fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Katero ogrevanje vam v resnici prihrani največ – več kot 11.500 evrov?

Ekosen

(oglasno sporočilo) Preberite do konca in pomislite, kaj vse lahko naredite za ta denar. Omogočite izobraževanje sebi in otrokom, kupite bolj varen avto, večje zemljišče, posadite več sto dreves,  vložite v posel, imate finančno rezervo v teh negotovih časih. Skratka zagotovo lahko povečate svojo kakovost bivanja.

Odločitev, kateri sistem ogrevanja vzeti, ni lahka

Na trgu so prisotna podjetja, ki ponujajo različne sisteme ogrevanja. V večini se gleda na izbiro preprosto: kolikšna je predvidena poraba in investicija ter povratek investicije na podlagi teh parametrov. Zaplete se že pri predvideni porabi.

Predvidena poraba se računa iz proizvedenih kilovatov v grelnem telesu, vendar ta podatek ni vedno relevanten. Naj vam pojasnimo. Vzemimo 2 KW močan likalnik in 2KW močan električni radiator. Ali bomo imeli sobi enako toplo, če ogrevamo z likalnikom ali z radiatorjem? Odgovor je jasen: ne.

Žal veliko trgovcev ne razume ali ne želi razumeti, da obstajajo različno učinkoviti načini prenosi toplote v prostor in da COP 4 pri prvem grelnem telesu še zdaleč ne pomeni, da se tudi prenese 4-krat več energije v prostor kot pri COP 1 pri drugem. Prav tako se pogosto enači manjša poraba energije z manjšim ekološkim odtisom, kar tudi ni nujno sorazmerno povezano, saj se pri nekaterih sistemih porabi do 40-krat več energije za izdelavo produkta in tudi recikliranje. Zaradi nevednosti kupcev in na prvi pogled logičnih trditev trgovcev (ki so tudi pogosto le nevedni, preverjeno), danes ljudje kupujejo predrage sisteme ogrevanja, namesto da bi svoj denar uporabili za koristnejše namene ali ga investirali v projekte z višjo dodano vrednostjo.

Ekosen IR

 

Kaj je torej najugodnejši sistem ogrevanja?

Da dobimo pravi odgovor, se moramo vprašati naslednja vprašanja: Katere omejitve imamo pri izbiri sistema? Kakšen objekt ogrevamo (izolacija, lokacija)? Koliko tople vode potrebujemo? Kako bomo sistem uporabljali (občasno, stalno, glavno, ali je prisotno pomožno ogrevanje itd.)? Kakšne so trenutne cene energentov in kakšni so trendi gibanja cen? Koliko stane investicija? Kakšni so stroški lastništva sistema ogrevanja (vzdrževanje, življenjska doba in poraba energenta)? Kakšna je učinkovitost dostave porabljene energije v uporabno toploto (kot smo to omenili na začetku vezano na likalnike in radiatorje)? Koliko nam pomeni izgled sistema? Kakšen je dejanski ekološki odtis sistema ogrevanja?

Primerjava toplotne črpalke in IR sistema ogrevanja

Naredimo primer s primerjavo in danes zelo popularne toplotne črpalke zrak voda in IR SUNLIFE sistem ogrevanja: za dobo ogrevanja 25 let, novogradnja s 130 m2 ogrevalne površine, 4 člansko gospodinjstvo, sodobna izolacija, lokacija v Ljubljani, ogrevanje se uporablja stalno, kot glavno ogrevanje, dnevni in nočni režim (21 in 18 stopinj Celzija), energent elektrika. Pri tem upoštevajmo podatke o dejanski razliki v porabi glede na ankete uporabnikov obeh sistemov, v primeru pravilnega upravljanja z IR SUNLIFE sistemom je lahko poraba za ogrevanje z njim še manjša. Opomba: zaradi enostavnosti ne upoštevamo razlik zaradi inflacije ali dviga padca cen, vseh možnih stroškov (to lahko napravite sami), saj so bistvena razmerja in ne vplivajo na bistvo izračuna.

Ekosen - primerjava

Toplotna črpalka zrak voda: Investicija z radiatorji okoli 12.000€, predvidena povprečna poraba na sezono s porabo za toplo vodo znaša okvirno 430€, vzdrževanje 50€ letno, menjava sistema po koncu življenjske dobe 6.500€. Skupni strošek lastništva znaša v 25 letih 30.500 eur. Ne upoštevamo večjih okvar, menjav radiatorjev, termostatov…

IR SUNLIFE grelni sistem s sodobnim grelnikom vode: Investicija okoli 3.800 eur, predvidena povprečna poraba na sezono s porabo za toplo vodo znaša okvirno 590 eur, vzdrževanje-menjava termostatov izven garancijske dobe 250 eur in popravilo 2 panelov zaradi okvare izven garancijske dobe 150 eur. Skupni strošek lastništva je 18.950 eur.

Razlika znaša 11.550€ v prid SUNLIFE IR grelnim panelom. Za podrobnejšo obrazložitev lahko kontaktirate podjetje EKOSEN.

