fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

ČOKOLADA IN ČOKOLJANA

Tej mamljivi skušnjavi ob kateri se nam cedijo sline, šibijo kolena, naježijo dlake se je le s težavo upreti. Izbira čokolade na trgu je danes zelo pestra. Kot najbolj zdravo izbiro čokolade uvrščamo temno čokolado. Številne raziskave so odkrile njene zdravilne učinke, zato ji mnogi pravijo tudi ”super hrana” ali “hrana bogov”. Temna čokolada namreč vsebuje naravni antidepresiv – serotonim, kateri daje občutek lagodja.

Med drugimi zmerno uživanje temne čokolade ohranja zdravo srce, znižuje krvni pritisk, ohranja dober vid, zmanjšuje stres, deluje kot afrodiziak in nam povečuje koncentracijo. Najboljša je organska temna čokolada brez mlečnih dodatkov in čim manj sladkorja, mora pa vsebovati čim višji delež kakava, več kot 70%. Pazljivi pa morate biti pri maščobah, saj nekatera podjetja zamenjajo kakavovo masla s cenejšimi rastliskimi maščobami.

 

Temna čokolada ali hrana bogov ima številne zdravilne učinke.
Temna čokolada ali hrana bogov ima številne zdravilne učinke.

 

Veliko več o prednostih čokolade lahko izveste na delavnicah, ki bodo potekale v okviru čokoladnega sejma Čokoljana ter na samem sejmu, kjer bo strokovnjakinja z veseljem potešila vašo radovednost z odgovori na vprašanja.

V veselje vsem ljubiteljem čokolade se bo 26. Oktobra 2013 na Pogačevem trgu v Ljubljani odvijal nepozabni čokoladni sejem Čokoljana, na katerem se bodo predstavila tako tradicionalna podjetja, kot manjše butične trgovine. Poskusili boste lahko čokoladne dobrote, presne tortice, čokolade biološke in ekološke pridelave, čokoladno pivo, čokoladno vino, čokoladni kebab in še veliko več.

Predstavila se bo tudi pravična trgovina 3muhe, ki bo med drugimi pripravila predavanje za starejše in delavnico za mlajše, kjer bodo predstavili situacijo kakava po svetu in kako poteka trgovanje s kakavom.

Imeli boste obilo priložnosti sodelovati v delavnicah na temo čokolade v prehrani in zdravju, pravične trgovine kakava, priprave vroče čokolade ter različnim drugim predavanjem, delavnicam in animacijam za starejše in mlajše.

Čokoljano bomo zaključili v Ljubljanskem klubu Cirkus s modno revijo Fakultete za dizajn, kjer bodo študenti predstavili okoli 15 kreacij navdahnjenih s čokolado. Glasbeno nas bo navdušila skupina DreamOn. Na ogled bodo prav tako čokoladne slike slaščičarskega mojstra Gorazda Potočnika. Sodelovali boste lahko v nagradnih igrah in se potegovali za vrsto privlačnih nagrad. Organizacija prvega največjega čokoladnega sejma poteka s strani več kot 60 študentov in dijakov različnih smeri, ki so prostovoljno namenili večino svojega časa, volje, idej in truda za uspeh najbolj sladkega dogodka v središču naše prestolnice.

 

Dijaki gastronomskih šol bodo na sejmu prodajali čokoaldni izdelke, ki jih sami razvijajo na čokoladno-podjetniških delavnicah.
Dijaki gastronomskih šol bodo na sejmu prodajali čokoladne izdelke, ki jih sami razvijajo na čokoladno-podjetniških delavnicah.

 

Se boste tudi vi, skupaj z nami, posladkali?

Več o dogodku na www.cokoljana.si in na facebook strani Čokoljana.

 

čokoljana naslovna

vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]