fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Otroci in telesna dejavnost

Otroci bi morali dnevno sodelovati v vsaj 30 minut trajajoči telesni dejavnosti, ob kateri uživajo in se družijo. Običajno pa sodelujejo le v običajnih športnih dejavnostih, ki spodbujajo tekmovalnost.

Telesna dejavnost sprošča, povečuje sposobnost koncentracije, spodbuja kreativnost in sposobnost pomnjenja ter ugodno vpliva na boljše spopadanje s problemi. Dolgoročne koristi telesne dejavnosti so tudi povečanje samozavesti in samostojnosti ter zmanjšanje napetosti in napadalnosti.

V šolah s kvalitetnim športno-vzgojnim programom veliko pripomorejo k pozitivnemu vzdušju in k manjšemu številu disciplinskih problemov. Kljub zelo očitnim vrednotam pa je kvalitetna in učinkovita telesna dejavnost v šolah prej iluzija kot resničnost zaradi težav pri učinkoviti  koordinaciji dejavnosti, kakor tudi zaradi pomanjkljive opreme ali neprimerne športne dvorane.

Otroci bi morali dnevno sodelovati v vsaj 30 minut trajajoči telesni dejavnosti, ob kateri uživajo in se družijo. Običajno pa sodelujejo le v običajnih športnih dejavnostih, ki spodbujajo tekmovalnost.

Otroci se morajo telesne dejavnosti veseliti in ne iskati vseh možnih izgovorov, da bi se ji izognili. Prav zato je pomembno, da otrok začne že zgodaj spoznavati različne telesne dejavnosti.

Naj zmaga ne bo cilj igre
Pomembni dejavniki za sodelovanje otrok v telesnih dejavnostih so tudi  navdušenost, učenje in utrjevanje novih veščin ter možnost osebnih dosežkov. Zelo pomemben je družbeni vidik – biti v skupini, biti s prijatelji, nenazadnje pa tudi zmaga, nagrade ter zadovoljevanje lastnih želja in pričakovanj drugih.
Prijetno vzdušje pri igri boste lahko dosegli, kadar otroke postopoma pripravljate na večje izzive in jih za trud in dosežke tudi pohvalite.

V zgodnjih letih, pa tudi med odraščanjem, naj zmaga ne bo cilj igre.
Ne smete pozabiti, da vsi otroci ne želijo tekmovalnosti. Pomembno je, da tudi oni dobijo možnost preprosto uživati v različnih telesnih dejavnosti in da se pri tem ne čutijo ogrožene, saj bodo le tako lahko gojili pozitivne občutke.

Avtorica besedila:

Manuela Pendl Žalek, inštruktorica fitnesa in aerobike, FŠ, AFA in ACE

Center za promocijo zdravja, tel: 070/730-166; e-mail: manuela.zalek@siol.net

manuela

Prijava na novice

[recaptcha]