fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Postanite tudi vi boter in pomagali boste sočloveku

BOTRSTVO V SLOVENIJI

Vse več jih je, v tej naši  deželi, ki živijo pod pragom revščine, ki sploh ne vidijo lepot sončnega dne. In v revščino je ujetih veliko preveč otrok.

Prav zato je lani Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje, uvedla projekt Botrstvo v Sloveniji. Zamisel in zalet projektu je podarila gospa Milena Štular iz Mercatorja, ki je hkrati tudi prva botrca. Danes je v projektu že 145 botrčkov. Mesečna obveznost  za vsakega od njih pa znaša 30 EUR. Celotna sredstva, ki jih namenite, gredo od botra k otroku.  V projekt Botrstvo v Sloveniji so vključeni otroci in mladi, od rojstva do 18. leta starosti, izjemoma tudi starejši, če so ti v izobraževalnem procesu in kakorkoli hendikepirani.  Predloge posredujejo šolske svetovalne službe, centri za socialno delo, zdravstveni domovi in drugi strokovni delavci, ki poznajo družinske in ostale razmere otroka in mladostnika. Predlogi so posredovani Komisij za humanitarna vprašanja ZPMS ali Nadzornemu odboru Projekta Botrstvo v Sloveniji, ki deluje pri ZPM Ljubljana Moste-Polje. Izbor otrok oziroma vrstni red botrstva opravi Komisija za humanitarna vprašanja in pri tem upošteva številne kriterije. V botrstvo so vključeni otroci po sledečem vrstnem redu; otroci sirote, ki jim skrbniki ne morejo zagotavljati ustreznih pogojev za kvalitetno izobraževanje, zdravje in preživljanje prostočasnih dejavnosti, bolni in otroci ter mladi z motnjami v razvoju, ki potrebujejo dodatne vzpodbude za svoje zdravje in napredovanje, otroci, ki živijo v revščini in socialni izključenosti, vzgojno zanemarjeni otroci, ki so hkrati prikrajšani tudi za druge življenjske vzpodbude. Izhajajo z različnih področij naše, sicer tako lepe Slovenije.

Otroku in družini, za katero lahko prispevate, se podatki botra ne posredujejo, lahko pa boter izve komu pomaga. Če kdo od botrov želi darovati več, se sredstva naložijo v sklad. Sredstva sklada so uporabljena za podporo in pomoč otrokom, ki botra ne bodo imeli, otrokom, ki jim botri iz različnih razlogov ne zmorejo več botrovati, oziroma tistim, ki jih strokovni delavci posredujejo v pomoč – urgentno.

Če želite postati boter enemu izmed otrok, ki bi mu vaših 30 EUR mesečno olajšalo težko življenje, to lahko storite tako, da si ogledate  spletno stran: zpmmoste.net ali botrstvo.si, tam najdete tudi prijavnico za botrstvo, ki jo pošljete ZPM Ljubljana Moste-Polje, Proletarska cesta 1, 1000 Ljubljana, lahko pa  sredstva za sklad nakažete tudi na TRR: 3300 0000 1303 865, sklic 115Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje

Proletarska cesta 1, 1000 Ljubljana

Tel: 01 544 30 43 Fax: 01 544 30 42

IBAN: SI56 0201 2002 0297 991

www.zpmmoste.net
vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]