fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Metode pomlajevanja

Ohranjanje mladostnega videza velikokrat postane želja in hkrati cilj posameznika šele takrat, ko se že začnejo kazati prvi znaki staranja kože. Ohranjanje mladostnega videza velikokrat postane želja in hkrati cilj posameznika šele takrat, ko se že začnejo kazati prvi znaki staranja kože. Razvoj medicine, kozmetike in tehnologije nam na srečo omogoča široko paleto posegov pomlajevanja.

Vir:https://loveandlarock.com/blog/2017/1/27/one-bouquet-of-flowers-done-three-ways

Ohranjanje mladostnega videza velikokrat postane želja in hkrati cilj posameznika šele takrat, ko se že začnejo kazati prvi znaki staranja kože.

Razvoj medicine, kozmetike in tehnologije nam na srečo omogoča široko ponudbo tretmajev za upočasnjevanje procesa staranja ter obnavljanje kvalitete mladostne kože.

V sožitju s trudom vsakega posameznika pa na poti do svežega, mladostnega videza delujeta tudi estetska medicina in kozmetika.

Odgovornost do sebe lahko dokažemo z izbiro ustreznega estetskega posega, izvedenega s strani usposobljene osebe.

Fotopomlajevanje

Fotopomlajevanje uporablja za doseganje učinka svetlobno energijo, kar je moč razbrati že iz samega imena te metode. Vir svetlobne energije predstavljajo laserji različnih vrst ter laserjem podobna tehnologija. Glede na vrsto uporabljenega vira svetlobne energije ločimo različne vrste pomlajevanja. V osnovi jih razdelimo v ablativne in neablativne.

Ablativne metode so tiste, ki povzročijo ablacijo kože, to je odstranitev kože do določene globine. Neablativne pa končni učinek dosegajo brez odstranjevanja vrhnjih plasti kože, temveč samo stimulirajo obnavljanje kože. Vse vrste pomlajevanja se tako uporablja za izboljšanje tonusa kože, odstranjevanje oz. zmanjšanje gub, ožanje por ter odstranjevanje žilnih in pigmentnih sprememb. Fotopomlajevanje je edini način, s katerim se obenem lahko zmanjšuje razširjene žilice na obrazu, pigmentne madeže, sončne poškodbe in akne.

Ablativne metode so sicer bolj učinkovite, hkrati pa prinašajo tudi večje tveganje za neželene učinke, kot so hiper- in hipo-pigmentacija, brazgotinjenje in lokalni izbruh herpesa.

V želji po čim manjši izgubi časa, čim hitrejši vrnitvi v aktivno življenje ter seveda čim manjšemu tveganju za neželene učinke, se tako vedno več ljudi odloča za neablativno pomlajevanje.

Kemični piling

Kemično luščenje kože dermatologi in kirurgi plastiki že desetletja uporabljamo za izboljšanje videza kože. Kemična raztopina, ki jo med posegom nanesemo na kožo, odstrani odmrle kožne celice in spodbudi nastajanje novih. Piling tako s pomočjo posebnih kemičnih substanc zagotavlja, da na površje kože ponovno pridejo mlade, prožnejše celice. To posvetli ten kože in izboljša njeno teksturo. Po takšnem postopku je koža mehkejša in ima zdrav, mladosten videz.
Kemično luščenje kože se uporablja za izboljšanje in glajenje kožne površine, za
glajenje gubic, ki so nastale zaradi prekomernega sončenja in drugih zunanjih vplivov in se pojavijo najprej na obrazu in vratu. Primerno je tudi za odstranjevanje ali pa vsaj zmanjšanje drobnih brazgotin na površini kože, ki so ostale po prebolelih aknah ali noricah. Poleg tega je učinkovit tudi v boju s sončnimi in starostnimi pegami in drugimi vrstami neenakomerne pigmentacije. Metodo kemičnega pilinga običajno uporabljamo za korekcijo finih gubic, sončnih peg, aken, brazgotin, za pomladitev starajoče se kože, za izboljšanje kakovosti kože pri kadilcih in poškodbah od sonca. Vendar pa ta metoda kože ne napne tako učinkovito, da bi nadomestila »facelift«. Z določenimi kislinami lahko uspešno zdravimo tudi nekatere oblike aken.

Za doseganje različnih rezultatov terapije in različnih globin delovanja uporabljamo več vrst kemičnih raztopin, globlji piling izvajamo s pomočjo glikolne kisline in fenola. Včasih namesto kemičnega pilinga uporabimo ablativni laserski piling, ki običajno deluje globlje, seveda je odvisno od tega, katero vrsto laserja uporabimo.

