fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Nekaj čudodelnih zdravilnih lastnosti malin!

Maline ne samo, da so neverjetno okusne, imajo tudi številne zdravilne učinke na človeško telo. Malina sama je trdoživa rastlina, zaradi česar brez težav preživi tudi zimo in lahko raste na najbolj neprijetnih območjih za rast.

 

Maline
Maline.

 

Zdravniki dostikrat uživanje malin priporočajo srčnim bolnikom in bolnikom, ki trpijo za različnimi boleznimi živčevja, saj naj bi dokazano preprečevale nervozo, uravnavale hormonska neravnovesja in uspešno delovale proti diareji. Močno koncentriran sok iz malin znižuje krvni sladkor in uspešno deluje kot zaščita pred virusi. Poleg tega pa človeka maline napolnijo z energijo in s svojim vonjem pomirjajo celoten organizem.

Maline vsebujejo velike količine vitamina A, zaradi česar so odlično naravno sredstvo proti okvaram oči in izboljšujejo vid. Hkrati so izjemno bogat vir vitamina C, v sodelovanju z rutinom, ki krepiožilje in skrbi za zadosten dotok hranilnih snovi v organe, pa delujejo kot odličen antioksidant. Zavirajo in preprečujejo tudi premočne menstrualne krvavitve… splošnem maline zavirajo in preprečujejo krvavitve v celotnem telesu – kot na primer krvavitve iz dlesni ali krvavitve iz nosu.

Poleg tega maline delujejo tudi odvajalno, saj čistijo črevesje ter odpravljajo zaprtost in pomagajo pri težavah z mehurjem in ledvicami. Maline med drugim vsebujejo tudi veliko biotina, kateri vsebuje žveplo, ki je pomembno za polne in bleščeče lase ter napeto in prožno kožo. Sicer v primeru zdravega črevesja, človek sam proizvaja biotin – vendar v primeru, ko je hrana pomanjkljiva, se črevesje rado izsuši in takrat prične posledično človeškemu organizmu primanjkovati biotina.

 

Maline niso samo zelo okusne, so tudi zelo zdrave.
Maline niso samo zelo okusne, so tudi zelo zdrave.


Maline so eden izmed najbolj koristnih sadežev, saj vsebujejo več zdravilnih in koristnih snovi kakor kivi, paradižnik ali brokoli. A njihova učinkovitost je največja takrat, ko jih uživamo same, pa čeprav so sladice, ki jih lahko pripravimo iz njih, neverjetno slastne.
Tudi listje maline je uporabno za pripravo okusnega čaja, zato ste v zmoti, če ste mislili, da so užitni samo sveži plodovi maline. Listi, ki jih naberemo za čaj, vsebujejo veliko vitaminov, organske kisline, polipeptide in čreslovino. A tudi to ni vse – suheplodove maline lahko uporabimo kot začimbo ali pa za pripravo kakšnega napitka.

Najpomembnejša sestavina malin pa je elaginska kislina, ki preprečuje nastajanje rakavih celic. Omenjena kislina naj bi bila še več kot to – delovala naj bi kot blagodejno zdravilo za hudo boln organizem. Kancerogenim celicam namreč preprečuje, da napadajo bolnikov DNK tako, da jih spravi pod lasten nadzor ali pa jih popolnoma ustavi. Tovrstna kislina je še posebej cenjena, ker je odporna na mraz ali visoke temperature.

Vir : ZAKAJ ALTERNATIVA?

 

 

vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]