fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

OBČUTITE in OKUSITE Vojvodino, kjer je najvišja gora človek!

Prepustite svoja čustva trenutkom spoznavanja mentalitete Vojvodine, ki je ena od etičnih in versko najbolj heterogenih evropskih regij. Domačini radi poudarijo to mešanico običajev in jezikov. Kljub temu (morda pa prav zaradi tega) živijo že več tisoč let skupaj v Panonski nižini, razdeljeni med Donavo, Savo, Tiso in Tamišem. To so pokrajine Bačka, Banat in Srem.

Posebno doživetlje je spoznati življenje salašev na teh oazah med žitnimi polji in čardami ob rekah, kjer se boste popolnoma sprostili ob v soncu obsijanih valovih.

Vojvodince boste najboljše spoznali, ko boste poskusili njihove jedi. Te so polne okusov madžarske, srbske, nemške in slovaške kuhinje. Obvezna je žgana pijača, ki je praviloma narejena iz sadja. Naročite lahko žgano pijačo iz »dunje«,«kajsije«, »jabuke« i »dud«. To so originalni domači izrazi, ki jih bo razumel katerikoli natakar in vas z veseljem postregel.

V Subotici in njeni okolici je potrebno poskusiti »svečarsku supu sa knedlama«, »meso sa supe sa sosom od paradajza«,  »juneči perklet«, »pačje pečenje sa sosom od višanja«, »strudla sa makom«. Zraven pripočamo domače vino, ki se imenuje Kadarka. Na jezeru Palič obvezno poskusite »filirani riblji paprikas«,  »potkovice od šarana«, »riblje čvarce« in »Gundelj palačinke«. Ribo zalijte z italijanskim rizlingom.

  Pa gremo na pot !

    SUBOTICA-NOVI BEČEJ-ZRENJANIN-NOVI SAD        

1.dan   

Odhod iz Slovenije in vožnja preko Madžarske do Subotice. Razgled centra mesta: magistrat, gledališče, fontana, sinagoga… Obisk Paličkega jezera. Madžarsko kosilo z degustacijo 8 vrst vina v vinski kleti Lacike Huberta. Odhod proti Bečeju. Ogled kobilarne in dvorca „Fantast“. Odhod zproti Novemu Bečeju. Namestitev v hotelu. Večerja z glasbo. Nočitev.

2.dan  

Zajtrk. Izlet v Zrenjanin. Ogled centra mesta z obiskom muzeja Banata. Kosilo (specijalitete kolin). Obisk vinske hiše „Vindulo“ z degustacijo vina.  Večerja z glasbo. Nočitev.

3.dan  

Zajtrk. Odhod proti Novemu Sadu. Obisk centra mesta in tržnice. Obisk muzeja čebelarstva in vinske kleti družine Živanović v Sremskih Karlovcih. Degustacija 6 vrst vina in 3 vrste medu. Kosilo v vinski kleti „Miljević“ na Frški Gori z degustacijo žganja in vina. V Slovenijo bomo prispeli v poznih večernih urah.

CENA PO OSEBI: 135,00 eurov

V ceno je vključeno:

–  2 polpenziona z glasbo v dvoposteljnih sobah z TV,TWC v hotelu „Tiski cvet“ 3* v Novem Bečeju

–  madžarsko kosilo z degustacijo vina pri Hubertu na Paliču

–  kosilo (koline)

–  degustacija vina in medu pri Živanoviću

–  degustacija vina v kleti „Vindulo“

–  vsi ogledi in vstopnice po programu

–  Kosilo z degustacijo žganja in vina v kleti „Miljević“ na Frški Gori (predjed, čorba, odojek, solata, sladica) –  vodič/domačin od prihoda v Subotico do odhoda v Slovenijo

  Obiskali boste !

Svobodna Subotica

Leta 1799 je Marija Terezija razglasila Subotico za Svobodno mesto pod Habsburško Krono, za kar so ji prebivalci Subotice podaril 5000 zlatnikov in plačali odkupnino za 266.666 forintov. Svobodno mesto je pomenilo razširjeno avtonomijo za Subotico in začetek načrtovane in pospešene rasti mesta.

Subotica – Avtor: Vukovic Ivan – http://www.fotke.co.sr/, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikipedia.org/w/index.php?curid=946287
Sinagoga v Subotici, obnovljena 2018 http://www.subotica.com

Zdravilni Palič je tudi filmski center

Veliko turistov vsako leto pride na Palić zaradi jezera Palić in zdravilišča. Obstaja več kot 450 gostišč in hotel s petimi zvezdicami. Znana je po evropskem filmskem festivalu, ki poteka tam vsako poletje. Leta 2008 je nagrado za življenjski dosežek podeljeval britanski filmski režiser Ken Loach.

Blog – Palič – http://www.Galleria-center.com

Novi Bečej in Slano Kopovo

Ne zamudite ogleda „rečno prevodnice“ Šlajz, ki je bila leta 1900 zgrajena v delavnici slovitega francoskega inžinerja  Alexandra Gustava Eiffla.

Slano Kopovo je poznan rezervat z več kot 200 vrst ptic.

Novi_Bečej – www.wikipedia.com

Zrenjanin – mesto, ki je izgubilo svojo reko

6. junija 1769 je Marija Terezija podelila skupnosti Veliki Bečkerek privilegij, da postane trgovsko središče.

Danes je zanimivo, da je Zrenjanin mesto z 10 mostovi med njim je eden, ki je leta 1958 zgubil svojo reko in ostal na suhem.

V bližini je mesto Ečka v njem pa znani dvorec Kaštel, v katerem je na otvoritvi leta 1820. zaigral znani Franc Liszt pri starosti devet let. Tukaj se je rodil Mihailo Pupin, svetovno znani izumitelj in profesor na Univerzi Colombia, nosilec Pulizerove nagrade.

googleearthcommunity.proboards.com

Novi Sad, Exit

V času habsburške vladavine je bilo ljudem pravoslavne vere prepovedano prebivati ​​v Petrovaradinu. Zaradi tega je bila na levem bregu Donave leta 1694 ustanovljena nova naselbina. Prvotno ime tega naselja je bilo Ratzen Stadt (srbsko: Racki Grad). Naselje je uradno dobilo današnje ime Novi Sad (v latinščini Neoplanta) leta 1748, ko je postalo “svobodno kraljevsko mesto”.

http://www.visitnovisad.rs

Danes je Novi Sad znan po festivalu EXIT, ki je nagrajen za najboljši evropski festival, ki ga obiskuje po 200.000 obiskovalcev, letos med 4. – 7. julijem bo 500 nastopajočih, med njimi tudi THE CURE.

https://www.supratravel.si/exit-festival.html

Živa legenda Vojvodine 

Tukaj pa lahko Vojvodino še poslušate.

Zvonko Bogdan, živa legenda Vojvodine.

Predstavnik za Slovenijo:

Miro Mihec

Etika d.o.o., podjetje za etično oglaševanje in projekte.
Ulica Šercerjeve brigade 18, 2000 Maribor

041 710-277

 www.etika.si

vitaFIT

Dodaj komentar

Prijava na novice

[recaptcha]