fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

26.-29. marec 2015, Pomladni sejem in Green

POMLADNI SEJEM GRADBENIŠTVA, ENERGETIKE, KOMUNALE IN OBRTI in GREEN, Mednarodni sejem trajnostnih tehnologij in zelenega življenjskega sloga, Gornja Radgona,  26. – 29.  marec 2015

DSC_4888

V Gornji Radgoni sta odprta svoja vrata Pomladni sejem gradbeništva, energetike, komunale in obrti ter mednarodni sejem trajnostnih tehnologij in zelenega življenjskega sloga GREEN.

Goste je najprej nagovoril  Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma. Primerjal je rezultate slovenskih smučarjev, ki so nizali vrhunske rezultate in zmage na svetovnem prizorišču ter gospodarstvenike, ki so pred kratkim prejeli nagrade gospodarske zbornice Slovenije. Oboji po njegovih besedah dokazujejo, da je s pogumom, znanjem in vizijo mogoče dosegati vrhunske rezultate tudi v času krize. V času konjunkture je gradbeništvo zaposlovalo preko 92 tisoč delavcev in opravilo za 3551 milijonov evrov gradbenih del. Gospodarska kriza pa je največ škode v Sloveniji povzročila prav na gradbeni panogi in posledično tudi največjo izgubo bančnega sistema. A kriza je lahko tudi priložnost. Dejal je, da po podatkih arhitekta Stojana Habjaniča, predsednika slovenskega združenja za trajnostno gradnjo, zgolj na področju energetske prenove stanovanjskih stavb v Sloveniji obstaja v prihodnjih 30 letih potencial za vsaj 10000 delovnih mest. Veliko dela za gradbeništvo pa je tudi na drugih področjih, pri izgradnji železnic, tretje razvojne osi ter energetskih in komunalnih objektov.

Pomladni-glava-slo

Letošnji sejem gradbeništva pod streho Pomladnega sejma združuje še energetiko, komunalo in pomursko obrtništvo, ter poskuša zopet najti tiste temelje, na katerih bi lahko nastala nova gradbena podjetja in bi se okrepila tista, ki so še preostala na tem trgu. Zato je pomembno, da se predstavlja sodobna gradbena mehanizacija in oprema, pomurska podjetja, ki se ukvarjajo z gradbeništvom in industrijo gradbenih materialov, proizvajalci stavbnega pohištva in kritin ter drugi. Geslo letošnjega Pomladnega sejma je »gradimo z naravo« in temu sledijo tudi razstavni programi. Področje energetike je usmerjeno v iskanje obnovljivih virov energije ter v zmanjšanje porabe energije. Sloganu sejem sledi tudi na področju komunale s čiščenjem odpadnih voda, gospodarjenju z odpadki in skrbi za naravne vire. Janez Erjavec se je še posebej za dobro sejemsko sodelovanje zahvalil pomurskim obrtnikom in njihovem sodelovanju s šolami. Povedal je še, da je nosilna tema sejma GREEN letos Povezovanje potencialov za prehod v zeleno gospodarstvo, na to temo pa je Ministrstvo za okolje in prostor pripravilo tehtne strokovne dogodke, za kar se mu je iskreno zahvalil. Zahvalil se je tudi drugim strokovnim inštitucijam, ki so na sejem v štirih dneh prinesli toliko znanja in novosti, ki se jih ne dobi na nobeni drugi prireditvi ali šoli v veliko daljšem obdobju.  Zato je izrazil upanje, da bo to priložnost izkoristilo veliko obiskovalcev in še posebej mladih. 270 razstavljavcem, ki sodelujejo na obeh sejmih, je na koncu svojega nagovora zaželel, da dosežejo svoje cilje, obiskovalcem pa, da najdejo veliko koristnega znanja in spoznanj v znamenju zelene prihodnosti.

Župan občine Gornja Radgona  Stanislav Rojko je pozdravil udeležence otvoritve v mestu sejmov in penine. Dejal je, da Gornja Radgona živi in diha s prireditvami Pomurskega sejma. Ob danih vremenskih razmerah se je pošalil, da skoraj z vsakim sejmom v Gornjo Radgono pride tudi dež, kar pa je dobro, saj Pomurski sejem na tak način odganja tako in drugačno sušo.

Slavnostna govornica in otvoriteljica sejma je bila državna sekretarka v Ministrstvu za okolje in prostor, mag. Tanja Bogataj. Dejala je, da je Ministrstvo za okolje in prostor odgovorno za naravne slovenske vire in trajnostno gospodarjenje z njimi. Pomembno je, da v tem prizadevanju povezuje različne panoge, stroke in tudi regije. Sejmi in strokovni dogodki, ki jih na sejmu organizira MOP, so po njenih besedah pot iz papirnate besede v življenje. So priložnost, da se prikažejo primeri najboljših praks in se te udejanjijo v še večji meri ter da smo pri varovanju naravnih virov skupaj še boljši in še bolj učinkoviti.

DSC_4998

Po odprtji sejma so dr. Bojan Čas, član uprave na Gradbenem inštitutu ZRMK, ki izvaja projekt Znak kakovosti v graditeljstvu, državna sekretarka v Ministrstvu za okolje in prostor, mag. Tanja Bogataj in predsednik uprave Pomurskega sejma, Janez Erjavec podelili okoljsko priznanje. Prejela ga je Montaža zunanjega stavbnega pohištva »AJM«, podjetja AJM iz Kozjaka nad Pesnico. Nagrado je prevzel direktor Triv Krempel.

 Prireditev je povezoval Stanislav Kocutar, glasbeni nastop pa je prispeval Primož Obržan.

 

__________________________________________________________________

 

Več informacij:

 

Robi Fišer, projektni vodja POMLADNEGA SEJMA, sejma MEGRA in ENGRA

E: robi.fiser@pomurski-sejem.si, T: 02 5642 113

Boris Nicolas Erjavec, projektni vodja sejma GREEN in sejma KOGRA

E: boris.erjavec@pomurski-sejem.si, T: 02 5642 115

Miran Mate, odnosi z javnostmi, strokovni program, predstavitev gradbenega šolstva

E: miran.mate@pomurski-sejem.si, T: 041 263 107

www.pomurski-sejem.si

 

vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]