fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

15. del (Nevroprehrana in čustva): VRSTE HRANE/VII – Korenje

Na portalu za zdravo in aktivno življenje objavljamo MINI VODNIK na temo “Nevroprehrana in pomembnost čustev skozi vsakdanje življenje” mlade raziskovalke Alexandre Blaži. Dva do tri krat na teden objavljamo en njen prispevek. Tukaj je 15. del vodnika z naslovom:

KORENJE

Korenje odlikuje poleg dobrega okusa visoka hranilna vrednost.

Vzgojili naj bi jo Nizozemci v srednjem veku. V začetku 17. stol so začeli z gojenjem različnih sort korenja.

Danes je na voljo skozi vse leto v različnih barvnih odtenkih od oranžne do rumene.

Zdravilni učinki

Korenje je bogat vir karotenov, med katerimi je najpomembnejši beta-karoten.

Karoteni so barvila (pigmenti), ki dajejo sadju in zelenjavi večino oranžne, rdeče in rumene barve.

Močneje obarvano korenje vsebuje več beta-karotena, ki se šele v našem telesu pretvori v vitamin A. Da je pretvorba učinkovita, je potrebna prisotnost maščobe.

Vitamin A je med drugim pomemben za:

  • lep in zdrav videz kože ter las
  • dober vid, posebej v mraku, saj se vitamin veže z beljakovino opsin v paličicah očesne mrežnice, s katerimi zaznavamo svetlobo in temo, ter tvori barvilo rodopsin (vidni purpur). Ob pomanjkanju pride do tako imenovane kurje slepote.

Korenje ima torej še druge zdravju koristne lastnosti:

  • zmanjšuje tveganje za nastanek pljučnega raka. Raziskave so pokazale, da ljudje, ki redno jedo korenje, vključno s kadilci, redkeje zbolevajo za pljučnim rakom.
  • znižuje raven holesterola v krvi.
  • varuje pred drugimi oblikami raka. Raziskave, ki so zajele številne ljudi, so uživanje korenja ter druge zelenjave in sadja povezale z do 50 odstotkov nižjo obolevnostjo za rakom mehurja, materničnega vratu, debelega črevesja, prostate, grla in požiralnika, in tudi z 20 odstotkov manjšim tveganjem za pojav raka dojkkpo zaključku mene.
  • pomaga preprečevati zastrupitve s hrano. Raziskave dokazujejo, da celo majhne količine presnega korenja uničijo listerijo in druge škodljive mikroorganizme v hrani.

NASLEDNJIČ: Agrumi za spolnost

PIŠE: Alexanda Blaži

Viri besedila:

  • Nevroprehrana (mag. sc. Sandi Krstič, dr.med.)
  • https://www.bodieko.si/korenje

Viri slik: Bernadette Wurzinger, Couleur, RitaE, in Devanath s Pixabay.

vitaFIT

Dodaj komentar

Prijava na novice

[recaptcha]