Upoštevajte, da smo uporabili najbolj optimistične podatke za toplotno črpalko in najbolj pesimistične za sistem IR SUNLIFE ogrevanja. V praksi je poraba z IR SUNLIFE  sistemom lahko dosti nižja in celo prekosi porabo toplotne črpalke. Tudi če ne upoštevamo menjave toplotne črpalke, je IR ogrevanje v močni prednosti. Če dodamo prihranek prostora (vsaka centralna peč rabi kurilnico – 1m2 prostora pa je na trgu vreden v povprečju 1.000 eur) in realne stroške vzdrževanja toplotne črpalke,  je matematika še bolj v prid IR ogrevanja.

Da se ne trudite z računi za druge sisteme, vam lahko zagotovimo, da se na koncu  izračun investicije v kateri koli drug sistem konča v prid IR SUNLIFE ogrevanja, v večini primerov, ko upoštevamo vse glavne spremenljivke, posebno v primerih upravljanja z ogrevanjem.

Ekosen

Da ne bo nesporazumov, ne trdimo da je toplotna črpalka neekonomična, saj je v primerjavi z drugimi sistemi ogrevanja popolnoma sprejemljiva rešitev in je poraba dejansko izjemno nizka. Tu je dana samo kot primer. Tudi vsi drugi sistemi ogrevanja so v istem ali celo slabšem položaju kot toplotna črpalka, ko jih postavimo ob bok IR SUNULIFE grelnim sistemom. Tudi podjetje EKOSEN, ki sedaj ponuja IR SUNLIFE grelne panele, je bilo pred leti zagovornik toplotnih črpalk, dokler niso pred 6 leti spoznali IR SUNLIFE tehnologije, zato strankam najprej naredijo analizo smotrnosti nakupa njihovega sistema.

Jasno, so primeri, ko so drugi sistemi ekonomsko bolj upravičeni od nakupa SUNLIFE sistema ogrevanja (lasten gozd) in tu je na posamezniku ali bo upošteval izključno vidik ali druge prednosti IR SUNLIFE sistema ogrevanja (enostavnost uporabe, občutek toplote, ekološki vidik). Tudi v primeru uporabe drugega sistema ogrevanja, lahko uporabite IR SUNLIFE kot idealno obliko dogrevanja ali ogrevanja kopalnic.

ekosen salon_01

Če dodamo pomožne spremenljivke, kot na primer prihranek prostora, estetski videz (možnost slik, kipov, ki vas grejejo), občutek toplote, kaj lahko napravite s preostankom denarja, vedno več zelene elektrike… potem hitro vidimo, zakaj je takšno povpraševanje po IR SUNLIFE tehnologijah ogrevanja. Zaradi takšnih lastnosti IR ogrevanja, postaja IR ogrevanje trend z izjemno rastjo v Evropi, kjer rast prodaje dosega preko 58 % na letni ravni.

Kaj so prednosti IR  SUNLIFE ogrevanja?

Za tiste, ki ne poznate delovanja IR SUNLIFE tehnologije, bomo na kratko pojasnili princip delovanja. Energija se od grelnih teles na daljavo prenese v predmete, ki se nežno ogrejejo in šele nato predmeti segrevajo tudi zrak. To je ključna razlika med drugimi sistemi ogrevanja in ravno ta je bistvena za njegove prednosti. Druga prednost pa je, da deluje na elektriko, ki je energija sedanjosti in prihodnosti, hkrati pa edini energent, ki ga kupite najmanj 2-krat več kot pred 17 leti za povprečno plačo.

Ogrevanje z IR SUNLIFE odlikujejo izjemni, do 60% manjši stroški ogrevanja, nizka investicija, velika zanesljivost delovanja, enostavna montaža in upravljanje, pozitiven vpliv na zdravje in počutje, manjši vpliv na okolje, toplota se v prostoru porazdeli enakomerno, zmanjša se plesen in vlaga, prihrani se prostor, poleg tega so grelna telesa estetskega videza. Ko primerjamo druge sisteme ogrevanja, nobeden ne omogoča vseh teh prednosti hkrati, ker to preprečujejo fizikalni zakoni ali sama zgradba sistemov, ne glede na napredne tehnologije, ki se uporabljajo.

EKOSEN – kdo so?

Podjetje EKOSEN je edini zastopnik IR SUNLIFE ogrevanja v Sloveniji. Podjetje ima jasno vizijo, ki  jo uspešno dosega.  Vizija podjetja je, da postanejo največji ponudnik varčnih in pametnih rešitev za gospodinjstva ter podjetja v Evropi in ustvarjajo sinergijo z drugimi podjetji, ki ponujajo produkte, ki prinašajo dodano vrednost v življenje ali poslovanje njihovih strank.

Ekosen Sunlife

Strokovnosti in svetovanju pri nakupu IR SUNLIFE sistemov ogrevanja posvečajo veliko pozornosti. Svetovanja izvajajo strokovnjaki z licenco, ki so deležni rednih izobraževanj, zato tudi redno presegajo pričakovanja njihovih strank.

Če želite izvedeti več, pošljite povpraševanje na naslov: info@ekosen.si,  lahko pa se dogovorite za termin v svetovalni pisarni v BTC ali Mariboru ali pokličete in zaprosite za informativno ponudbo ali ogled vaših prostorov za izdelavo natančne ponudbo. Ekosenovi strokovnjaki vam bodo z veseljem pomagali!

.

SUPER A

Aleš Babič, ustanovitelj podjetja EKOSEN in avtor knige Zakaj smo brez denarja. www.ekosen.si

info@ekosen.si

080 30 10 – brezplačna številka

 

02/620 81 99

 

vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]