panel na stropu) posameznik sprejme zanemarljivo količino IR toplote, ki se skoraj ne razlikuje od količine, ki jo sicer prejmete od svojega okolja. Pozitiven učinki pa se vidijo predvsem v zmanjšanju alergij in bolezni dihal , ker ni več vrtinčenja prahu.

Ali je pod mizo toplo?

Pod mizo nikakor ni hladno, saj se infrardeča toplota odbija od vseh predmetov in posredno ogreje cel prostor, kar pa potrjujejo tudi naše stranke. Da je pod mizo hladno, drži pri konvekcijskem načinu ogrevanja, saj se topel zrak dviga proti stropu, pri tleh pa ostane hladno. Pri IR ogrevanju je toplota enakomerno razporejena po celotnem prostoru. Pod panelom je seveda za nekaj stopinj topleje.

V kolikor imajo paneli premalo moči, predmetov v prostoru ne moremo dovolj segreti in tako ne izkoristimo pravega potenciala IR ogrevanja.

Koliko stane?

Razpon cen velik, odvisen od prostora in posledično velikosti in vrste panela. Na en manjši prostor s termostatom, montažo in tipičnim panelom od 250 eur dalje, povprečno pa okoli 450 eur na prostor za sobo s povprečno izolacijo. Cena pa se lahko močno dvigne z dražjimi produkti in doseže tudi preko 1000 eur na prostor in pade  s slabimi produkti, ki se prodajajo po smešno nizkih cenah pod 200 eur.

Podjetje EKOSEN je vodilno podjetje na področju IR tehnologij in rešitev za ogrevanje tako za domače kot poslovne uporabnike. V svojem programu ponuja vrhunske sisteme IR ogrevanja, nudimo izobraževanje svetovalcev, svetovanje domačim in poslovnim uporabnikom ter usposabljanja monterjev iz področja IR tehnologij.

Ponujamo tudi termokeramični premaz THERMOSUN, ki dodatno poveča učinkovitost vseh oblik ogrevanja, idealen pa je za uporabo z IR ogrevanjem in prinaša dodatne, do 20% prihranke pri ogrevanju in dopolnjuje ostale rešitve z IR ogrevanja.

583001-4038237

vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]