fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

30.8. Vegetarijanski piknik, Limbuško nabrežje Maribor

Naročeno lepo vreme, dogajanje ves dan, glasba, stojnice, priložnost za piknik, za druženje, za pokušino odlične brezmesne hrane in še marsikaj – to bo letošnji Vegetarijanski piknik.

vege2015-jumbo

Kulturni center Maribor, zavod za umetniško produkcijo in založništvo, v sodelovanju z Društvom za osvoboditev živali Maribor,  30. avgusta 2015 na Limbuškem nabrežju, prireja veliki Vegetarijanski piknik in No Border Jam festival z akustičnimi glasbenimi nastopi glasbenikov. V okviru vegetarijanskega piknika in glasbenega festivala se bo odvijal tudi Mariborski ustvarjalni sejem (Maus) s številnimi ustvarjalci unikatnih ročnih izdelkov ter ustvarjalnimi delavnicami za odrasle in otroke, hkrati pa se bo odvijal sejem ponudnikov vegetarijanske in veganske prehrane.

drava center

Osnovna ideja prireditve je sejemska prireditev, ki bo obiskovalcem predstavljala in ponujala drugačen način življenja, intenzivno povezan z naravo. Sejem je namenjen promociji zdravega načina življenja s ponujanjem kvalitetnih naravnih prehrambenih izdelkov, ki ne vključujejo mesa.

Pobuda za sam veganski piknik  je prišla iz razloga, da bi čimveč ljudem pokazali, da je mogoče dobro jesti tudi brez mesa, poleg so, resda ne kot soorganizatorji, bili tudi drugi: ekologi, mirovniki, zagovorniki miroljubnega kmetijstva, zaščitniki živali in seveda glasbeniki (Afir Bafir, Rukola, Shirlie Roden, CZD).

Od leta 2013 se je prireditev razširila z gibanjem NO BORDER JAM, ki je najbolj poznano po glasbenem festivalu in izdajah plošč s tem imenom.

nbj_napis

Sodelovanje društva, s Kulturnim centrom Maribor, ki je organizator festivalov NO BORDER JAM, je seveda naravno. V obeh primerih gre za udejanjanje ideje, za aktivizem (v dobrem pomenu besede), za prikaz zelo konkretnega novega, za smeri razvoja, za utiranje novih poti. In seveda za pozitivne efekte. NO BORDER JAM že 20 let daje možnost za izražanje, za širitev pogledov, za soočanje somišljenikov in ljudi, ki drugače mislijo. V obeh primerih gre za čisto konkretno dejavnost: širjenje prostorov, razbijanje stereotipov, ZA SVOBODO.

Društvo-za-osvoboditev-živali-page-001

Pri Društvu za osvoboditev živali in njihovih pravicah je toliko novih koristnih predlogov za to, da se ognemo uničujoče agresije do živih bitij, uničevanju okolja, pridelovanju in uživanju hrane, da to ne sme biti spregledano. V nobenem primeru pa tudi ne gre za ekskluzivnost, za zapiranje pred svetom in ljudmi, ampak za komunikacijo, dialog. “NO BORDER JAM je zgodba o civilnem družbeno angažiranem gibanju, o stalnem boju proti tistim, ki bi nas pahnili v temo suženjstva,” poudarja Dušan Hedl, začetnik NBJ. Miru ni brez sožitja med ljudmi, med vsemi živimi bitji, z naravo. “Za miroljubno sožitje lahko vsak kaj stori,” pravi Stanko Valpatič, predsednik društva za osvoboditev živali in njihove pravice.

prvajpgg

PIKNIK, BREZMESNA HRANA, GLASBA, STOJNICE, PREDAVANJA

(Naročeno) lepo vreme, dogajanje ves dan, glasba, stojnice, priložnost za piknik, za druženje, za pokušino odlične brezmesne hrane in še marsikaj. To bo letošnji PIKNIK in NO BORDER JAM. Glasba bo nevključena, kljub temu pa ne bo nič manj udaren, še poudarjena bo ustvarjalnost.

