fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Kako je Petra rešila svoje partnerstvo

ali Kako NLP veščine lahko izboljšajo odnose

Petra se že dalj časa ni počutila ok. Odkar se je rodila še hči, s partnerjem nista našla povezave. Veliko ga ni bilo doma in počutila se je, da je za vse sama. Prej je bila nasmejana in vesela, rada je bila v družbi, še posebej, kadar sta šla s partnerjem skupaj ven, zdaj pa teh dni sploh ni bilo več. Nista šla več ven, in iskreno ji niti ni bilo do tega. Čutila je, da se oddaljujeta in potem je, ko sta bila skupaj, čutila jezo in tej jezi tudi večkrat pustila, da se je izrazila. Včasih se je prav drla na njega, da ne more več. V hčerki je našla uteho, na nek način igračko. Včasih ji je govorila, kako se počuti, čeprav je na nek način vedela, da je v teh težava še dolgo let ne bo razumela. Razmišljala je, ali se ji bo zgodilo tako, kot se je že več kolegicam, da bosta šla narazen. Mnoge so rekle, »če ni za bit, je pa za it«. Včasih se ji je zdelo celo, da se kar malo spodbujajo druga drugo. Kot da so nek mini klub. A tega se je bala. Da bi se to zgodilo tudi njej. Misel na to jo je dušila. Prav tesnobno se je počutila ob tem. Da bi bila sama z dvema otrokoma. In iskati nekoga novega. Rekla si je, da bi raje kot motivacijo za ločitev našla rešitev, kako svojo vezo obdržati.

Sposodila si je nekaj knjig o partnerstvu, gledala je razne podkaste in vloge in vmes slišala za NLP. Potem si je sposodila dve knjigi o tem NLPju – Algoritem za uspeh in Vzgoja in učenje z manj stresa. To slednjo ji je priporočila tudi kolegica. Knjigi sta jo toliko zaposlili, da je začela potem še »guglati«, kje in kdaj so ti NLPji. Primerjala je različne NLP šole in primerjala prednosti; najbolj jo je pritegnil program NLP Centra. Malo zaradi načina dela, malo zaradi velike strokovnosti, malo pa tudi zaradi tega, ker očitno deluje team trenerjev, ne samo ena posameznica ali posameznik. Ter moški in ženske. Sama je vedno poudarjala, da je pomembno, da so timi uravnoteženi in zato je bila še posebej vesela, da ima sina in hčerko.

Idealnega termina ni našla, zato se je z mamo dogovorila, da bo pazila otroke ob torkih, ko so bila na koledarju  izobraževanja in se odločila, da najprej obišče NLP diplomo, ki je v NLP Centru začetna, 30 urna stopnja in večinoma poteka v skupinah. Hotela je trening v živo, da dobi tisto pravo izkušnjo. Tako je sebi izpolnila vse pogoje in se prijavila. »Iz nič ni nič in to me zanima. Nikoli ni idealno, a če bom čakala, bom to potrebovala kvečjemu še bolj in moji izzivi bodo le še večji«, si je rekla. Prebirala je pričevanja udeležencev in bila še bolj prepričana, da je izbrala pravo možnost.

Prvi dan je bil zanimiv. Mnogo novih stvari je slišala, nekaj se jih je spet spomnila, prejela je ogromno novih znanj in po glavi ji je zvečer rojilo po pravici več vprašanj kot rešitev. A pričenjala je razumeti, kje v njeni psihi nastajajo težave. In kako lahko prične reševati konkretne probleme. Kaj so lahko razlogi, da se s partnerjem oddaljujeta. Ves čas je krivila njega, ker ga ni. Da beži od problemov in mu zato očitala vse živo. Vsak detajl mu je »obesila«. In zdelo se ji je, da čisto upravičeno. No, tako je potem razmišljala, ali je kaj, kar lahko spremeni sama? Njega bo težko spremenila. In v resnici si je želela, da bi imela več podpore. Tudi ljubezni, take, kot sta jo imela na začetku, tudi še ne tako dolgo nazaj.

Ko je bil mesec mimo, je imela v rokavu že precej rešitev in zdelo se ji je, da se njuna komunikacija izboljšuje. Tudi njeno počitje se je izboljšalo. Ni bila več utrujena, kdaj pa kdaj je bila celo dobre volje. Partnerja še vedno večkrat ni bilo doma, takšna je bila narava njegove službe, a pogovarjala sta se več. Ni pa ji še uspelo, da bi se – »pogovorila«. Iskala je stik, iskala je tisti trenutek, da bi mu povedala, da ga potrebuje več. Na NLP se je naučila že več receptov in jih po tihem preizkušala.  Odločila se je tudi za nadaljevanje na delu, ki se imenuje NLP Praktik. Začela je spet hoditi na kave s kolegicami in uspelo se ji je ogibati tem o »šimfanju« in jamranju. Še posebej tistih tem, ko so punce »šimfale« partnerje. Bivše ali sedanje.

