fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Izmenjava oblačil pomeni ohranjanje naravnih virov

Pred mednarodnim dnevom okolja 2011: Izmenjava oblačil pomeni ohranjanje naravnih virov

Dogodek: Izmenjava oblačil

Datum: 04. 06. 2011

Ura: med 11. in 14. uro

Lokacija: trgovsko središče Qlandia, Maribor

Organizator izmenjave : Društvo Ekologi brez meja (projekt Tovarna dela – tekstil)

 

Letošnji svetovni dan okolja poteka na temo ohranjanja voda. Voda postaja strateška dobrina, a se še premalo zavedamo njenega pomena in vseprisotnosti. Tekstilna industrija je največji onesnaževalec sveže vode na svetu. Za eno tipično 200 gramsko majico iz bombaža porabimo več okoli 2700 litrov vode, 8 kilovatnih ur elektrike,  poleg tega pa je vzgoja bombaža vezana tudi na ogromno porabo pesticidov.

V Sloveniji vsako leto odložimo okoli 410 ton tekstila. Največkrat se znebimo še povsem uporabnih oblačil.  Če bi vsak človek en kilogram oblačil, ki je namenjen na odlagališče, ponovno uporabil, predelal, podaril, bi mu s tem podaljšal življenjsko dobo in prihranili 6000 litrov vode. Se vam zdi vredno? Nam se, zato imamo idejo!


Izmenjava oblačil, ki jo organizira društvo Ekologi brez meja v okviru projekta Tovarna dela – Tekstil, je odlična priložnost, da zamenjate oblačila, se znebite »cunjic«, ki jih ne nosite več, obenem pa obogatite garderobo s kakšnim ‘novim-starim’ kosom oblačila. Prav tako pa lahko prinesete in izmenjate otroška oblačila ter dodatke.


Izmenjava je zdaj že redni dogodek društva in bo potekal po načelu blagovne izmenjave – prinesi 5 odnesi 5: vsak prinese 5 kosov oblačil, ki se jih je naveličal iz različnih razlogov, jih odda na mizo in s tem dobi pravico vzeti enako število poljubnih kosov, ki so jih prinesli drugi udeleženci.


Če vam ni do izmenjave, pa imate vseeno gnečo v omari, vas vabimo, da prinesete in nam podarite odvečna oblačila, uhane, torbice in ostale modne dodatke ter hišne tekstilije. S tovrstno donacijo boste podprli projekt Tovarna dela Tekstil, v sklopu katerega se bo ustanovilo socialno podjetje, ki bo zaposlovalo ljudi iz najbolj ranljivih skupin.


Edino, kar prosimo, je, da so oblačila oprana.


Vljudno vabljeni!

Kaj zbiramo?

1. OBLAČILA IN DODATKI :

●      moška in ženska oblačila:

●      dnevna oblačila (hlače, krila, bluze, srajce, brezrokavniki, obleke, suknjiči, blazerji)

●      oblačila za prosti čas (hlače krila, puloverji, jopice, jakne)

●      športna oblačila(trenirke, trikoji, majice s kratkimi rokavi)

●      vrhnja oblačila (plašči, jakne, bunde)

●      nosečniška oblačila,

●      oblačila za močnejše postave,

●      otroška oblačila,

●      spodnje perilo,

●      modni dodatki : nakit, rute, pasovi, torbice, nahrbtniki, potovalke,

●      čevlji v paru,

●       usnjeni izdelki.


2. HIšNE TEKSTILIJE:

●      posteljnina, rjuhe, pregrinjala, prešite oddeje, brisače,

●      prti in zavese.


Več o projektu Tovarna dela – Tekstil

Tovarna dela – Tekstil je projekt socialnega podjetja s tekstilno dejavnostjo za zbiranje, obdelavo, preoblikovanje in prodajo rabljenega tekstila, ki ga sofinancira Evropski socialni sklad. Namen projekta je osveščanje javnosti o pomenu ločenega odlaganja tekstilnih odpadkov, vzpostavitev učinkovitega sistema zbiranja rabljenih oblačil in razvoj zaposlitvenih možnosti ter zelenih delovnih mesta za ranljivi ciljni skupini iskalcev prve zaposlitve in brezposelnih starejših od 50 let. Cilj projekta je ustanovitev socialnega podjetja, ki bo z zaposlovanjem ranljivih ciljnih skupin nadaljevalo z izvajanjem ekonomsko vzdržne dejavnosti zbiranja, obdelave in nadaljnje prodaje rabljenih oblačil.


Projekt je mrežni projekt nevladnih organizacij in regionalnih institucij s podporo zasebnega sektorja. V njem sodelujejo Mladinski center Dravinjske doline, Društvo za razvoj socialnih programov in socialnega podjetništva, Zadruga dobrote, Društvo Ekologi brez meja, Okoljsko raziskovalni zavod, združenje oblikovalcev, arhitektov in rokodelcev Grupa, Zavod Pika.

Dodatne informacije:

Več informacij:

Polonca Štritof – odnosi z javnostmi

Ekologi brez meja

E: polonca.stritof@ocistimo.si

T: 051 628 225


Barbara.Živčić- vodja projekta

Ekologi brez meja

E: barbara.zivcic@ocistimo.si

T: 040 345 950

www.ekologibrezmeja.si

Za projekt Tovarna Dela – Tekstil:

Polona Marinček – odnosi z javnostmi

DSP Center

E: polona.marincek@tovarnadela.si

Gsm: 041 600 803

VITAFIT – SOCIALNA OMREŽJA

Prijava na novice