fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

FIT CAMP MARIBOR

VPLIV REDNE VADBE NA ZDRAVJE

Če bi lahko ustekleničili vse koristi, ki jih daje telesna dejavnost, in stekleničko prodali farmacevtski industriji, bi se prodajala za med.  (dr. George Sheehan)

Z aktivnim in zdravim načinom življenja lahko po podatkih, ki so jih zbrali ameriški strokovnjaki, za svoje zdravje naredimo kar petkrat več kot celoten sistem zdravstvenega varstva.

FIT CAMP MARIBOR
FIT CAMP MARIBOR

Telesna dejavnost kot sestavni del življenja

Marsikdo običajno nima težav, ko je treba poiskati kakšen izgovor, za posedanje pred televizorjem in se izogniti takšni ali drugačni telesni dejavnosti. Mnogi stresajo izgovore malodane iz rokava; enkrat imajo preveč drugega dela, drugič je preveč vroče ali hladno, tretjič se zaradi razmer na cestah ne morejo odpeljati do fitnes centra, peš pa je predaleč,… Zlasti pa sta najbolj pogosta izgovora: “Tako zelo sem utrujen-a!” in “Nimam časa!”. Edini izhod iz tega začaranega kroga je v vsakem trenutku izkoristiti še tako majhno priložnost za telesno dejavnost in s tem začeti takoj.

Že več let strokovnjaki za šport in rekreacijo spodbujamo ljudi, naj namenijo več časa različnim telesnim dejavnostim. Poudarjamo predvsem hojo, tek, kolesarjenje, plavanje in druge podobne dejavnosti, ki ohranjajo vzdržljivost srca, ožilja in pljuč. Ne glede na vse govorjenje in pisanje o pomenu telesne dejavnosti za boljše počutje in trdnejše zdravje, pa je delež telesno neaktivnega prebivalstva še vedno zelo visok. Izgovor, da za rekreacijo ni dovolj časa, je postal že pravo pravilo, kako se izogniti skrbi za svoje telo in ga prepustiti zobu časa.

 

Telesna dejavnost za trdnejše zdravje in boljše počutje

Po rezultatih mnogih raziskav je danes »telesna nedejavnost« tudi uradno priznana kot dejavnik tveganja za nastanek številnih obolenj, zlasti bolezni srca in ožilja. Vsekakor pa to ni edini razlog za telesno dejavnost. Vloga redne telesne dejavnosti za preprečevanje bolezni srca in ožilja je brezmejna. Možnost zaščite pred temi boleznimi je pri tistih, ki so začeli aktivno živeti, celo večja kot pri tistih, ki so prenehali kaditi.

Ukvarjati se z zmerno intenzivnimi telesnimi dejavnostmi – »živeti aktivno življenje« – prinese številne koristi, tako duševne kot tudi fizične. Vendar žal teh ni mogoče »skladiščiti«. Uživate jih lahko, dokler z gibanjem ne prenehate. Nekatere koristi so dolgoročne, spet druge bolj trenutnega značaja. Tako vam bo redna telesna dejavnost pomagala izgubljati odvečne kilograme in oblikovati postavo. In četudi vas je narava obdarila z brezhibno postavo in po vašem mnenju vadbe ne potrebujete, boste z redno telesno dejavnostjo dosegli tudi več osebnega zadovoljstva in energije. Bolje se boste spopadali z vsakodnevnim stresom, uživali v hrani in bili manj obsedeni s telesno težo, bolj učinkovito nadzirali svoje življenje, se bolje počutili in imeli več samozavesti. Hkrati se boste tudi bolj učinkovito sproščali in bolj mirno spali. Telesna dejavnost pa ugodno vpliva tudi na zdravje, krepi srce in pljuča, kosti postanejo čvrstejše. Pomaga pri preprečevanju različnih bolezni, kot so bolezni srca in ožilja, rak na dojki in drugih rakavih obolenjih, osteoporoza…, uravnava maščobe in holesterol v krvi, izboljšuje obrambni sistem telesa, izboljšuje ravnotežje, koordinacijo in hitrost ter ohranja čvrste mišice in gibljive sklepe.

Telesna dejavnost je neke vrste »preventivna medicina«. Poleg tega so podatki iz različnih študij pokazali, da imajo telesno dejavni ljudje gibalne in funkcionalne sposobnosti na približno enaki ravni, kot dvajset do trideset let mlajši, ki se s športom ne ukvarjajo. Če to ni dovolj spodbudno, naj vam še povemo, da redna telesna dejavnost izboljša tudi vaše spolno življenje. Mislim, da med vami ni več nikogar, ki bi ob zadnjem stavku še okleval.

 

Vadba in hujšanje

Mnogi se zavedamo, da so prednosti, ki jih ima že redna hoja, neizmerne. Če dodamo še nekaj krepilnih vaj za oblikovanje telesa, pa so učinki lahko krepko nad pričakovanji.

Zakaj ljudje, ki ob enakem načinu prehranjevanja, s kombinirano vadbo ali vključevanjem gibanja, shujšajo še dodatnih 5-8 kg?

  1. “Spontana” ali načrtna gibalna dejavnost (veliko na nogah, vrtnarjenje, pešačenje, postopanje; hitra hoja, počasen tek idr.) pomeni dodatnih 500-1500 kalorij porabe na dan.
  2. Več kapilar okoli mišic, maščob in nenazadnje okoli celulita porablja več kalorij.
  3. Več mioglobina – zatorej več kisika za kurjenje še več maščob.
  4. Več in večji mitohondriji – zaradi česar imamo več »peči«, in te so večje, za kurjenje maščob.
  5. Več oksidativnih encimov – pomeni pospeševalcev razgradnje maščob in varčevanje z OH, da imamo obenem energijo za dnevna opravila.
  6. In nenazadnje, malo večje mišice, kar se vidi kot povečan mišični tonus, boljša drža telesa, napeta zadnjica, raven trebuh,..

Trenirana mišica kuri maščobe bolj učinkovito za vsaj 30%!

Dovolj razlogov, da sem nam pridružite na prvem naslednjem terminu odlične vadbe FitCamp.

 

Avtorica besedila :

Manuela Pendl Žalek, promotorka zdravja, inštruktorica fitnesa in aerobike ACE, AFA, FŠ

vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]