fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Projekt “Jejmo zdravo za počutje pravo”

Predšolske in šolske otroke mariborskih vrtcev in osnovnih šol palček Skakalček uči, zakaj je treba jesti zdravi. Spozna jih tudi s prehransko piramido. Otroci pa prejmejo še zloženko z ilustriranimi osnovnimi izhodišči zdrave prehrane in brošuro z didaktičnimi nalogami, s katerimi bodo lahko doma skupaj s starši dodatno krepili zavest o zdravih prehranskih navadah.

Nezdrave prehranske navade, med katerimi izstopa visok vnos energijsko gostih in hranilno revnih živil, ter nezadostna telesna dejavnost so ključni dejavniki za razvoj različnih nenalezljivih kroničnih bolezni. Na razvoj nezdravih prehranskih navad vpliva vrsta dejavnikov, kot so pritisk prehranske industrije, medijev, vrstniške skupine, neurejeno prehranjevanje, pogojevano s spremembami v družinskem življenju, preobremenjenost in pomanjkanje časa zaradi šolskih in drugih obveznosti ter dostopnost do zdrave izbire oziroma ponudbe. Otroci običajno uživajo premalo zelenjave, sadja in rib, prepogosto posegajo po živilih iz skupine energijsko gostih in hranilno revnih živil, po sladkih in slanih prigrizkih ter sladkih pijačah. Zaužijejo tudi manjše število dnevnih obrokov od priporočenega, obenem se prehranjujejo neredno. Šolski otroci najpogosteje opuščajo zajtrk in nimajo ustreznih navad pitja, pogosto so žejni.

Z zabavno in slikovito predstavitvijo se bodo predšolski in osnovnošolski otroci, stare od 3 do 8 let, že v zgodnjem otroštvu spoznati z osnovnimi prehranskimi živili, spoznavali zdrav in kakovosten način prehranjevanja oziroma, zakaj in kaj je treba jesti.

Otroci se bodo po predstavi »Zakaj je palčka Skakalčka bolel trebušček« seznanili s prehransko piramido. Prejeli bodo tudi zloženko z ilustriranimi osnovnimi izhodišči zdrave prehrane in brošuro z didaktičnimi nalogami, s katerimi bodo lahko doma skupaj s starši dodatno krepili zavest o zdravih prehranskih navadah.

Program se bo izvedel v vseh 36 enotah otroških vrtcev ter prvih razredih 22 osnovnih šol na območju mestne občine Maribor, ki se bodo želeli priključiti projektu.

S projektom »Jejmo zdravo za počutje pravo«, ki je brezplačen za vse sodelovanja željne uporabnike, želi avtorica projekta, Manuela Pendl Žalek, pomagati varovati in krepiti zdravje in kakovost življenja otrok ter postaviti temelje za kasnejše življenje. Hkrati pa preko otroka vplivati tudi na prehranski vzorec staršev oziroma družine.

Projekt so v okviru programov krepitve zdravja podprli:

Več informacij:

Manuela Pendl Žalek, Center za promocijo zdravja

tel.: 070/730-166; e-mail: manuela.zalek@siol.net

Video predstavitev: [viddler id-aee0d170 h-515 w-630]

manuela

Prijava na novice

[recaptcha]