fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Aplavz za pobrani odpadek

Študenti Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko so že drugič izvedli akcijo “Zadeni v koš”, v kateri opazujejo, koliko časa bo trajalo, da bo nekdo pobral nastavljeni odpadek. Posebno če je le ta malce drugačne vrste.

Študenti drugega letnika medijskih komunikacij iz Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru so v letošnjem letu začeli projekt, ki naj bi na malo drugačen način javnost opozoril na določene ekološke probleme, predvsem kar se tiče nekulturnega smetenja. Gre za t. i. flashmob dogodek, ki se izvede v nekem javnem prostoru, pri njem pa lahko sodelujejo različni prostovoljci. Eden izmed članov ekipe blizu pripravljenega koša “na skrivaj” odloži odpadek, medtem ko preostali člani ekipe čakajo, kdo od naključnih mimoidočih bo odpadek prvi pobral. Tistemu, ki se prvi opogumi, pobere odpadek in ga da v koš, skrbno skrita ekipa zaploska in se tako “razkrije”. Celotno akcijo posnamejo tudi s kamerami, posnetek pa nato študenti zmontirajo ter objavijo na spletu.


Povezava do videa prve akcije na Grajskem trgu: http://youtu.be/VSalayYlbOo?hd=1

Skupina mariborskih študentov je tako v soboto, 4. 6. 2011, v mariborskem nakupovalnem središču Qlandia že drugič izpeljala akcijo Zadeni v koš. Akcija je potekala ob svetovnem dnevu okolja v okviru prireditve Qlandia&Vitafit.si – zdravo okolje za vse ljudi. Tokrat so koncept malce prevetrili in za spremembo mimoidoče izzvali s »umazano« revijo ter nato opazovali, če bodo njihove reakcije drugačne.


foto: Natalija Pravdič


Prvič je akcija potekala na Grajskem trgu, posnetek flashmoba pa si je do sedaj na YouTubu ogledalo že več kot 20 000 ljudi. Po besedah glavnega organizatorja, Aljaža Tepine, je tokratna akcija uspela še v večjem merilu, saj so ljudje v nasprotju s projektom na Grajskem trgu odpadek zelo hitro pobrali. “V prihodnosti se obeta še ena podobna akcija, izvedena na Festivalu Lent. Tako nas bi lahko videlo še več ljudi in bi verjetno spodbudili še več zanimanja. Poleti pa si bomo vzeli kratkek odmor, da lahko s septembrom nadaljujemo s polno paro; upamo namreč na podobne akcije po celotni Sloveniji,” nam je povedal Aljaž Tepina. Za projekt se je, med drugim, odločil prav zaradi osebne izkušnje; zelo ga namreč motijo odpadki, ki ležijo na tleh, pogosto kar ob koših za smeti: “Morda se nekaj od tega res razgradi, a vseeno tak prizor ni lep in vsekakor ne spada v civilizirano kulturo, ki naj bi bila vešča vsaj osnovnih higienskih navad.”

Mladi s tem vedno bolj odmevnim projektom opozarjajo na problematiko nekulturnega smetenja in se obenem sprašujejo, koliko časa bo trajalo, da nekdo pobere odpadek. Koliko mimoidočih se bo mirno sprehodilo mimo?



foto: Ana Matjašič



O projektu

Projekt smo v sodelovanju s podjetjem Etika d.o.o. zasnovali, pripravili in izvedli študenti drugega letnika medijskih komunikacij Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Univerza v Mariboru.

Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko: http://www.feri.uni-mb.si/

Etika d.o.o.: http://www.etika.si/

Ecomedia: http://ecomedia.si/

vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]