drugajpgg

NAMEN PRIREDITVE

Zaradi prehitrega ritma življenja v današnjih časih vse pogosteje posegamo po nekvalitetni, nezdravi in nenazadnje škodljivi prehrani. Med razlogi za vse večje število ljudi, ki ne uživajo mesa, se pogosto navajajo različne bolezni, povezane z mesno prehrano, neodgovoren odnos do živalske populacije, prevelika obremenitev za okolje in pozitivni učinki na telesno in duševno zdravje. Z vegetarijanskim sejmom na čudoviti lokaciji Limbuškega zaliva izražamo svoj pozitiven odnos do načina življenja, ki ugodno vpliva na zdravje in dobro počutje telesa.

                                                                                                                                                  na-traviza-tijem-na-dravi-4

CILJI PRIREDITVE

Osnovna ideja prireditve je sejemska prireditev, ki bo obiskovalcem predstavljala in ponujala drugačen način življenja, intenzivno povezan z naravo. Sejem je namenjen promociji zdravega načina življenja s ponujanjem kvalitetnih naravnih prehrambenih izdelkov, ki ne vključujejo mesa. Prireditev je tako namenjena tako vegetarijancem in veganom, ki so se za tak način življenja odločili zaradi zdravstvenih, ekoloških, verskih, etičnih ali duhovnih razlogov. Nenazadnje vsak posameznik ima pravico odločitve do lastnega načina prehranjevanja, življenjskega sloga in svetovnega nazora.

Vegetarijanski-piknik-2015

AKTIVNOSTI NA PRIREDITVI

Na stojnicah se bodo predstavili ponudniki zdrave vegetarijanske prehrane in projekti, med drugimi tudi:  Zeleni krog, gibanje Očistimo za čisto srečo – Ko dvignem sebe, dvignem Maribor, Drnovškovo Gibanje za pravičnost in razvoj, socialno podjetje Pupillam, trenerka uspešnega življenja Jerneje Krapše, podjetja za etično oglaševanje Etika d.o.o., Vzajemna zavarovalnica, zaščita deževnih gozdov CCN, podjetje Treun Fragance d.o.o., Promedic Roman Kralj s.p., Studio Luna Laura Marinšek z ponudbo izdelkov iz konopljinega olja, podjetje Biromatik s skenerjem in drugi, skupaj se bo predstavilo preko 50 stojničarjev!

Ponudbo bo spremljal sproščen in inovativen ustvarjalni program (predavanja, delavnice, igre na prostem, tako za otroke kot odrasle) ter kulturno-glasbeni program v sklopu tradicionalnega glasbenega festivala No Border Jam. Slednji bo prireditvi s svojo tradicionalno naredi-sam filozofijo insamorastniškostjo alternativne kulture dodal neizbrisen pečat pomembnih življenjskih vrednot, ki se morata prenašati na mlajše generacije.

USTVARJALNI PROGRAM

Ustvarjalne delavnice pod okriljem Mariborskega ustvarjalnega sejma (MAUS) bodo namenjene druženju in ustvarjanju različnih starostnih skupin in bodo predstavljale dober zgled medgeneracijskega druženja in prenašanja izkušenj med sodelujočimi. Prav tako bodo namenjene tudi neformalnemu učenju in spoznavanju novih ustvarjalnih tehnik in bioloških materialov.

PREDAVANJA2

GLASBENI PROGRAM

Festival No Border Jam ja v letu 2012 praznoval svojo 20. obletnico obstoja, kar se nam je zdela idealna priložnost za povzetek dosedanjega dogajanja in razmislek o prihodnosti. Glasbeni festival No Border Jam je tako leta 2012 izdal 2 CDja in strip, ki so ovekovečili 20 letno zgodovino enega prvih punk festivalov tega dela Evrope – festival, ki je postal eden najpomembnejših v regiji.

nbj2015

vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]