fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Ko smeti spregovorijo

Študenti Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko so že tretjič izvedli akcijo “Zadeni v koš”, v kateri opazujemo, koliko časa bo trajalo, da bo nekdo pobral nastavljeni odpadek. Posebno če je le ta malce drugačne vrste.

Študenti drugega letnika medijskih komunikacij iz Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru smo v letošnjem letu začeli projekt, ki naj bi na malo drugačen način javnost opozoril na določene ekološke probleme, predvsem kar se tiče nekulturnega smetenja. Gre za t. i. flashmob dogodek, ki se izvede v nekem javnem prostoru, pri njem pa lahko sodelujejo različni prostovoljci. Eden izmed članov ekipe blizu pripravljenega koša “na skrivaj” odloži odpadek, medtem ko preostali člani ekipe čakajo, kdo od naključnih mimoidočih bo odpadek prvi pobral. Tistemu, ki se prvi opogumi, pobere odpadek in ga da v koš, skrbno skrit Spidi (animator Slavc L. Kovačič) preseneti , zaigra skladbico, in se tako “razkrije”. Celotno akcijo posnamemo tudi s kamerami, posnetek pa nato zmontiramo ter objavimo na spletu.


Tako smo 25. 6. 2011 v Mestnem parku, Maribor, izvedli že tretjo akcijo “Zadeni v koš”. Tokrat malo drugače. Posneli smo skrito kamero. Postopek nameščanja odpadka je bil enak kot pri prvih dveh akcijah le, da nismo čakali na enega posameznika, ki bo pobral smet, ampak več posameznikov. Srečneža, ki je pobral smet je presenetil glasbenik in otroški animator Spidi, ter jih presenetil s skladbico.


ekipa flashmoba
ekipa flashmobaflashmob na Lentu
flashmob na Lentu


Povezava do videa prve akcije na Grajskem trgu: http://youtu.be/VSalayYlbOo?hd=1

Povezava do druge akcije v nakupovalnem središču Qlandia, Maribor: http://youtu.be/W-HKKeo3O1A?hd=1

Projekt smo v sodelovanju s podjetjem Etika d.o.o. zasnovali, pripravili in izvedli študenti drugega letnika medijskih komunikacij Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Univerza v Mariboru.

Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko: http://www.feri.uni-mb.si/

Etika d.o.o.: http://www.etika.si/

Ecomedia: http://ecomedia.si/Lep ekološki pozdrav Vam želijo

Ajda Račečič, Mojca Marš, Simon Potočnik, Klemen Peras, Natalija Pravdič, Ana Matjašič, Klemen Krulec, Nejc Žolgar, Mitja Simončič, Luka Jesenšek, Aljaž Tepina

vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]