Bulgur je žito, ki je k nam prišlo iz bližnjega vzhoda. Postaja nepogrešljiva sestavina vsake kuhinje. Narejen je iz durum pšenice s posebnim načinom parjenja, sušenja in drobljenja. Ob takšnem postopku ohrani večino hranljivih snovi. Odporen je na plesen in preostale bolezni žit, zato je odpornejši in ga hranimo dalj časa.
Ima veliko manj kalorij kot riž, vsebuje gluten, je bogat vir proteinov, mineralov in vlaknin, zaradi katerih je tudi odličen za prebavo.
Raziskave so pokazale:
- da preprečuje nastajanje žolčnih kamnov,
- učinkovito zmanjšuje simptome divertikularne bolezni.
Je dober vir mangana, ki podpira strjevanje krvi in gradnjo kosti. Pomaga pri presnovi sladkorja in proti vnetjem.
Tukaj smo za Vas pripravili nekaj receptov:
KELTIKA – Bulgur kot poletna priloga jedem na žaru ali v omakah
KOT DODATEK K JEDEM IZ ŽARA: (pečena bedrca, pohan sir, sir na žaru, kot priloga pečenemu tufuju, vegetarijanskim hrenovkam na žaru, mesnim kroglicam, zrezkom v omaki…
-
- 1 čebula,
- oljčno olje
- 1 žlička začimbne mešanice za jušno osnovo,
- svež zelen fižol,
- majaron,
- timijan,
- 250g bulgurja.
PRIPRAVA:
1. pol čebule in strok česna na drobno narežete in podušite na oljčnem olju, dodate cca 250g bulgurja, in popražite kot riž za paello, dodate na drobno narezan korenček in na cm narezan širok svež zelen fižol, na koncu še majaron in timijan.
2. Vse skupaj podušite še cca 3 minute, dodate kurkumo in curry, žličko jušne osnove in posolite. Vse skupaj zalijete z vročo vodo, premešate in nato naj vre okoli 25 minut na rahlem ognju.
3. Ko se zgosti odstavite in po cca 5 do 10 minutah postrežete kot prilogo.
Priporočena masa je priloga za 5 do 6 porcij.
PS. Če se vam zvečer ne bo ljubilo kuhati je jed odlična še zvečer ali drugi dan, vendar priporočamo, da se pred tem doda žlica oljčnega olja in pogreje na rahlem ognju, med tem pa se Bulgur rahlo mešate.
TABULA / tipična jed iz bulgurja, jed iz Libanona in Armenije
- peteršilj,
- 1 rdeč paradižnik,
- 1 mlada čebulica,
- kumarice,
- olivno olje,
- sok limone,
- rdeča paprika v prahu/lahko pikantna,
- sveža ali posušena meta/po želji,
- 250g bulgurja.
PRIPRAVA:
1. Namočite fini bulgur v cca 200 ml vode za 10 do 20 min. Na drobno nasekljate veliko peteršilja, saj je ta osnova, čvrst a rdeč paradižnik narežete na 3 mm kockice, zmešate z ožetim ali dobro odcejenim bulgurjem, dodate narezano mlado čebulico, lahko tudi kumarice, začinite z olivnim oljem, posolite, dodate sok limone, rdečo paprika v prahu, lahko pikantna (Libanonski recept), vse skupaj pustite stati cca 1h, da se prepoji.
2. Nekateri dodajo svežo meto, lahko tudi posušeno.
PS. Jed je priporočljiva za srčne in ledvične bolnike, saj odvaja vodo, a tudi kot antioksidant ter blago pomirjevalo.
Bulgur PILAB z mletim mesom / Armenska jed
- cca 500g mletega mesa (mešano, govedina ali jagnjetina),
- velika čebula,
- 1 zelena paprika,
- 2 velika paradižnika,
- 2 žlički paradižnikove mezge,
- poper,
- pikantna paprika,
- 4 skodelice vrele vode,
- 2 skodelici burgurja,
- 2 do 3 žlice oljčnega olja.
PRIPRAVA:
1. Meso popražite na olju, dodate čebulo, podušite, dodate papriko in paradižnik (vse narezano na kockice) mezgo ter začimbe, vso mešanico date v vrelo vodo in kuhate nepokrito cca 10 minut.
2. V to vmešate bulgur, dodate vodo, nato pustite, da vre na minimalnem ognju cca 20 minut, podobno kot rižota, oziroma počakamo da tekočina povre.
3. Postrežite s svežo pradižnikovo solato s čebulo in s celimi kapri.
NASVET:
Bulgur je hitro pripravljeno živilo, včasih kuhanje niti ni potrebno. Kuhamo ga približno 15 minut in nato pustimo, da se še nekaj časa namaka. Za hladne solate pa lahko bulgur le namakamo. Prelijemo ga z vrelo vodo (razmerje 3:1) in pustimo 30 do 40 minut.
Slike:
Theocooks.com, Finecooking.com, NewfoodsofIndia.com
Nedavni Komentarji