fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

V Mariboru je od 6. aprila odprta info točka SOBIVAMO

Info točka Sobivamo bo obiskovalcem na enem mestu ponujala informacije o možnostih sobivanja, zagotavljanja bolj prijaznega bivalnega okolja ali vzpostavljanja sobivalnih skupnosti, najmanj štirikrat letno pa bodo na info točki prisotni tudi predstavniki projekta Sobivamo (Ministrstvo za okolje in prostor ter partnerji), ki bodo prisluhnili starejšim, jim osebno predstavili obstoječe možnosti in rešitve za njihove izzive ali prenesli njihove predloge v bodoče sistemske rešitve.

Otvoritev INFO TOČKE SOBIVAMO o možnostih kakovostnega bivanja starejših je bila
v petek, 6. aprila 2018, ob 11. uri,
v TOTI DCA Maribor, Enota DCA Tabor,
Gorkega ulica 34, Maribor.

Info točko Sobivamo Mariborsta odprla:

Irena Majcen,
ministrica za okolje in prostor,

Marjan Holc,
vodja TOTI DCA Maribor.

Po otvoritvi je bila ministrica za okolje in prostor Irena Majcen na voljo za individualne razgovore s starejšimi, ki jih pestijo kakršnekoli težave z zagotavljanjem bolj kakovostnega bivanja ali pa želijo spremeniti oz. si prilagoditi svoje življenjsko okolje.

Kulturni program za udeležence so pripravili uporabniki dnevnega centra aktivnosti za starejše TOTI DCA Maribor.

Ministrstvo za okolje in prostor bo v prihodnjih tednih skupaj s partnerji projekta Sobivamo odprlo 11 info točk v vseh mestnih občinah v Sloveniji. Te bodo, kot trajna infrastruktura, namenjene starejšim, ki si želijo informacij o možnostih kakovostnejšega bivanja, saj bodo na enem mestu ponujale tovrstne informacije o možnostih kakovostnega bivanja starejših. Starejši so, poleg mladih, skupina, ki potrebuje celostne rešitve in drugačen pristop k postavljanju primernega bivalnega okolja. Partnerji projekta so v preteklih mesecih skozi javno razpravo obravnavali kakovost bivanja starejših, prav tako pa so udeležencem okroglih miz predstavljali možnosti sobivanja.

Ta oblika bivanja, kjer v skupnosti živi več starejših oseb, je v svetu že precej razširjena, v Sloveniji pa je treba zaupanje vanjo šele vzpostaviti. Odzivi na okroglih mizah so potrdili, da starejši potrebujejo nove rešitve za kakovostno bivanje, predvsem za čas bivanja med svojim domom in domom za starejše. Sobivanje več starejših oseb nudi ustrezno kakovost življenja, saj niža življenjske stroške, širi socialno mrežo, odpravlja osamljenost in lajša vsakdanja opravila. Prva info točka bo odprta že prihodnji teden v Kopru.

Ministrstvo za okolje in prostor je, skupaj s partnerji projekta Sobivamo, v zadnjih mesecih obiskalo 11 mestnih občin. Skozi zanimivo javno razpravo o kakovosti bivanja starejših, je bilo razvidno, da se morajo država, institucije in državljani prilagoditi temu, da se slovenska družba stara ter poiskati ustrezne rešitve za kakovostno bivanje starejših. »Skrb za starejše je naloga celotne družbe. V prvem delu projekta smo spregovorili o rešitvah za bolj kakovostno bivanje v starosti ter predvsem prisluhnili ljudem, kaj potrebujejo in kaj jih najbolj pesti v njihovem lokalnem okolju,« je povedala Irena Majcen, ministrica za okolje in prostor. Dodala je še, da se moramo o starosti in izzivih, ki jih prinaša, odkrito pogovarjati. »Starost je lahko »druga mladost«, vendar se moramo z njo ukvarjati, tako da lahko še pravi čas sprejmemo prave odločitve. Še posebej te, ki so vezane na trenutno in prihodnje bivanje. Mi ljudi informiramo rešitve pa vnašamo v sistemske rešitve, odločitve za spremembe pa morajo sprejeti sami. Dejstvo je, da s sobivanjem starejši lahko bivajo bolj kakovostno ter živijo bolj povezano in ceneje.«

Na sliki: župan Mestne občine Maribor Andrej Fištravec,   direktor stanovanjskega sklada Črtomir Remec, ministrica Irena Majcen in predsednik Toti DCA Marjan Holc.

Info točke bo Ministrstvo za okolje in prostor vzpostavilo skupaj z lokalnimi partnerji. »Info točke bodo poleg spletne strani in družbenih omrežij trajna infrastruktura, ki bo starejšim omogočala pridobivanje dodatnih informacij o možnostih sobivanja, zagotavljanja bolj prijaznega bivalnega okolja ali vzpostavljanja sobivalnih skupnosti,« je dejala Vesna Dragan, vodja sektorja za stanovanja na Ministrstvu za okolje in prostor. Predvidoma bodo štirikrat letno na info točki prisotni tudi predstavniki projekta Sobivamo (Ministrstvo za okolje in prostor ter partnerji), ki bodo prisluhnili starejšim, jim osebno predstavili obstoječe možnosti in rešitve za njihove izzive ali prenesli njihove predloge v prihodnje sistemske rešitve. »Info točke bodo postavljene v prostore, ki jih starejši poznajo, jih radi obiskujejo in se v njih dobro počutijo ter v okolja, ki starejšim dajejo občutek varnosti in zaupanja. Oboje je namreč izredno pomembno, ko govorimo o bivanju v tretjem življenjskem obdobju,» je še dodala Vesna Dragan.

Prva info točka je zaživela 5. aprila v Kopru, naslednji dan  6. aprila, pa v Mariboru. Vsa gradiva, informacije o projektu in napovedi info točk, bodo na voljo tudi na spletni

strani www.sobivamo.si, ki ostaja osrednje digitalno središče projekta Sobivamo.

Vir: Ministrstvo za okolje in prostor, obvestilo za medije in Vitafit.

Foto: Miro Mihec

vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]