Ni bilo dolgo, kar je njen partner predlagal, če bi šla en večer spet ven. Malo je že bila presenečena in tudi v zadregi – malce slabe vesti je že imela, ker ga je že precej časa »odlagala«. Potem jo je celo postalo strah, kaj če bi on rad »pogovor«, da bi šla narazen. Konec koncev je tudi v njegovi družbi precej parov že »nehalo«. Rekla si je, kar bo – pa bo. Bom že. Čutila je moč. Intuicija pa ji je tudi govorila, da mogoče pa vendarle ne kaže »takih znakov« in da bi rad šel spet na randi.

Ta – randi je šel pravzaprav zelo dobro, dokler ni po večerji nastala tišina. Gledal jo je malce žalostno in pričel razlagati, kako se zadnje mesece, mogoče še dlje, počuti. Kot bi poslušala samo sebe. Ni mu všeč, da se oddaljujeta, da se ne pogovarjata, niso mu všeč »poročila« o kolegicah, ki so se razhajale, ni mata več tem o vzgoji in še posebej se je »pritožil«, da se ne pogovarjata o otrocih. Ne na pozitiven način. Samo o tem, kaj je narobe, kdo je nagajal, kdo kašlja in podobno. In potem se je posmejal in rekel, pa tudi intimnosti pogrešam. »Iz tvoje strani, tako, kot sva to počela prej, ko si tudi ti kdaj dala iniciativo, zdaj pa se velikokrat braniš«. In čisto na koncu je rekel magični: »rad bi, da bi bilo tako kot prej«.

Petra ga je samo poslušala in mu dala prostor, da je lahko izrazil svoje občutke, svoje misli. Naučila se je poslušati na NLP izobraževanjih, naučila se je sklepati dober stik, naučila se je postavljati v dobre občutke, se počutiti uporabno in tako ni »pokvarila« momenta. Parterja je objela, se nasmejala. Odkrito – odvalil se ji je velik kamen od srca. Potem mu je tudi ona povedala, da se počuti enako in da si želi, da njun ogenj spet zaživi, da najdeta drug v drugem spet tisto, zaradi česar sta prišla skupaj. Tudi nadaljevanje večera je bilo res lepo in že v kratkem času sta se spet več držala za roke, hodila na sprehode, se smejala, pogovarjala in celo kake napornejše teme sta dosti lažje predebatirala – nista se več skregala kot prej.

Petra je spoznala še nekaj drugih veščin,  npr. organizacijskih, prepoznala je nekaj svojih družinskih vzorcev, ki so bili manj uporabni in so ji očitno dali slabše rezultate. Še bolj se je posvečala iskanju rešitev in v NLPju našla res odlično zakladnico orodij. Njen vsakdan je postajal vedno prijaznejši, lepši, in kak dan si je celo rekla, da je srečna. Tudi nekaj kolegic jo je že pohvalilo in jo hudomušno vprašalo, če ima »koga«? »Ne,« je rekla, »s partnerjem sva si spet blizu. Hodim na NLP in sem se naučila, kako bolje voditi svoje odnose. Pravzaprav sem ugotovila, da sem ga prej tudi jaz kar dosti »biksala« v komunikaciji in odnosu. Zdaj to razumem in delam na sebi«.

Gaber Marolt

Gaber Marolt je poslovni trener in trener NLPJa, coach in serijski podjetnik. Predava tudi pedagoške in vzgojne veščine, je avtor knjige Vzgoja in učenje z manj stresa. Je NLP pravi potrjeni Master Trainer v Sloveniji po metodologiji INLPTA, ki zagotavlja najvišje standarde v NLP znanosti in izobražuje tudi druge trenerje in coache. Je ustanovitelj NLP Centra in Coaching Akademije, izjemen motivacijski govorec in eden najbolj iskanih coachev.

Več o NLP izobraževanjih NLP Diploma in NLP Praktik si lahko preberete na tej povezavi https://nlp-center.si/nlp-praktik/

Aktualno ponudbo NLP izobraževanj in poslovnih delavnic preverite na spletni strani NLP Centra:

https://nlp-center.si/ .

vitaFIT

Dodaj komentar

Prijava na novice

[recaptcha]