Pri kemičnem pilingu je potrebnih 3-5 tretmajev, odvisno od stanja vaše kože. Poseg ne zahteva daljšega okrevanja, pojavi se lahko le rdečica, ki sčasoma izgine. Vsaj nekaj časa se moramo pazljivo izogibati soncu, ki lahko dodatno nadraži že tako občutljivo, novo, nežno kožo.

Kljub temu da je naša težava zgolj estetske narave, lahko kemični piling povzroči resne težave, če ga ne izvaja strokovno usposobljena oseba. Zelo pomembno je, da poseg izvaja izkušen dermatolog.

Nekirurški lifting z radioferkvenco

Je  neinvazivna tehnika, pri kateri s pomočjo radiofrekvenčne energije segrejemo globlje plasti kože. To segrevanje privede do trenutnega krčenja vezivnih (kolagenskih) vlaken in obenem stimulira določene celice (fibroblaste), da začnejo intenzivno proizvajati nova kolagenska vlakna. Na ta način v koži posredno obnovimo vezivna (kolagenska) vlakna in jih tudi »pomladimo«. Radioferkvenca daje izredne rezultate pri tretmajih obraza za bolj mladostno, napeto in gladko kožo, tretmaju gubic, povečanju sijaja na obrazu, napenjanje ovele kože na vratu, podbradku, trebuhu (npr.po porodu), na notranjih delih nadlahti in stegen. Rezultat je delno opazen že takoj po postopku, na končne učinke pa je potrebno počakati nekaj tednov.

Nekirurški lifting omogoča terapije brez bolečin in brez stranskih učinkov. S segrevanjem tkiva povzročimo krčenje kolagenskih (vezivnih) vlaken ter spodbudimo nastajanje elastina ter novih, bolj funkcionalnih kolagenskih vlaken. Sočasno z učvrstitvijo kože, se zmanjšajo tudi gube ter izboljša elastičnost, koža pa pridobi rožnat in svež izgled.

Z nekirurškim liftingom lahko dosežemo pomlajevanje kože, krčenje (zatezanje) povešene kože kjerkoli na telesu (obraz – veke, čelo, podbradek, notranji deli nadlahti, stegen, trebuh…), glajenje nekaterih gub, odpravljanje celulita ter tudi izboljšanje strij.

Vedeti pa morate, da postopek gub nikakor ne more odpraviti v celoti, odlične rezultate pa lahko pričakujete, če se zanj odločite zaradi regeneracije kože, kar seveda posledično gladi tudi gubice.

Mezoterapija

Mezoterapija je postopek, s katerim v kožo vnašamo različne tekoče zdravilne snovi kot so hialuronska kislina, vitamini, minerali, zdravila ali aminokisline z namenom zdravljenja ali izboljšanja različnih motenj kože. To je vnašanje – vbrizgavanje aktivnih substanc v podkožje. Pri tej tehniki uporabljamo mikroinjekcije in vbrizgamo homeopatska zdravila ali vitamine v mezoderm ali srednji sloj kože in tako spodbudimo zdravljenje ali korekcijo določenega dela telesa. Mezoterapija je injicirana samo na tistih mestih, kjer je to potrebno.

Z mezoterapijo lahko na primer koži dodajamo hialuronsko kislino, ki je eden najpomembnejših dejavnikov vlažnosti v koži. Zniževanje ravni hialuronske kisline je posledica številnih vzrokov, najpomembnejši med njimi so naša leta, izpostavljanje soncu, kajenje in spremembe v nivoju hormonov.

Z mezoterapijo ponovno navlažimo kožo,  izboljšamo njen tonus in elastičnost ter učinkovito zgladimo gube. Postopek uporabljamo na obrazu, vratu, dekolteju in na rokah.

Med metode pomlajevanja sodi tudi terapija glajenja gubic z botoxom in različnimi polnili.

Več o tem prihodnjič.

Vse omenjene posege izvajamo v ambulantah Estetike Onišak v Moravskih Toplicah in v Ljubljani.

Več informacij:

ESTETIKA ONIŠAK zdravstvene storitve d.o.o.

www.estetika-onisak.si

boris.onisak@estetika-onisak.si

GSM: 041 328 338, F 02 51 23 386

manuela

Prijava na novice

[recaptcha]