Na portalu za zdravo in aktivno življenje Vitafit.si pričenjamo s serijo člankov za uravnotežen način življenja in koristnih nasvetov za športnike mlade dietetičarke Neje Doles. Vsak drugi petek, bomo ob 6.30 objavili enega izmed njenih člankov.
Neja Doles se predstavi
Živjo, sem Neja, 23 let stara punca, ki je pred kratkim diplomirala in pridobila naziv diplomirana dietetičarka. Od vpisa na fakulteto najprej srečavam ljudi, ki izraza dietetika ne poznajo ali pa ga enačijo z nutricionistiko ali celo z diabetiko. Namen mojega prvega članka je, da vam predstavim svoj poklic. Razkrila vam bom, kaj pomeni dietetika, kdo je dietetik, komu pomagamo in zakaj nutricionistika ni enaka dietetiki.
KAJ JE DIETETIKA?
Dietetika je interdisciplinarna veda. Zajema znanje o:
- sestavi in pomenu hrane,
- vlogi hranil in njihovi presnovi v telesu,
- prehranskih potrebah ljudi v različnih življenjskih obdobjih,
- vplivu posameznih živil na zdravje,
- poznavanju načinov uporabe živil za skupine in posameznike.
KDO JE DIETETIK?
Dietetik oziroma dietetičarka je oseba, ki je šolanje zaključila na Fakulteti za vede o zdravju v Izoli, in ima nacionalno priznano kvalifikacijo v prehrani in dietetiki.
Delo dietetikov lahko razdelimo na tri različna področja.
Administrativni dietetik dela na področju prehranske oskrbe in sicer v zavodih, različnih ustanovah in v javnih obratih. Njegova naloga je zagotoviti obroke, ki so prehransko ustrezni in kakovostni. Imeti mora znanje iz proizvodnje, distribucije in sistemov za oskrbo z živili, predvsem pa je pomembno njegovo poznavanje HACCP sistema (Hazard Analysis Critical Control Point, metoda za zagotavljanje varne hrane). Poleg tega, da pripravlja in planira optimalne jedilnike za različne potrošnike, sodeluje tudi pri senzoričnem ocenjevanju živil in jedi ter vodi distribucijo in serviranje hrane, pri čemer mora zagotavljati kakovost in kontrolo porcij. Dela lahko s posamezniki ali skupinami, z zdravimi ali bolnimi ljudmi.
Klinični dietetik je odgovoren za prehransko nego bolnih ljudi. Delo lahko opravlja v primarnem zdravstvu in na drugih zdravstvenih nivojih, kot so bolnišnice, domovi za ostarele in zdravilišča. Opravlja prehranska presejanja, postavlja prehranske diagnoze, ocenjuje vnos hranil in pripravlja načrte, ki vključujejo kratkoročne in dolgoročne cilje pri posamezniku.
Dietetik v javnem zdravju je neposredno vključen v promocijo zdravja. S svojim znanjem ozavešča ljudi o ustreznem načinu prehranjevanja z namenom ohranjanja ustrezne prehranjenosti oziroma izboljšanja prehranjenosti ljudi ter zmanjšanja tveganja za nastanek bolezni zaradi neustrezne prehrane.
KAJ ZAJEMA DELO DIETETIKA?
Dietetik lahko, kot sem že zgoraj omenila, dela tako z zdravimi kot tudi z bolnimi ljudmi. Njegova primarna naloga je prisluhniti svoji stranki, saj bo na ta način pridobil informacije, ki mu bodo koristile pri nadaljnjem svetovanju. Kadar gre za individualno svetovanje mora dietetik upoštevati starost, spol, trenutni življenjski slog in telesno aktivnost posameznika ter njegov ekonomski in socialni status. Šele nato lahko uvede spremembe, ki so pri stranki potrebne, ustrezno svetuje in sestavi personaliziran jedilnik, ki je prilagojen življenjskemu slogu, ciljem in željam stranke. Svetuje lahko osebam, ki želijo izgubiti telesno maso ali pa jo pridobiti, ko gre za osebo z motnjami hranjenja, športnikom, zdravim osebam, ki si želijo izboljšati svoje prehranske navade oziroma spremeniti svoj slog življenja na boljše ali bolnim osebam, kot so rakavi bolniki in bolniki s presnovnimi boleznimi.
KAJ JE RAZLIKA MED DIETETIKOM IN NUTRICIONISTOM?
Dietetiki so strokovnjaki za prehrano, ki jih vodi etični kodeks. Ta zagotavlja, da vedno delajo po najboljših standardih. Svetujejo lahko zdravi populaciji ljudi kot tudi bolnim posameznikom (rak, presnovne bolezni). Nutricionist lahko svetuje le zdravim osebam, ki bi rade spremenile svoj slog prehranjevanja. V primeru, da želi svoji stranki svetovati glede visokega krvnega tlaka ali povišanega holesterola, se mora posvetovati z zdravnikom. Dietetik je torej lahko nutricionist, nutricionist pa ne more biti dietetik.
KAJ JE MOJE POSLANSTVO?
S svojimi strankami želim vzpostaviti prijeten odnos, ki temelji na zaupanju in obojestranskem sodelovanju. Približati jim želim uravnotežen način prehranjevanja in s tem ovreči delitev hrane na zdravo in nezdravo. Želim jih pripeljati do ciljev in jim predati znanje o prehrani in načinu prehranjevanja, ki ga bodo lahko vzdrževali tekom celega življenja.
Neja Doles, dipl. dietet.
Kontakt: neja.doles@gmail.com
Viri besedila:
https://www.zbornica-zveza.si/sites/default/files/kongres_zbn_7/pdf/213A.pdf
Viri slik: Canva
Dodaj komentar